Siūlo preliminarias NT pirkimo sutartis registruoti ar tvirtinti pas notarus

Nekilnojamojo turto, žemės pirkėjus ir pardavėjus „valstietė“ Asta Kubilienė siūlo įpareigoti registruoti arba pas notarus tvirtinti preliminarias arba rezervavimo sutartis.

„Labai svarbus momentas būtų dėl notariško tvirtinimo ar į kokio nors registro įrašymo tų jungtinės veiklos sutarčių. Gal ir galėtume komisijos nariai visi pateikti tokias pataisas, kad tie saugikliai būtų sudėti“, – per Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį teigė A. Kubilienė.

Tokia iniciatyva komisijos nariams praėjusią savaitę kilo svarstant sukčiavimo atvejus, kai verslininkai keliems žmonėms pardavinėjo tuos pačius sklypus, žadėjo juose pastatyti namus, nors nebuvo tų sklypų savininkai. 

„Valstybinės institucijos nesugeba užkirsti kelio tokiems atvejams“, – tvirtino A. Kubilienė.  

Dvylikos nukentėjusių nekilnojamojo turto pirkėjų advokatė Giedrė Kaziliūnaitė Semionovė teigė, kad žmonės, be kita ko, pasirašė jungtinės veiklos sutartis, kurias „savo esme“ galima prilyginti preliminariai sutarčiai.

Komisijos pirmininkas demokratas Algirdas Stončaitis prognozavo, kad pradėjus sutartis registruoti ar tvirtinti pas notarą, pagerėtų gyventojų finansinis raštingumas.

Tuo metu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė konservatorė Irena Haase dėl tokios idėjos įgyvendinimo buvo skeptiška ir abejojo, kad sutarčių registravimas išspręs sutarčių teisėtumo ir kokybės klausimą. 

„Ne turinį atskleis, o parodys tik sutarties šalis. Ar tai išspręs sandorio kokybinius dalykus ir teisinį tvarumą bei ar atlieps teisinį lūkestį, kad ateityje būtų kuo mažiau ginčų? Nemanau, kad registras galės pagelbėti dėl pačio turinio teisėtumo ir sąlygų teisingumo. Kas revizuos registruotos sutarties turinį? Bus atliktas tik mechaninis sutarties registravimas“, – BNS tvirtino  komiteto vadovė. 

Tačiau ji pripažino, kad idėja gali būti svarstoma.

„Reikia gilesnių diskusijų tarp visų šalių. Ir su Registrų centru. Privalomumas yra išlaidos“, – pabrėžė ji.  

Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus BNS teigė, kad idėja girdėta, bet jos plačiau pakomentuoti negalėjo.

„Mes šiandien teoriškai svarstyti, kaip galėtų būti ir kokią naudą galėtų duoti, kai nėra aiškios detalės, nenorėtume“, –  teigė jis. 

I. Haase tvirtino, kad žmonės dėl bet kokių sandorių preliminarių sutarčių galėtų pasitarti su teisininkais – notarais ar advokatais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių