Renkantis arbūzą vien pastuksenti į žievę nepakanka: ką dar turėtume žinoti?

  • Teksto dydis:

Nors kiekvienas turime savų metodų, kaip išsirinkti gerai sunokusį, saldų ir sultingą arbūzą,  ekspertai pažymi, kad perkant šiuos vaisius verta atkreipti dėmesį į keletą kitų niuansų – pavyzdžiui, kilmės šalį. Tad kaip nesuklysti bei išsirinkti tobulą arbūzą?

Arbūzų augintojams Europoje orai nebuvo palankūs

Arbūzų importu užsiimančios bendrovės „Jotagris“ direktorius Audrius Jokubynas sako, kad šiemet klimato sąlygos arbūzų auginimui nebuvo palankios visoje Europoje. Didelius karščius lydėję vėsūs orai, o po to vėl užklupusi kaitra mažesnius arbūzų derlius lėmė daugelyje šalių.

„Kai kuriose šalyse arbūzus augintojams dėl nepalankių oro sąlygų teko netgi persodinti, kitur derlius paprasčiausiai buvo mažesnis“, – pažymi A. Jokubynas.

Bendrovė arbūzus į Lietuvą importuoja iš penkių skirtingų šalių – Rusijos, Ukrainos, Graikijos, Albanijos ir Turkijos. Šiose šalyse arbūzai paprastai yra geresnės kokybės nei užauginami Vengrijoje ar Italijoje. Dėl to renkantis arbūzus parduotuvėje A. Jokubynas pataria būtinai atkreipti dėmesį į tai, iš kokios šalies jie atkeliauja.

„Vasaros pabaigoje ir rudenį geriausi arbūzai neabejotinai atkeliauja iš Rusijos ir Ukrainos, taip pat kokybiški – graikiški arbūzai. Šiuo metu minėtose šalyse yra arbūzų derliaus metas, tuo metu Italijoje ar Ispanijoje sezonas jau pasibaigęs. O vengriški, bulgariški, rumuniški arbūzai pastaruoju metu aukšta kokybe nepasižymi“, – sako A. Jokubynas.

Nors šiųmetis sezonas ir nebuvo palankus arbūzams, tačiau Baltijos šalių rinkoms pavyko tiekti aukščiausios kokybės arbūzus. „Šiemet itin pasiteisino inovatyvi laistymo sistema, į kurią investavome su arbūzus Rusijoje auginančiais partneriais. Dėl šios sistemos galima reguliuoti arbūzų prinokimo lygį ir derliaus nuėmimo laiką – užtikrinti, kad arbūzai neprinoktų per anksti ir pasižymėtų geriausiomis skonio savybėmis“, – pažymėjo A. Jokubynas.

Kasdien nuperkama po 60 tonų arbūzų

Šią vasarą prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse arbūzų nupirkta 15 proc. daugiau nei pernai. Kasdien vidutiniškai parduodama po 60 tonų arbūzų, o jų paklausa dar labiau išauga savaitgaliais, kai daugelis gyventojų vyksta į sodybas ir gamtą. Ketvirtadieniais-sekmadieniais arbūzų pardavimai padidėja beveik trigubai.

„Arbūzai vasarą neabejotinai yra tarp populiariausių vaisių ir uogų. Rinkdamiesi juos gyventojai yra išties reiklūs kokybei, kuri didele dalimi priklauso nuo arbūzų kilmės šalies. Pavyzdžiui, arbūzai iš Vengrijos yra pigesni nei rusiški, ukrainietiški ar graikiški, tačiau jų kokybė pastaraisiais metais buvo prastesnė. Dėl to vengriškų arbūzų savo asortimente atsisakėme. Be abejo, arbūzų kokybė ir derlius kiekvienais metais skiriasi priklausomai nuo gamtinių sąlygų tose šalyse, kuriose jie auginami. Visuomet stengiamės užtikrinti, kad į mūsų parduotuves atkeliautų tik geriausias arbūzų derlius“, – sako „Maximos“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Šiuo metu į „Maximos“ parduotuvių lentynas yra nugulę arbūzai iš Rusijos, Ukrainos ir Graikijos. Tuo metu pavasarį ir vasaros pradžioje buvo prekiaujama arbūzais iš Turkijos, Albanijos ir Graikijos.

Gudrybės, kaip išsirinkti gerai prinokusį arbūzą

Arbūzus į Lietuvą importuojančios bendrovės „Jotagris“ vadovas A. Jokubynas pripažįsta, kad įvairūs žmonių naudojami metodai geram arbūzui išsirinkti nėra iš piršto išlaužti ir taip pat gali praversti.

Pavyzdžiui, stuksenimas į arbūzo paviršių ar jo išvaizda gali šį tą pasakyti apie vaisiaus sunokimo lygį. „Jei arbūzas yra gerai prinokęs, pastuksenus į jo paviršių garsas turėtų būti skardus. Tuo metu vaisiaus žievė turėtų būti be įtrukimų ar gumbų, su aiškiai matomomis juostomis ir nedidele geltona dėme ant šono. Toks arbūzas turėtų būti skanus ir sultingas“, – pažymi A. Jokubynas.

Tuo metu daugelis kitų populiarių būdų patikrinti arbūzo kokybę, anot A. Jokubyno, nebūtinai turi rimtą pagrindą. Pavyzdžiui, tai, kad prinokęs arbūzas būtinai turėtų būti lygus ir simetriškos formos – tėra mitas. Kaip ir tai, kad labiau sunokęs arbūzas visuomet yra sunkesnis.

Anot jo, vaisiaus skonis ir sunokimo lygis labai priklauso nuo arbūzo rūšies. Štai net ir sausa arbūzo uodegėlė, priešingai populiariam įsitikinimui, nebūtinai yra vaisiaus sunokimo ženklas.


Šiame straipsnyje: arbūzaivaisiusmityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuo Volgos deltos

Nuo Volgos deltos portretas
nuo Kaspijos jūros jie patys gardžiausi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

Daugiau straipsnių