Maisto švaistymas teršia daugiau nei aviacijos sektorius

  • Teksto dydis:

Spalio 16-ąją – Pasaulinę maisto dieną – galbūt derėjo atšvęsti skania vakariene ar pasilepinti desertu, vis dėlto mokslininkai skatina tądien susimąstyti ir apie maisto švaistymo mastus ir poveikį klimato kaitai.

Įspūdingi skaičiai

Šiais metais Jungtinių Tautų aplinkosaugos programos (UNEP) paskelbtos maisto atliekų indekso ataskaitos duomenimis, visame pasaulyje prarandama, arba iššvaistoma, penktadalis maisto. Apskaičiuota, kad bendros maisto praradimo ir švaistymo sąnaudos pasaulinėje ekonomikoje sudaro maždaug apie 910 mlrd. eurų.

Naujausiais šių metų Europos statistikos departamento duomenimis (EUROSTAT), ES kasmet susidaro daugiau nei 59 mln. t maisto atliekų, t. y. 132 kg vienam gyventojui

„Namų ūkiuose susidaro daugiau nei pusė visų ES maisto atliekų EUROSTAT ataskaitos duomenimis, Lietuvoje vidutiniškai vienam gyventojui tenka apie 142 kg maisto atliekų per metus, iš kurių apie 70 susidaro namų ūkiuose“, – liūdna statistika dalijasi VILNIUS TECH Tvarumo centro ekspertė doc. dr. Aušra Zigmontienė.

Prarandame nesuvartodami

Dažnai girdime kalbant, kad pasaulyje trūksta maisto išteklių. Tačiau pasaulinis badas nesusijęs su maisto trūkumu. Jo gaminama ir užauginama pakankamai, kad būtų pamaitinti visi planetos žmonės.

„Daugelyje išsivysčiusių šalių daugiausia maisto iššvaistoma virtuvėje:  maisto ruošimo procese ar kai jau paruošti patiekalai nesuvalgomi iki galo, arba kai maisto produktai genda šaldytuvuose ar virtuvės spintelėse.

Retas susimąsto, kad, švaistydami maistą, eikvojame ir vandenį, naudojamą jam augti, laistyti ir apdoroti.

Besivystančiose ir karštesnio klimato šalyse maistas švaistomas dėl aplinkos sąlygų ne tik ūkiuose, bet ir nuimant derlių. Tai lemia netinkamos sandėliavimo sąlygos ar ūkiuose atsirandantys kenkėjai, dėl kurių kartais prarandama ir nemaža derliaus dalis. Šiose šalyse laukams prižiūrėti, derliui nuimti trūksta technologijų, tad ūkininkai tiesiog priversti žiūrėti, kaip jų užauginti produktai pūva ar naikinami kenkėjų“, – pasakoja docentė.

Nemažai maisto prarandama arba iššvaistoma visoje maisto tiekimo grandinėje: ūkyje, perdirbant ir gaminant, parduotuvėse, restoranuose ir valgyklose, namuose.

Maisto švaistymo priežasčių yra nemažai, pavyzdžiui, impulsyvus pirkimas dėl mažmeninės prekybos akcijų – kas iš mūsų nėra pasinaudoję tokiu pasiūlymu, kaip „vieną perki – antrą gauni nemokamai“?

Prisideda ir netinkamas maisto produkto pakuotės dydis ir datos žymėjimas ant pakuotės, pavyzdžiui, „Geriausias iki...“ „Toks žymėjimas tikrai nereiškia, kad maistas po šios datos nebetinkamas ar nesaugus vartoti. Atliktas Europos Komisijos tyrimas atskleidė, kad geriau suprasdami etiketes galime padėti sumažinti maisto švaistymą iki 10 proc.“, – sako  mokslininkė.

Prie maisto švaistymo ir praradimo mažinimo puikiai prisideda „Maisto bankas“. Šios organizacijos ataskaitoje nurodoma, kad 2023 m. nuo išmetimo iš̌saugojo 6 678 t maisto, o didž̌iausią isšsaugoto maisto dalį̨ – 77 proc. – sudarė produktai, kurie buvo surinkti iš̌ prekybos tinklų̨.

