Brangiausias pasaulyje sūris gaminamas iš asilės pieno

Viename iš Serbijos draustinių spaudžiamas ko gero brangiausias pasaulyje sūris. Jis gaminamas iš asilių pieno.

Zasaviza, vieną garsiausių Serbijos gamtos draustinių, iki šiol žinomą dėl gausios bebrų ir paukščių populiacijos, nuo šiol garsins ir sūris iš asilių pieno. Pasaulyje nėra kito ūkio, kuriame sūriai būtų gaminami iš šių gyvulių pieno, tik Zasavicoje. Kilogramas tokio sūrio gali kainuoti tūkstantį eurų.

„Niekas nei Europoje, nei pasaulyje (bent jau mes neturime tokios  informacijos) daugiau negamina sūrio iš asilių pieno. Europoje jo kaina gali siekti ir 3000 ar net 5000 eurų už kilogramą, bet mes siūlome priimtinesnę kainą – 1000 eurų. Vis tiek tai brangiausias sūris pasaulyje", – kalbėjo Zasavicos draustinio direktorius Slobodanas Simičius.

Draustinio fermoje gyvena apie 130 Balkanų veislės asilų. Patelės melžiamos tik rankomis, nes nėra melžimo įrenginių, skirtų būtent asilams. Asilo pienas labai sveikas, sako žinovai. Nesukelia alergijų, tik vieno procento riebumas, reikia gerti tik šviežią, nes pavirinus dingsta naudingos savybės. Esą vien vitamino C asilės piene dešimtis kartų daugiau negu karvės. Bet asilė duoda labai nedaug pieno, todėl jo litras kainuoja apie 40 eurų, o kilogramui sūrio reikia 25 litrų pieno.

„Mes norime, kad šie gyvūnai neišnyktų. Mūsų regione jų likę nedaug. Gamindami sūrį stengiamės, kad žmonės atkreiptų dėmesį į asilus", – kilnų tikslą įvardijo draustinio direktorius.

Draustinio direktorius tikisi, jog netrukus sūrį iš asilių pieno pradės eksportuoti į Jungtinę Karalystę, Vokietiją, kitas šalis. Jis labai brangus, todėl parduodamos mažos 50 gramų porcijos. Na o tiems, kas nemėgsta sūrio, draustinio vadovas primena legendą – Egipto karalienė Kleopatra maudydavosi asilės piene. Tiesa, dabar tokia grožio vonia kainuotų apie 5000 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
    Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės

    Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...

  • Ir lepeškos, ir grybų petražolės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)

    Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...

    3
  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
Daugiau straipsnių