- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Per šventes pasilepinus riebesniais ir gausesniais patiekalais, norisi po truputį sugrįžti į sveikesnės mitybos režimą. Žinoma, nereikia griebtis drastiškų dietų ir alinti save prėsku maistu. Juk yra begalės skanių ir organizmui naudingų receptų. Grikių blyneliais su pievagrybių padažu tikrai nenusivilsite.
Reikės
Blyneliams:
100 g grikių kruopų,
šaukšto aliejaus,
svogūno,
morkos,
3 kiaušinių,
1/2 stiklinės (70g) miltų,
šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
1/2 šaukštelio druskos.
Pievagrybių padažui:
2 šaukštų sviesto,
svogūno,
2 skiltelių česnako,
200 g pievagrybių,
1/2 stiklinės (125 ml) grietinėlės,
šaukštelio garstyčių,
šakelės šviežių petražolių,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos.
Paruošimo būdas
Paruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite porą šaukštų sviesto. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Sužerkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar minutę, kartais pamaišydami. Suberkite į dvi tris dalis perpjautus pievagrybius ir kepinkite, kol suminkštės, tačiau nepraras formos. Supilkite grietinėlę ir, kai užvirs, nukelkite keptuvę. Įmaišykite garstyčių, šviežių kapotų petražolių, pagardinkite pipirais ir druska. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
Užmaišykite blynų tešlą. Grikių kruopas išvirkite pagal instrukciją, esančią ant pakuotės. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir kepinkite kartais pamaišydami, kol suminkštės. Tuomet suberkite tarkuotas morkas ir dar minutę pakepinkite. Išėmę iš keptuvės atvėsinkite.
Dubenyje sumaišykite virtas grikių kruopas, kepintas daržoves, įmuškite kiaušinius ir suberkite miltus. Pagardinkite pipirais ir druska. Išmaišykite iki vientisos masės.
Iškepkite blynelius. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Tada dideliu šaukštu ar nedideliu samčiu pilkite tešlą ir formuokite blynelius. Kepkite nustatę vidutinę temperatūrą porą minučių, kol apatinė blynų pusė gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
Iškeptus blynus sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad susigertų riebalai. Sudėkite blynelius į lėkštę, užpilkite pievagrybių padažo ir apibarstykite kapotomis petražolėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...