Išbandykite dabar: trijų naminių padažų receptai, kurie išgelbės bet kokią kulinarinę nesėkmę

  • Teksto dydis:

Su tinkamu padažu salotos, žuvis, kepsniai, mėsainiai ir net paprasčiausios bulvės gali įgyti visai kitą skonį. O vasara yra puikus metas išplėsti savo padažų repertuarą ir atrasti, kas labiausiai dera prie šviežių ir sveikų produktų.

„Pardavimų duomenys rodo, kad šios vasaros iškylų gamtoje palydovai yra pomidorų, majonezo ar saldžiarūgščiai padažai su įvairiais pipirais. Pastebime, kad dažnai į pirkėjų krepšelius iškart keliauja ne vienas, o keli skirtingi padažai. Taigi, galima daryti išvadą, kad žmonės nevengia maišyti skirtingų padažų ir taip išgauti naujų skonių“, – pastebi prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Lietuviško prekybos tinklo duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį klientai įsigijo šeštadaliu daugiau padažų negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Didelę paklausą išlaiko universalusis sojų padažas ir sūrio užtepėlės, kurios puikiai tinka įvairiems užkandžiams gaminti. O pats populiariausias pirkėjų pasirinkimas šiemet yra pomidorų padažas.

„Apskritai, skoniniai pomidorų padažai yra kategorijos lyderiai ir pagal pardavimus visai nedaug lenkia majonezo padažus. Trečiąją vietą pagal populiarumą mūsų parduotuvėse užima aštrūs pipirų, česnakų, saldžiarūgščiai padažai ir adžikos“, – vardija E. Dapkienė. Šiemet „Maximos“ prekybos tinkle iš viso buvo parduota apie 1,35 mln. pakuočių padažų, priklausančių šioms trims populiariausioms grupėms.

Didžiausias paklausos šuolis pirmą šių metų pusmetį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai fiksuotas salotų padažų pardavimuose, kurie buvo 37 proc. didesni. „Maximos“ klientai beveik trečdaliu daugiau nupirko kepsniams gardinti skirtų BBQ, glazūros, kario ir kitų padažų. Padažų traškučiams pardavimai prekybos tinkle šiemet augo daugiau negu ketvirtadaliu.

Iš viso lietuviško prekybos tinklo klientai šiemet įsigijo beveik 2,2 mln. padažams priskiriamų maisto prekių. „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė mano, kad augantis padažų populiarumas rodo pirkėjų norą eksperimentuoti ir žaisti skirtingais skoniais. Kartu ji sako, kad renkantis ir gaminant padažus svarbu atsižvelgti į jų maistinę vertę, nes padažai yra mūsų mitybos dalis – jie irgi gali būti sveiki bei turtingi vertingų medžiagų.

Maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti trijų naminių padažų receptus, kurie puikiai tinka būtent vasaros stalui – įvairiems užkandžiams, salotoms, daržovėms ir mėsainiams.

Aštrus karai padažas

Reikės:

2/3 stiklinės majonezo,

2 šaukštų Sriracha aitriųjų paprikų padažo,

1 šaukšto citrinų sulčių,

1 šaukšto sezamų aliejaus.

Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite. Šį aštrų padažą geriausiai žino karštų sušių mėgėjai, nes jis dažnai siūlomas greta. Tačiau karai padažas taip pat puikiai dera su mėsos patiekalais, skrudintomis bulvytėmis, Budos dubenėliais ir net su kepta lašiša ar kita žuvimi.

„Padažo aštrumą lemia Sriracha, tad visada paprasta jo sumažinti arba pridėti“, – pataria B. Baratinskaitė.

Mėsainių padažas su slaptu ingredientu

„Dalis nuolatinių lankytojų į populiarius mėsainių restoranus ateina tik dėl išskirtinio skonių derinio, kurį sukuria itin kokybiškos mėsos maltinis ir gardus padažas. O kodėl nepabandžius unikalų padažą susikurti namuose? Galbūt jis taps jūsų parašu?“, – teigia B. Baratinskaitė.

Reikės:

pusės stiklinės majonezo,

dviejų šaukštų raugintų arba marinuotų agurkų tyrės,

pusantro šaukšto garstyčių,

pusės šaukšto BBQ padažo,

pusantro šaukšto obuolių sidro acto,

pusės šaukštelio česnakų miltelių,

pusės šaukštelio svogūnų miltelių,

pusės šaukštelio paprikos miltelių,

žiupsnelio druskos.

Būtent agurkų tyrę maisto gamybos ekspertė vadina slaptuoju šio padažo ingredientu. Tyrę galima pasigaminti tiesiog sutarkavus trumpai raugintą arba marinuotą agurką ir kiek nusunkus skystį.

Tam reikės:

2 stiklinių susmulkintų agurkų,

pusės stiklinės susmulkintų svogūnų,

pusės stiklinės acto,

ketvirčio stiklinės cukraus,

1 šaukštelio kukurūzų miltų, sumaišytų su 1 šaukšteliu vandens,

žiupsnelio krapų, garstyčių ir kalendrų sėklų. 

Sumaišykite susmulkintą agurką ir svogūną su šaukšteliu druskos ir suverskite į koštuvą, padėtą virš dubens. Leiskite apie 3 valandas išsiskirti ir nuvarvėti sultims. Tada skystį iš dubens išpilkite, o agurko ir svogūno mišinį suvyniokite į audinį ir nuspauskite.

Į mažą puodą pilkite acto, cukraus, dar šiek tiek druskos ir pakaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Tada sumažinkite kaitrą ir pavirkite dar 3–4 minutes. Į puodą suverskite agurkų ir svogūnų masę, maišydami pakaitinkite apie 2 minutes. Sudėkite kukurūzų miltų tyrelę ir maišykite apie 1 minutę. Nuimkite puodą nuo viryklės ir visą turinį perdėkite į dubenį, įberkite prieskonių. Neuždenkite. Leiskite visiškai atvėsti – bent pusantros valandos. Anot B. Baratinskaitės, šį slaptąjį padažo ingredientą geriausia pasigaminti vakare ir mėgautis kitą dieną.

Kai turite paruoštą agurkų tyrę, sumaišykite ją su majonezu, garstyčiomis, BBQ padažu, obuolių sidro actu, prieskonių milteliais ir druska. Tada padažą bent valandą palaikykite šaldytuve.

Jeigu planuojate šiuo padažu gardinti ne mėsainius, o salotas, pasigaminkite jį skystesnį – įpilkite šiek tiek pieno arba ryžių acto.

Veganiškas tūkstančio salų padažas

Reikės:

pusės stiklinės veganiško majonezo,

šaukšto kečupo,

pusės marinuoto arba rauginto agurko (supjaustyto),

1 šaukšto Dižono garstyčių,

šlakelio citrinos sulčių,

šaukštelio klevų sirupo arba skysto medaus,

po žiupsnelį druskos,

rūkytos paprikos miltelių,

svogūnų miltelių,

česnakų miltelių.

Viską sudėkite, suberkite į indą ir gerai išmaišykite. Prieš patiekdami, padažą galite pusvalandį palaikyti šaldytuve.

„Šį padažą galite tepti vietoj sviesto, kai darote sumuštinius. Jis puikiai dera su skrudintomis bulvytėmis, keptomis daržovėmis ir salotomis“, – teigia B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių