- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai daržai dovanoja daržovių gausybę, galime drąsiai eksperimentuoti virtuvėje. Šį kartą siūlome pasigaminti Itališką cukinijų apkepą, pagardintą sūriais.
Reikės:
Apkepui:
3 cukinijų,
300 g Mocarelos sūrio,
1 puodelio tarkuoto Parmezano sūrio,
pagal skonį druskos,
1 šaukšto susmulkintų baziliko lapelių.
Padažui:
2 indelių konservuotų pomidorų,
2 svogūnų,
2 skiltelių česnako,
1 morkos,
1 saliero stiebo,
pagal skonį druskos,
maltų juodųjų pipirų.
Paruošimo būdas
Pirmiausia pasiruoškite padažą. Svogūnus smulkiai supjaustykite. Česnaką išspauskite. Svogūnus ir česnaką sudėkite į metalinį puodą, užpilkite aliejaus ir kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnai taps permatomi. Suberkite smulkiai supjaustytus salierus, tarkuotą morką, įberkite druskos, pipirų ir kepkite ant mažos ugnies dar 7 min. Supilkite konservuotus pomidorus be odelių (galima dėti ir šviežius, bet reikės nulupti odeles ir kelias minutes ilgiau pakaitinti) ir virkite ant mažos ugnies apie 20 min.
Kol padažas verda, užkaiskite didelį puodą su vandeniu. Kai vanduo užvirs, sudėkite nenuluptas cukinijas ir virkite apie 10 min. Cukinijas atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite centimetro storio riekelėmis ir pabarstykite druska.
Mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais, Parmezano sūrį, jei netarkuotas, sutarkuokite.
Kepimo indą ištepkite sviestu. Ant dugno įpilkite pomidorų padažo, sudėkite sluoksnį cukinijų, pabarstykite baziliku, uždėkite Mocarelos, šiek tiek užberkite Parmezano sūrio. Vėl užpilkite pomidorų padažo, dėkite cukinijas, baziliką ir sūrį. Sluoksniuoti baikite Mocarelos ir Parmezano sluoksniu.
Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...