Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

  • Teksto dydis:

Mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu, pieno ir kiti gaminiai – gera terpė mikroorganizmams daugintis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kaip saugiai ruošti stalą, kad šventinės nuotaikos nesugadintų žarnyno infekcijos.

Kad išvengtume per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė pataria atsižvelgti į tam tikras taisykles.

Karštuosius patiekalus pakankamai apdoroti šiluma. Karšti mėsos patiekalai turi būti gerai iškepti, ištroškinti ar išvirti.

Paruoštus vartojimui patiekalus ir termiškai neapdorotus maisto produktus laikyti saugiai. Vartoti paruoštus produktus ir produktų gamybai skirtas žaliavas būtina laikyti tinkamoje temperatūroje – šaldytuve nuo +2 iki +8 °C temperatūroje, šaldymo kameroje nuo –18 iki –24 °C temperatūroje ir visada pagal gamintojo nurodymus ženklinimo etiketėje. Užšaldytą maistą reikia atitirpinti šaldytuve, o kartą atšildžius – pakartotinai neužšaldyti. Nepalikti ant stalo greitai gendančių maisto produktų ilgiau kaip 2 valandas, o nesuvartotus laikyti šaldytuve. Paruoštus kulinarijos gaminius, mėsos, paukštienos, žuvies ir kiaušinių patiekalus, mišraines, troškinius būtina laikyti šaldytuve ir vartoti ne ilgiau kaip dvi dienas.

Termiškai neapdorotus maisto produktus, žaliavas atskirti nuo jau paruošto vartoti maisto. Termiškai neapdorotai, šviežiai mėsai, paukštienai, žuviai doroti naudoti atskiras lenteles ir peilius. Po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplauti vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinti. Šaldytuve jau vartoti skirti produktai neturi liestis su neapdorotais. Termiškai neapdorotą mėsą, paukštieną, žuvį laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse ar įpakuotus į foliją, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą.

Užšaldytą maistą reikia atitirpinti šaldytuve, o kartą atšildžius – pakartotinai neužšaldyti.

Rinktis tik šviežius ir nesugedusius produktus. Jau perkant paruoštus maisto produktus svarbu įvertinti jų kokybę, patikrinti jų tinkamumo vartoti laiką. Taip pat labai svarbu perkant šviežią mėsą ir žuvį įvertinti jos spalvą ir kvapą. Maistui gaminti vartoti švarų geriamąjį vandenį. Gerai nuplauti po tekančiu vandeniu daržoves ir vaisius, ypač vartojamus be šiluminio apdorojimo. Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus taip pat būtina gerai nuplauti, nes, kol šie maisto produktai patenka ant mūsų stalo, jie nukeliauja ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

Visada laikytis maisto tvarkymo vietos higienos reikalavimų. Paruošus maistą svarbu gerai nuvalyti (dezinfekuoti) visus virtuvės paviršius ir išplauti maistui ruošti naudotus indus ir įrankius, kadangi per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą. Griežtai laikytis patiekalų ruošimo technologijos, nenaudoti maisto žaliavų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Greitai gendančius maisto produktus laikyti tik šaldytuve ir saugoti maistą nuo kenkėjų.

Visada laikytis asmens higienos. Ypač svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Neplautomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa. Plauti rankas reikia visais atvejais, kai jos yra nešvarios.

Visada stebėti savo sveikatą. Negaminti maisto, jei pasireiškė žarnyno infekcijos simptomų. Pasijustus blogai, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patikrinta

Patikrinta portretas
Reikia ijungti tv, kur lansbergas rekauja rusai puola, mikrobai issigas ir pabegs.

Anonimas

Anonimas portretas
jau prieš mėnesi televizija ragino ruošt maistą kučiom ,aišku jis jau supuvo per tiek laiko ,nevalgykit.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių