Triušienos pardavimai auga

Triušių augintojai prieškrizinės apyvartos sako dar nepasiekę, tačiau pastebi, kad triušienos nuperkama vis daugiau, ypač žiemos šventėms.

Verslininkai neabejoja, kad, pasibaigus sunkmečiui, triušių mėsa dar labiau išpopuliarės, praneša LTV „Panorama“.

Prieš 13 metų triušius auginti pradėjusi Kretingos rajono ūkininkė jų teturėjo vos 15. Dabar banda išsiplėtė iki 200, o su prieaugiu tenka ganyti net iki tūkstančio šių švelnių keturkojų. Kad atnaujintų veislę – Lietuvoje esą rasti negiminingų triušių beveik neįmanoma, neseniai moteris nusipirko 10 patelių ir patiną, išvestų genetikos centre Čekijoje.

„Kelių veislių [triušius] kergė, kol gavo geriausias mėsines savybes. Jų smulkūs kaulai, ankstyvas brendimas, geras mėsos priesvoris ir jie yra mėsiniai. Mėsa sultingesnė“, – pasakojo ūkininkė Sigita Kniškienė.

Nors triušienos paklausa prieš penkerius metus buvo penkiskart didesnė nei dabar, vis dėl to pastebima, kad rinka atsigauna. Didžiosioms metų šventėms užsakymai tiesiog pasipylė, šiemet jų sulaukta dvigubai daugiau nei pernai.

„Būna, kad įmonės užsisako. Štai 30-ies triušių prašė darbuotojams kaip dovanų – užsakyta prieš mėnesį“, – sakė S. Kniškienė.

Lietuvoje stambių fermų, kuriose auga 5–10 tūkst. triušių bandos, yra vos trys keturios. Bėda esą yra ne su realizacija, o kaip užauginti užsakovų pageidaujamą kiekį.

Verslininkai sako, kad triušiena nėra pigiausia mėsa, kilogramas kainuoja per 20 litų, vis dėlto žmonės ją renkasi dėl kokybės.

Pasak bendrovės „Baltkrol“ direktoriaus Vitalijaus Šimkevičiaus, triušis yra toks gyvūnėlis, kuris bet ko neėda: „mums papuolė nekokybiškas kombikormas, ten buvo per didelis sojos kiekis, mūsų triušiai atsisakė ėsti ir viskas“.

Be to, esą per krizę patys gyventojai drąsiau ima auginti triušius. Mat, auginant tris ar keturias pateles, kasmet galima apsirūpinti iki 150 kilogramų mėsos kiekiu.

Triušių augintojai neabejoja, kad pasibaigus sunkmečiui, triušiena populiarės. Mėsinių triušių augintojų asociacijos duomenimis, dabar vienas lietuvis per metus suvalgo iki 500 gramų triušienos. O, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Danijoje ar Ispanijoje – po 6–7 kilogramus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
gyvunu myletojai EDA triusiukus

vidma

vidma  portretas
na ka jus cia kineciai korejeciai valgo sunis , dar ne visi rezervai issemti ,

ntz

ntz portretas
Skyrk kur dekoratyvinis ir mesinis triusis. Valgo mesinius dekoratyviniu nieks nevalgo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių