- Parengė Jūratė Kuzmickaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar dažnai patenkinkate į tokią situaciją, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?
Sėklos ir kauliukai
Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galbūt taip ir liks neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.
Bene daugiausia klausimų sukelia vaisiai, kurie turi kauliukų. Vienas populiariausių vaisių ant vaišių stalo – vynuogės. Parduotuvėse galima įsigyti besėklių vynuogių, tačiau jeigu patiektos vynuogės turi sėklų, reikėtų žinoti, kad vynuogių kauliukų spjaudyti nedera. Jeigu negalite valgyti vynuogių su kauliukais, jų geriau neliesti apskritai. Vis dėlto suvalgius kauliukus derėtų liežuviu išstumti į šaukštelį.
Vynuogės valgomos pirštais skabant nuo kekės. Jeigu vynuogės jau nuskabytos, imamos šakute arba pirštais.
Vyšnios turėtų būti paimamos už kotelio, o kauliukas liežuviu išstumiamas į šaukštelį ir padedamas į lėkštutę.
Didelius kaulus turintys vaisiai – slyvos, persikai, abrikosai ir pan. turėtų būti perpjaunami per pusę, išimamas kauliukas, tuomet suvalgomos abi vaisiaus puselės. Jeigu vaisius didelis, jį reikėtų dar pasmulkinti peiliu.
Kai valgyti trukdo žievė
Arbūzas turi ne tik sėklų, bet ir žievę. Kaip susidoroti su šiuo iššūkiu ir taisyklingai valgyti arbūzą, pataria etiketo specialistas Giedrius Drukteinis.
"Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute", – sako G.Drukteinis.
Ananasas dažnai tampa vaisiumi, kuris taip ir nebūna paragautas. Dažnai klysta šeimininkai, nes tiesiog padėtas ant stalo ananasas taps puošmena, o ne maistu. Valgant ananasą, jį reikia peiliu ir šakute arba tik šakute susismulkinti iki vieno kąsnio dydžio gabaliukų. Valgyti su šakute.
Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute.
"Atrodo paprasta, kai žinome, ką, kada ir kaip valgyti, tačiau net ir kelios menkos klaidos gali sugadinti nuotaiką, ištepti drabužius ir priversti atsisukti aplinkinius. Eidami į restoraną ar priėmimą, ypač jeigu jie aukšto lygio, visada pasidomėkite etiketo taisyklėmis", – sako etiketo specialistas.
Universali taisyklė
Uogos visada valgomos tik šakute arba šaukšteliu, net jeigu tai ir maža žemuogė arba, atvirkščiai, didelė braškė.
Smidrus, jeigu jie patiekti be padažo, galima valgyti pirštais arba šakute. Svarbu įsidėmėti, kad visada smeigti reikia tik po vieną šparagą.
Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau žirniai valgomi šakute ir yra smeigiami iš viršaus. Nei šakute, nei šaukštu žirnelių semti nederėtų.
Taigi pasidomėti stalo etiketu tikrai verta, taip pat atkreipti dėmesį į tai, kaip patys serviruojame stalą, kad nesusipratimai ir neišmanymas netrukdytų mėgautis vaisiais ir daržovėmis.
Universalus patarimas: jeigu kyla klausimas, kaip imti vaisių ar daržovę – pirštais ar šakute, visuomet reikia rinktis šakutę.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įvaizdžio konsultantė: ne viskas, kas madinga, tinka jums3
Atšalus orams – amžina bėda: desperatiškai lendame į spintą, drabužiai virste virsta per duris, o apsirengti nėra ką. Pažįstamas jausmas? Ką daryti, klausiame kaunietės Giedrės Šimelienės. „Kviesti į pagalbą įva...
-
Kavos aparatų įvairovė
Kavos aparatų įvairovė šiuo metu yra stulbinanti. Nuo itin modernių ir futuristinių, leidžiančių bet kokio skonio ir stiprumo kavą pasigaminti vos vienu prisilietimu iki elegantiškų, romantišką praeitį primenančių kavos apara...
-
„Lietuvos balse“ – dvikovų etapas: netikėti įvaizdžiai4
Šį sekmadienį „Lietuvos balso“ projekte prasidės kovingasis dvikovų etapas. Projekto studijoje atsiras ir penktoji kultinė kėdė – ją užims iki šiol savo komandą atskirame kambaryje paslapčiomis rinkęs Free Finga. ...
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo6
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos3
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...