- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tradiciškai šeštadienio rytą virtuvės profesionalai kviečia pradėti nuo kavos puodelio ir smagiai pasigaminti gardžių patiekalų.
Kaip ir kiekvieną savaitgalį laidoje „Gardu Gardu“ netrūks ne tik naudingų patarimų, bet ir skardaus juoko bei linksmų istorijų.
Linksmasis virtuvės šefas Gian Luca šį kartą pagamins klasikinį prancūzišką patiekalą, be kurio neįsivaizduojama nei viena Prancūzijos vėlyvųjų pusryčių kavinukė ar gastrobaras. Jis iškeps populiarųjį kišą su vištienos, smidrų ir porų kreminiu įdaru. Patiekalą pagaminti nesudėtinga, nors užsibūti virtuvėje teks ilgiau. Tačiau rezultatas ir laidos vedėjų pasimėgavimas turėtų įkvėpti daugelį žiūrovų išbandyti šį receptą.
Tuo tarpu Ali šį kartą pagamins Gian Lucos mėgstamiausią prancūziškos kilmės desertą – eklerus. Klasikinius plikytos tešlos pyragaičius jis įdarys plikytu vaniliniu kremu. Temperamentingasis italas televizijos žiūrovams išduos, kad pas Ali darbe jis turi net savo šaldytuvą, užpildytą eklerais.
Koks desertinis kremas, anot laidos vedėjų, gali būti tituluojamas kremų karaliumi, kaip lengvai iškočiotą tešlą iškloti kepimo formoje bei kitos kulinarijos ir konditerijos įdomybės – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
Kišas su vištiena, smidrais ir porais
Tešlai reikės:
• 200 g miltų
• 70 ml vandens
• 100 g kambario temperatūros sviesto
• Žiupsnelio šviežio arba džiovinto čiobrelio
• Žiupsnelio šviežio arba džiovinto raudonėlio
• Žiupsnelio druskos
Įdarui reikės:
• 2 vištienos krūtinėlės filė puselių
• 250 g smidrų
• 1 nedidelio poro
• 3 valg. š. sviesto
• Žiupsnelio persilado prieskonių
• 300 ml grietinėlės
• 1 didelis valg. š. kreminio sūrio
• 100 g tarkuoto parmezano sūrio
• 3 kiaušinių
• Muskato riešuto
• Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
• Žiupsnelio druskos.
Gaminimas. Į virtuvinį kombainą sudėti sviestą, suberti miltus, čiobrelį ir raudonėlį. Viską gerai išmaišyti. Tada įpilti vandens ir dar kartą gerai permaišyti iki vientisos masės. Gautą tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Porą supjaustyti pusžiedžiais, vištieną – 3-4 cm dydžio gabaliukais, smidrus – 1 cm dydžio gabaliukais, o viršūnėles palikti nepjaustytas. Keptuvę įkaitinti ir išlydyti joje 1 valg. š. sviesto. Sudėti porus ir apkepinti, kol suminkštės. Tada sudėti vištieną, apibarstyti persilado prieskoniais ir gerai apkepinti iš visų pusių. Suberti smidrų gabaliukus, išmaišyti ir pakepinti 2 minutes. Tada įpilti pusę puodelio vandens, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 10 minučių. Pabaigoje išjungti kaitrą, įdėti 1 valg. š. sviesto ir išmaišyti.
Atskiroje keptuvėje ant likusio sviesto apkepinti smidrų viršūnėles.
Dubenyje išplakti kiaušinius, įdėti kreminio sūrio ir dar kartą perplakti. Tada supilti grietinėlę, suberti tarkuotą parmezano sūrį, įtarkuoti muskato riešuto žiupsnelį, įberti maltų juodųjų pipirų, druskos. Viską gerai išmaišyti.
Tešlą plonai iškočioti ir gautu lakštu iškloti miltais pabarstytos kepimo formos dugną bei kraštus. Palikti didesnį tešlos kraštelį, išsikišusį virš formos krašto. Tada sudėti vištienos ir daržovių troškinį bei užpilti jį kiaušinių ir sūrių plakiniu. Tešlos kraštelius gražiai užlenkti į vidų ir išdėlioti ant paviršiaus apkepintas smidrų viršūnėles.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių statiniu rėžimu (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Iškepusiam kišui leisti 10 minučių „pailsėti“.
Klasikiniai eklerai su plikytu vaniliniu kremu
Eklerams reikės:
• 100 ml pieno
• 100 ml vandens
• 20 g cukraus
• 90 g sviesto
• 120 g miltų
• 3 kiaušinių
• Žiupsnelio druskos
Kremui reikės:
• 250 ml pieno
• 30 g sviesto
• 40 g cukraus
• 20 g kukurūzų krakmolo
• Žiupsnelio druskos
• 3 kiaušinių trynių
• 0,5 vanilės ankšties
Gaminimas. Į prikaistuvį supilti pieną, vandenį, įdėti sviestą ir suberti cukrų bei žiupsnelį druskos. Įjungti kaitrą, maišyti bei kaitinti, iki sviestas ištirps ir viskas užvirs. Tada nukelti nuo kaitros ir po truputi suberti miltus bei nuolat maišyti iki masė sušoks į gumulą. Prikaistuvį vėl pastatyti ant kaitros ir nuolat maišyti, kol išgaruos drėgmė bei liks vientisa blizgi masė. Gautą tešlą įdėti į dubenį ir po vieną įmušti kiaušinius bei nuolat maišyti iki vientisos, tamprios ir blizgios masės. Tada sudėti ją į konditerinį maišelį su 12 mm žvaigždutės formos antgaliu. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti eklerus – maždaug 10 cm ilgio juosteles. Kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių su kaitinimo iš apačios rėžimu. Iškepusius eklerus atvėsinti ir padaryti jų apatinės dalies galuose po skylutę. Prikaistuvyje užvirti pieną. Dubenyje sumaišyti birius produktus: cukrų, kukurūzų krakmolą ir žiupsnelį druskos. Sudėti kiaušinių trynius ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Tada įdėti vanilės ankšties sėklytes ir vėl gerai išmaišyti. Į gautą masę po truputį supilti užvirusį pieną ir nuolat maišyti šluotele. Gautą masę perdėti atgal į prikaistuvį ir kaitinti ant silpnos kaitros bei nuolat maišyti, kol gausis blizgi kreminė masė. Kai pradės garuoti, nukelti nuo kaitros ir perdėti į vėsų indą. Įdėti sviestą ir maišyti, kol jis ištirps. Gautą kremą sudėti į konditerinį maišelį ir pripildyti juo eklerus iš abiejų pusių pro skylutes. Prieš patiekiant leisti 10 minučių pastovėti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...