Eikvojami ištekliai

„Retas susimąsto, kad, švaistydami maistą, eikvojame ir vandenį, naudojamą jam augti, laistyti ir apdoroti, o tai gali pakenkti vandens tiekimui ir ekosistemoms. Pavyzdžiui, 1 kg jautienos pagaminti reikia apie 15 tūkst. l vandens, o vienam kilogramui ryžių – 2,5 tūkst. l. 1 kg makaronų pagaminti reikia daugiau nei 2 tūkst. l vandens, o 1 kg obuolių užauginti ir pateikti vartotojui – 700 l. Auginant maistą, kuris iššvaistomas, sunaudojama iki 21 proc. gėlo vandens ir 18 proc. dirvožemio, o tai neigiamai veikia ir biologinę įvairovę, kadangi dirbamos žemės plotai didinami vis labiau naikinant miškus ir pievas. Be to, atsižvelgiant į pasaulinį maisto transportavimą, sunaudojama daug naftos, dyzelino ir kito iškastinio kuro“, – pasakoja doc. dr. A. Zigmontienė.

Skaičiuojama, kad maisto praradimas ir atliekos išmeta iki 10 proc. pasaulinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) paskelbtais duomenimis, maisto praradimas ir švaistymas sudaro apie 4,4 gigatonos šiltnamio efektą sukeliančių dujų per metus. Tai beveik penkis kartus daugiau, nei bendras išmetamųjų teršalų kiekis, palyginti su aviacijos sektoriumi.


Kaip galime sumažinti?

Mokslininkė doc. dr. A. Zigmontienė pataria pradėti nuo paprastų žingsnių, kurie padės išvengti maisto švaistymo:

susiplanuokite, ką gaminsite per savaitę. Apžiūrėkite, kokių maisto atsargų turite savo šaldytuve, spintelėse ir apgalvokite, kokiems patiekalams ruošti tai galite panaudoti;

apžiūrėkite, kuriuos maisto produktus, vaisius, daržoves būtina sunaudoti, kad vėliau jie nesugestų ir nereikėtų išmesti į atliekų konteinerį. Tyrimai rodo, kad būtent vaisių ir daržovių, kaip nebetinkamų naudoti, išmetama daugiausia. Reguliari šaldytuvo ir maisto spintelių revizija padeda ne tik planuoti meniu, bet ir gali labai žymiai sumažinti išmetamo maisto kiekį;

prieš eidami į parduotuvę, sudarykite maisto produktų sąrašą, kurių reikės per savaitę;

pasistenkite suskaičiuoti, kiek jūsų šeima ar jūs suvalgysite vieno ar kito patiekalo ir gaminkite tik tokį kiekį;

jei po pagamintų pietų ar vakarienės liko maisto, neskubėkite išmesti, bet pasitelkite kūrybiškumą ir šiuos likučius panaudokite kitam patiekalui pagaminti. Ieškant receptų tikrai pagelbės visagalis internetas;

ne mažiau svarbu – tinkamai laikyti maisto produktus namuose. Nuo to priklauso, kiek laiko nusipirkti maisto produktai išliks švieži ir kokybiški;

peržvelkite maisto produktų etiketes ir atkreipkite dėmesį į laikymo sąlygas ir iki kada produktą reikia suvartoti. Na, o jei matote, kad nesuvartosite ir produktą dar galima užšaldyti, jį visuomet bus galima suvartoti vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chimtreilas

Chimtreilas portretas
vištele, pasiguglink gal.

Pelėda

Pelėda portretas
Gero maisto niekas nemeta. Manau, reikėtų dažniau tikrinti prekybos centrus. Ten netinkamo maisto rastų daugiau, nei šiukšlių konteineriuose. Prekybos centruose sunku rasti ką nors valgomo.

dar

dar portretas
Pav. šokoladiniuose saldainiuose su riešutais raitosi kirmėlės. Šokolado vartojimo data dar galioja. Ką daryti patartų straipsnio autorė?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Kriminalizuos laisvą žodį?
    Kriminalizuos laisvą žodį?

