Lietuvių sukurtame padaže – viena rečiausių daržovių pasaulyje

  • Teksto dydis:

„Juoduoju auksu“ virtuvės šefų pramintas juodasis česnakas palengva skinasi kelią į lietuvių virtuves. 

Šalies restoranams vis aršiau besivaržant dėl geriausiojo vardo, virtuvės šefai neretai būna priversti sukti galvą, kuo nustebinti kokybiško maisto mylėtojus. Ir ne veltui – lietuviški restoranai jau skina laurus tarptautiniuose konkursuose, o liaupsės jų kūrybai – gula į tarptautinės žiniasklaidos puslapius.

„Juodasis česnakas be abejonės netruks tapti favoritu mūsų restorano meniu. Jo savybės – išskirtinės, padedančios atskleisti naujus skonius mėsos, žuvies bei kituose svečių jau pamėgtuose patiekaluose. Tai tikras unikumas, kuris dar tik žengia į šalies virtuves“, – sako restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis.

Arūnas Jonaitis. Asmeninio arch.nuotr.

Nuo virtuvės šefų neatsilieka ir gaminti namuose mėgstantys tautiečiai, diktuojantys naujas žaidimo taisykles maisto pagardų gamintojams Lietuvoje. Prieš daugiau nei 20 metų lietuviškų padažų ir pagardų gamintojas UAB „Daumantai LT“ pristatė pirmuosius produktus, netrukus užsitarnavusius mėgstamiausių titulą šalyje, tačiau besikeičiantys vartotojų poreikiai jau kelerius metus skatina gamintoją siekti naujų atradimų.

Bendrovės investicijos į gamybą, per pastarąjį dešimtmetį perkopusios 5 mln. eurų, yra tik viena dalis inovatyvios įmonės mąstysenos, tačiau technologinis pranašumas – dar ne viskas. Ne ką mažiau dėmesio įmonė skiria naujų receptūrų kūrimui, ingredientų paieškai, nuolatinėms kelionėms po pasaulines parodas. Derybų su prieskonių, žalumynų ir kitų padažų sudėtį turtinančių ingredientų tiekėjais, anot bendrovės atstovų, per mėnesį būna net iki penkiasdešimties.

„Skaičiuojame, kad paieškose užtrunkame ilgiau nei būname Lietuvoje“, – sako „Daumantų“ prekės ženklo plėtros vadovas Domas Grinkevičius.

Domas Grinkevičius. Asmeninio arch. nuotr.

Pasak jo, įmonė nuo pat veiklos pradžios rinkosi inovacijų bei bandymų kelią, o tai atsispindi ir gaminių kūrime. D. Grinkevičius pastebi, kad šimtai „Daumantų“ maisto technologų sukurtų receptūrų galėtų atsidurti knygose, tačiau vartotojams yra pristatoma tik tai, kas geriausia.

Anot prekės ženklo plėtros vadovo, idėja padažuose pradėti naudoti juodąjį česnaką gimė vedant derybas su tiekėjais užsienyje, diskutuojant apie rečiausią maistą, patiekalus bei daržoves.

„Apie juodąjį česnaką buvome girdėję, tačiau to, kad jis yra kone deficitinis ingredientas daugelyje šalių, nežinojome. Pavyzdžiui, Australijoje juodieji česnakai sudaro tik 0,02 proc. visos šių daržovių rinkos, kurios apimtys siekia net 13 000 tonų. Pažadintas smalsumas atvedė iki gamintojo Ispanijoje, su kuriuo neilgai trukus sutarėme bendradarbiauti“, – teigia D. Grinkevičius.

Retasis juodasis česnakas, „Daumantų“ atstovo teigimu, visa galva lenkia Lietuvoje įprastą baltąjį česnaką. Jis pasižymi švelniu, subtiliu skoniu, o fermentacijos proceso metu įgauna karamelizuotą, traškią plutelę. Daržovėje gausu ir sveikatai naudingų antioksidantų, padedančių išvengti tokių ligų kaip diabetas, Parkinsonas ar Alzhaimeris.

Būtent juoduoju česnaku gardintas barbekiu padažas „Black Garlic“ tapo tikra, praėjusių metų rudenį pristatytos naujosios „Daumantų“ WOW MAMA linijos, pažiba. D. Grinkevičiaus teigimu, padažo pardavimų bumo tikimąsi pavasarį, kai atšilęs oras kvies lietuvius kepti ant grilio.

„WOW MAMA barbekiu padažai yra tiesiogiai susiję su šiltuoju sezonu, tad šiuo metu jie paklausesni užsienyje, kur oro sąlygos leidžia leisti laiką lauke. Situacija iš esmės turėtų pasikeisti atėjus pavasariui, juk geresnio grilio sezono palydovo nei barbekiu padažas tiesiog nėra“, – tikina D. Grinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių