Britams – špyga taukuota, o prancūzams – pyragas

Kandžioji britų žiniasklaida šaiposi iš vyriausybės. Maža to, kad Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy nuolatos apipila britus pašaipiais komentarais, antausį trenkė ir Indija.

Prancūzų ir britų kovos

Dienraštis „Daily Mail“ ironizavo – vyriausybė skyrė indams beveik milijardą svarų paramos, kad garantuotų, jog šalies kariuomenė bus apginkluota Didžiojoje Britanijoje gaminama technika, o gavo špygą taukuotą.

Indai nutarė, kad juos už 10 mlrd. dolerių apginkluos ne kas kitas, o prancūzai, kurių prezidentas N.Sarkozy, regis, dabar yra vienas nekenčiamiausių žmonių britų salyne.

N.Sarkozy pastabos britų premjerui Davidui Cameronui Briuselyje jau tapo kultinės. Pastarąjį kartą žodžių karas tarp lyderių kilo šią savaitę, kai britų vyriausybės vadovas atsisakė paremti ES finansinio stabilumo paktą.

Prancūzijos prezidentas reagavo tulžingai. Jis išvadino Britaniją „šalimi be pramonės“, kuri rūpinasi tik savo finansų sektoriumi.

Dauning Stritas tučtuojau atrėžė, kad N.Sarkozy pareiškimai – „rinkimų triukas, o britų pramonės sektorius kur kas didesnis nei prancūzų“.

„Tai netiesa. Gamybos sektorius 2009 m. sudarė 11 proc. tiek Jungtinės Karalystės (JK), tiek Prancūzijos BVP. Be to, JK pramonės dalis BVP tais pat metais sudarė 15 proc., o Prancūzijos – 12,5 proc. Tai, ką jis (N.Sarkozy) pasakė, – netiesa. Na, juk jis rengiasi rinkimams“, – buvo rašoma Dauning Strito pareiškime.

Indų antausis

Kad ir kaip būtų, Indija paskelbė, jog naikintuvais šalies oro pajėgas aprūpins būtent prancūzų bendrovė „Dassault“, o ne britų dalinai valdoma „BAE Systems“.

Pasak šaltinių, iš viso įmonė pagamins Indijai 126 karinius lėktuvus „Rafale“. Šie pakeis dabar Indijos naudojamus rusiškus „Mig“ lėktuvus, kurių galiojimo laikas beveik pasibaigė.

„Dassault“ žada, kad pirmieji 18 naikintuvų Indijos karines oro pajėgas pasieks per 36 mėnesius, likusieji 108 orlaiviai bus surenkami Indijoje. Tikimasi, kad sandoris bus pasirašytas kovo mėnesį, o jau kitą savaitę vyks pirmosios derybos.

O britų, vokiečių, ispanų ir italų konsorciumas „BAE Systems“, gaminantis naikintuvus „Eurofighter Typhoon“, liko it musę kandęs, nors kaip tik „Eurofighter“ laikomas Europos karo aviacijos pasididžiavimu.

Dar visai neseniai britų tarptautinio vystymosi sekretorius Andrew Mitchellas buvo įsitikinęs, kad britų vyriausybė garantavo sandorio sėkmę, suteikdama Indijai beveik milijardo svarų paramą.
„Tai labai svarbu mūsų santykiams. Žinoma, kalbamės ir apie “Typhoon„ pardavimą“, – praėjusiais metais trynė rankomis A.Mitchellas.

Primtinesnė kaina?

Indijos pareigūnai neoficialiai prasitarė, kad „Rafale“ naikintuvų kaina jiems priimtinesnė nei „Eurofighter“.

Savo ruožtu ir „Dassault“, kaip tvirtina neoficialūs šaltiniai, gerokai sumažino naikintuvų kainą, kad sandoris būtų patvirtintas.

Indijos žiniasklaida suskubo pareikšti, kad prancūzų bendrovė įbruko indams sutartį pasiūliusi 5 mln. dolerių nuolaidą kiekvienam naikintuvui. Tiesa, oficialiai nei prancūzų, nei indų atstovai sandorio detalių nekomentavo.

Ekspertus Indijos sprendimas nustebino. Anksčiau prancūzų įmonei nesisekė parduoti savo naikintuvų. Jų nepirko nei Marokas, nei Brazilija, nei Šveicarija, nei Jungtiniai Arabų Emyratai.
Maža to, nė viena šalis, išskyrus Prancūziją, neturi tokio tipo naikintuvų savo oro pajėgose, nes, kaip kalbama, naikintuvų išlaikymas – brangus dalykas. Sandoris su Indija „Dassault“ buvo paskutinis šiaudas.

Ekspertai ir žiniasklaida spėlioja, kad Indijai nusileisti padėjo politinis spaudimas iš Eliziejaus rūmų.

Esą 2010 m. gruodį Indijoje viešėjęs Prancūzijos prezidentas N.Sarkozy ne tik aktyviai reklamavo prancūzų gaminius, bet ir žadėjo indams bandysiąs „pramušti“ jiems nuolatinę vietą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje bei galimybę naudotis branduolinėmis technologijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
straipsnio pavadinimas tai superinis...

varliaėdžiai

varliaėdžiai portretas
Prancūzai visuomet rėkia, kad yra geriausi, o anglai žino kaip yra ištikrųju.

WASP

WASP portretas
Pamiršo matyti kaip lauke anglų-išvaduotojų per Antrajį kara, nes patys nu-u-u tokie "kariai"... Nedėkingumas vadinasi, dabar po visko iš anglų tyčiotis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių