Moterį nušovęs policininkas siunčiamas į teismą: tikina, kad ginklo panaudoti iš viso nereikėjo

  • Teksto dydis:

Policininkas, prieš pusmetį nušovęs agresyviai besielgusią moterį, kai gynė medikus, kolegas ir save, – prokurorų siunčiamas į teismą dėl nužudymo viršijus įgaliojimus. Esą ginklas panaudotas nesant neišvengiamo pavojaus jo ar kitų asmenų gyvybei ir sveikatai. Apie tai pasakota LNK Žiniose.

Tragedija, kai pareigūnas pernai gruodį nušovė besipriešinusią moterį, sukrėtė visą šalį. Kad 50-metei mamai reikalinga pagalba paūmėjus psichikos ligai, Bendrajam pagalbos centrui pranešė sūnus. Paprašė ir medikų, ir policijos, nes medikai be pareigūnų tuo adresu važiuoti atsisakydavo. Tačiau tą sykį jie atvažiavo vieni.

„Atvažiavus moteris savo namuose bėgiojo su peiliu, atsisakė pagalbos, grasino medikams, kad perpjaus padangas, sudaužys automobilį ir juos, vienu žodžiu, kad jai jokios pagalbos nereikia“, – po įvykio pasakojo Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Vilniaus filialo vadovas Tadeuš Rodz.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Moteris, pasak medikų, niekaip nenusiramino. „Paskui išbėgo su kirstuku, ne su kastuvu, su kirstuku, pradėjo pulti medikus, vienas iš mūsų medikų nukrito, dengėsi veidą, tai gavo per ranką su kirstuku, paskui dėmesį nukreipė kita medikė, ją bandė pulti“, – įvykio detales dėstė T. Rodz.

Vėliau atvažiavo net du policijos ekipažai, buvo naudojamos tiek ašarinės dujos, tiek elektrošokas. Nepavykus moters nuraminti, pareigūnui teko panaudoti tarnybinį ginklą.

Dabar, praėjus pusmečiai, prokuratūra pareigūną siunčia į teismą.

„Tas šūvių skaičius, manome, buvo aiškiai perteklinis ir iš viso kažin ar reikėjo, ar buvo būtina panaudoti šaunamąjį ginklą“, – argumentavo tokį sprendimą prokuroras Nėrijus Puškorius.

Policininkas kaltinamas nužudymu viršijus įgaliojimus. Esą vietoje buvę keturi pareigūnai privalėjo susitvarkyti be šūvių. „Gintis jie neturėjo, jie privalėjo iš tikrųjų sulaikyti asmenį ir tiesiog panaudoti galbūt antrankius, surakinti ir galbūt pristatyti į policijos komisariatą ar panašiai“, – kalbėjo prokuroras.

Policijos generalinis komisaras reiškia pareigūnui palaikymą. „Esu įsitikinęs, kad pareigūnas vykdė duotą priesaiką – ginti kiekvieną pilietį, kuriam gresia realus pavojus, ir šaunamasis ginklas buvo paskutinė priemonė saugant save ir medikus nuo realios grėsmės. Pareigūnas nebus paliktas vienas – ir toliau užtikrinsime tiek teisinę, tiek kitą pareigūnui reikiamą pagalbą, siekdami apginti jo teisėtus interesus, užtikrinti kokybišką gynybą Vidaus tarnybos statuto ir kitų teisės aktų nustatytais pagrindais“, – komentavo Renatas Požėla.

Policininkai, išgirdę tai, ko gero, gauna labai aiškią žinutę, kad šaunamuosius ginklus dabar reikia įdėti į seifą ir nenaudoti.

Policijos profesinė sąjunga sprendimu labai nustebusi, esą siunčiama žinutė, kad policijos pareigūnams nebus galima ginti puolamų žmonių. „Tai, kad byla keliauja į teismą, policijos pareigūnams nesuteiks stiprybės ir pasitikėjimo esant kažkokioms tikrai ekstremalioms, pavojingoms situacijoms, kai reikės ginti ne tik savo, kolegos, mediko, bet ir kitų visuomenės narių, kurie kreipiasi į policiją, sveikatą ir gyvybę“, – komentavo Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

R. Požėla anksčiau minėjo, kad ginklą panaudojęs pareigūnas – patyręs, dirba specializuotame padalinyje. Esą tokie padaliniai nuolat reaguoja į įvykius, kai kyla pavojus žmonių sveikatai ir gyvybei.

„Policininkai, išgirdę tai, ko gero, gauna labai aiškią žinutę, kad šaunamuosius ginklus dabar reikia įdėti į seifą ir nenaudoti“, – sakė R. Katinienė.

Įrodžius kaltę, policininkui gresia iki penkiolikos metų nelaisvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Jie patys dažnai elgiasi kaip banditai ypač tie jauni, kai žmogus buvo sumuštas , net nepadavė dėl sumušimo ekspertizei dokumento, norėjo išsukti nusikaltėlį.

T

T portretas
Valio, tikiuosi nuteis jį iki gyvos galvos , arba tegul pats save nusišauna, kad kitam atėmė gyvybę

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
kur vaizdo įrašai iš medikų ir mentų vaizdo fiksavimo priemonių ? viskas aišku būtu aišku , ar tyčiojosi , ar provokavo , ar specialiai žiauriu būdu šaudant keletą kart į tam tikras vietas nužudė . Taip pat audio apie iškvietimą ir duomenis apie tą asmenį , kaip jis veikė prieš nužudytą moterį . Kur medicinos išvados dėl galimų cheminių preparatų , kuriuos galėjo įmaišyti piktavalis į maistą . Kas paveldės žmogaus turtą ?
VISI KOMENTARAI 111

Galerijos

Daugiau straipsnių