Savaitgaliui – itališkų bei prancūziškų pusryčių duetas

  • Teksto dydis:

Šeštadienio rytą verta pradėti neskubant ir pasigaminti ypatingus pusryčius.

TV3 laidos „Gardu Gardu“, rodomos šeštadieniais 9 val., vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas turi net du gardžius pasiūlymus – sočius itališkus ir subtilius prancūziškus saldumynų mėgėjams.

Gian Luca siūlo rytą pradėti nuo sočios itališkos kiaušinienės Frittata. Ji yra kepama orkaitėje su įvairiais priedais – mėgstamomis daržovėmis, sūriais, vytintu kumpiu, dešrelėmis ir t.t. Rinkitės savo mėgstamiausius arba tiesiog tai, ką randate šaldytuve. Šį patiekalą pagaminti labai paprasta – pakanka apkepti daržoves, sudėti kitus priedus į kepimo indą, užpilti kiaušinio plakinio, šaunam į orkaitę ir netrukus jau galima mėgautis nuostabiai kvepiančiais pusryčiais.

Profesionalus konditeris Ali siūlo išsikepti nepaprastus prancūziškus cinamoninius keksiukus saldiems pusryčiams. Daug kas iš vaikystės prisimena šiltų cinamoninių bandelių kvapą, taigi šie keksiukai tikrai nuteiks nostalgiškai. Kas yra nuostabu, tai nereikės minkyti, kildinti tešlos, laukti – viskas daug paprasčiau. Keksiukus išsikepti išties paprasta, o tada prasideda įdomioji dalis. Dar šiltus reikia nardinti šiltame svieste ir apvolioti cinamono bei cukraus mišinyje. Taip, tai tikrai nuodėmingi pusryčiai, tačiau kiekvienas kąsnelis yra vertas negalvoti apie kalorijų kiekį. Kas gali būti geriau ryte, nei minkštas, kvapnus cinamoninis keksiukas su kavos puodeliu?

Itališka kiaušinienė Frittata

Jums reikės:

• 1 baklažano

• 1 cukinijos

• Šakelės vyšninių pomidoriukų

• 5 kiaušinių

• 80 g tarkuoto parmezano sūrio

• 50 g fetos sūrio

• Kelių riekelių vytinto parmos kumpio

• Balzaminio acto

• Alyvuogių aliejaus

• Druskos

• Pipirų

• Ciabatta duonos

• Salotų mišinio

Baklažaną ir cukiniją supjaustyti griežinėliais ir apkepti ant griliaus.

Pomidoriukus įdėti į kepimo formelę, apšlakstyti balzaminiu actu bei aliejumi, apibarstyti druska bei pipirias. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.

Kiaušinius išplakti su druska ir pipirais, Įmaišyti parmezano sūrio bei dalį smulkinto fetos sūrio.

Į kepimo formą ar kelias mažas formeles sudėti grilintą baklažaną ir cukiniją, užpilti kiaušinių plakiniu ir ant viršaus užberti likusio fetos sūrio. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.

Ciabatta duoną supjaustyti griežinėliais ir paskrudinti ant grilio keptuvės. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, paskaninti pipirais ir ant kiekvienos riekelės uždėti po parmos kumpio riekelę.

Iškepusią fritatą patiekti su keptais pomidoriukais, salotomis, apšlakstytomis alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu, bei paskrudinta duona ciabatta.

Prancūziški cinamoniniai keksiukai

Keksiukų tešlai reikės:

• 70 g sviesto                             

• 115 g cukraus                   

• 1 kiaušinio

• 120 g pieno           

• 170 g miltų   

• 1 arb. š. kepimo miltelių

• ½ arb. š. cinamono

• ¼ arb. š. druskos

Glazūrai reikės:

• 100 g sviesto

• 0.5 stiklinės cukraus

• 3 valg. š. cinamono

Maskarponės kremui reikės:

• 100 g grietinėlės

• 300 g maskarponės sūrio

• 3 valg. š. cukraus pudros

• Šlakelio vanilės ekstrakto su sėklytėm

• 1 laimo žievelės

Išplakti sviestą su cukrumi, įmušti kiaušinį ir plakti iki purios kreminės konsistencijos. Atsargiai įmaišyti pieną.

Atskirame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską. Birius ingredientus sumaišyti su sviesto bei cukraus kremu. Plakti iki vientisos masės.

Baltymą išplakti iki putų konsistencijos ir pabaigoje įmaišyti į kekso masę.

Į formelę dėti po 50 g tešlos. Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Iškepusius ir šiek tiek pravėsusius keksiukus pamirkyti lydytame svieste ir apvolioti cukraus bei cinamono mišinyje.

Kremą pradėti nuo maskarponės sūrio. Jį reikia išplakti su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu. Tuomet supilti grietinėlę ir dar šiek tiek perplakti, kad kremas taptų vientisos konsistencijos. Įtarkuoti šiek tiek laimo žievelės, kad kremas taptų gaivesnis.

Iš kremo suformuoti ant keksiukų „kepurėles“.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostia

Kostia portretas
Kol čia kažką pagaminsi, tai ne tik pusryčių metas praeis, bet ir vėlyvųjų pietų sulauksi...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

Daugiau straipsnių