- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Per šventes pasilepinus riebesniais ir gausesniais patiekalais, norisi po truputį sugrįžti į sveikesnės mitybos režimą. Žinoma, nereikia griebtis drastiškų dietų ir alinti save prėsku maistu. Juk yra begalės skanių ir organizmui naudingų receptų. Grikių blyneliais su pievagrybių padažu tikrai nenusivilsite.
Reikės
Blyneliams:
100 g grikių kruopų,
šaukšto aliejaus,
svogūno,
morkos,
3 kiaušinių,
1/2 stiklinės (70g) miltų,
šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
1/2 šaukštelio druskos.
Pievagrybių padažui:
2 šaukštų sviesto,
svogūno,
2 skiltelių česnako,
200 g pievagrybių,
1/2 stiklinės (125 ml) grietinėlės,
šaukštelio garstyčių,
šakelės šviežių petražolių,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos.
Paruošimo būdas
Paruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite porą šaukštų sviesto. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Sužerkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar minutę, kartais pamaišydami. Suberkite į dvi tris dalis perpjautus pievagrybius ir kepinkite, kol suminkštės, tačiau nepraras formos. Supilkite grietinėlę ir, kai užvirs, nukelkite keptuvę. Įmaišykite garstyčių, šviežių kapotų petražolių, pagardinkite pipirais ir druska. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
Užmaišykite blynų tešlą. Grikių kruopas išvirkite pagal instrukciją, esančią ant pakuotės. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir kepinkite kartais pamaišydami, kol suminkštės. Tuomet suberkite tarkuotas morkas ir dar minutę pakepinkite. Išėmę iš keptuvės atvėsinkite.
Dubenyje sumaišykite virtas grikių kruopas, kepintas daržoves, įmuškite kiaušinius ir suberkite miltus. Pagardinkite pipirais ir druska. Išmaišykite iki vientisos masės.
Iškepkite blynelius. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Tada dideliu šaukštu ar nedideliu samčiu pilkite tešlą ir formuokite blynelius. Kepkite nustatę vidutinę temperatūrą porą minučių, kol apatinė blynų pusė gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
Iškeptus blynus sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad susigertų riebalai. Sudėkite blynelius į lėkštę, užpilkite pievagrybių padažo ir apibarstykite kapotomis petražolėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...
-
Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)1
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...