    Lietuvoje policija pradėjo patikrinimą dėl europarlamentaro D. Žalimo pasisakymų feisbuke apie naujai sudarytą valdančiąją koaliciją Seime. ...

    3
  • Ritualiniai protestai
    Ritualiniai protestai

    Sekmadienį Berlyne „gerieji rusai“ surengė keistą akciją. Forma ji priminė ritualinę ceremoniją: be būgnų, bet su užkalbėjimais, kuriuos daugsyk kartojant, matyt, galima išvaryti iš Kremliaus blogąsias dvasias. Laimei, min...

    1
  • Nuo karo dievo mūsų neišgelbės ir pats Donaldas – net ir to išties norėdamas
    Nuo karo dievo mūsų neišgelbės ir pats Donaldas – net ir to išties norėdamas

    Karas yra galingesnis net, baisu pasakyti, už Visagalį Griausmavaldį Donaldą, tad net jis nepajėgus to karo sustabdyti. Na, gal Donaldas galėtų jį tik pristabdyti ir tai tik tokiu atveju, jei to norėtų kitas asmuo. ...

  • Pirmyn į kultūrą, meną ir „porno“
    Pirmyn į kultūrą, meną ir „porno“

    Praėjusią savaitę Ukrainos Aukščiausioji Rada tvirtai žengė į tikrąją demokratiją – įteisino pornografiją. Nežinia, kiek įtakos tam turėjo Šiaurės Korėjos kariūnai, besiveržiantys į Rusiją vien dėl to, kad ten š...

    8
  • Su gimtadieniu, Salomėja
    Su gimtadieniu, Salomėja

    Lapkričio 17-ąją sukanka 120 metų, kai gimė Salomėja Nėris. Poetė, kurios teismas iki šiol nesibaigia. Kol sostinės burbulo teisuoliai linčiuoja, paprasti regionų žmonės mini jos jubiliejinę sukaktį: rengia literatūrines popietes, skaity...

    21
  • V. Matijošaitis: negaiškite laiko intrigoms – imkitės darbų
    V. Matijošaitis: negaiškite laiko intrigoms – imkitės darbų

    Rinkimai baigėsi, Seimas – prisiekė. Sveikinu valdančiuosius ir Seimo Pirmininką su komanda. Šiuos žodžius tikėjausi parašyti ne tik Parlamento vadovui, bet ir naujajai Vyriausybei. Deja, ministrų kabineto paskyrimo neišlauki...

    176
  • Taika – unitazo dugne
    Taika – unitazo dugne

    Trečiojo reicho invazija į Antrąją Lenkijos Respubliką prasidėjo ankstų 1939 m. rugsėjo 1 d. rytą (4.45 val.), Gdanske stovinčiam vokiečių karo laivui „SMS Schleswig-Holstein“ atidengus ugnį į Vesterplatėje dislokuotą lenkų įgul...

  • Ne tik atlyginimas: kas svarbiausia darbuotojų gerovei?
    Ne tik atlyginimas: kas svarbiausia darbuotojų gerovei?

    Darbo rinkoje vyrauja naujas požiūris į atlygio struktūrą. Darbuotojai vis labiau vertina ne tik finansinį atlygį, bet ir papildomas gerovės priemones, padedančias kurti sveiką darbo ir asmeninio gyvenimo balansą, užtikrinančias ilgalaikį finansi...

    3
  • Juoda yra balta!
    Juoda yra balta!

    Lietuvoje šią savaitę garsiai cituojama „vaikiška skaičiuotė“, kurią savo antisemitiniais teiginiais feisbuke vėl išpopuliarino Remigijus Žemaitaitis. „Tai yra kurstymas žmonių paimti tą pagaliuką ir užmu&scar...

    6
  • Pasakykite pagaliau tikrą tiesą
    Pasakykite pagaliau tikrą tiesą

    Dabar yra mada kalbėti apie tausojamą gamtą, ekologiją, tvarumą ir visokius kitokius abejotinus reikalus. Aiškinama apie pasaulio atšilimą ir dėl jo kaltinama pramonė, transportas. ...

    8
Daugiau straipsnių