Pievų purškimas nuo erkių: tai tas pats, kas miesto žvirblius naikinti patrankomis

  • Teksto dydis:

Kai retai lankomoje sodyboje ar namie po lietaus žolė pradeda dygti iki kelių, ne tik patys purškiamės nuo erkių, bet ir norime, kad mūsų laukai būtų nupurkšti. Pasirodo, dabar tokios paslaugos populiarėja. Apie tai, kiek tai veiksminga ir ar gali pakenkti sveikatai, LNK žurnalistas kalbėjosi su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktore Rolanda Lingiene.

– Atrodo, tai toks greitas būdas apsiginti nuo erkių, bet jei pažvelgtume atidžiau, ką suprastume?

– Iš tiesų, aš šitą erkių naikinimo būdą palyginčiau su miesto žvirblių naikinimu naudojant patrankas. Tai žvirbliai liks sveiki, o žalos bus padaryta visai kam kitam. Tai iš tiesų labai žalingas būdas ir pirmiausiai pakenkia ne erkėms, bet kitiems vabzdžiams. Augalai nebeatneša daug derliaus, nes sunaikinami vabzdžiai, kurie juos apdulkina. Galiu kitą palyginimą duoti – pernykštės žolės naikinimas yra mažiau kenksmingas gamtai nei erkių naikinimas žaliuosiuose plotuose. Nes sudeginus žolę, augmenija ir gyvūnija sunaikinama paviršiuje. O čia, kai lietus palyja, tos medžiagos įsiskverbia giliau ir sunaikina kitus vabzdžius. Negana to, jos yra kenksmingos žmogui ir labai sunku kontroliuoti. Lauke gali būti vėjas, nunešt į kaimyno pusę. Dar šitos medžiagos yra pavojingos naminiams gyvūnams. Jie yra jautresni už žmogų, ypatingai katės.

– Kas gali nutikti?

– Apsinuodijimai. Nesu veterinarijos gydytoja, nežinau tų dalykų, bet gali prieiti iki mirties. Gyvūnai yra ypatingai jautrūs, ypač katės jautrios, jautresnės už žmogų, juo labiau už erkę. Nes yra toks principas – kuo mažesnis gyvūnas, kuo primityviau išsivystęs, tuo sunkiau jam pakenkti. Taigi pakenki visam kitam, bet erkėm mažiausiai. O išduodant leidimus tokiems produktams naudoti mes turime vertinti pirmiausiai jo efektyvumą, taip pat poveikį žmogui, gamtai bei gyvūnijai. Visi šitie poveikiai yra labai neigiami. Mūsų įstaiga nėra išdavus insekticidų erkėms naikinti, naudojamų atviruose plotuose.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai reiškia, kad tos įmonės, kurias samdosi lietuviai, yra nelegalios?

– Tiek, kiek teko girdėti, įmonės turi licencijas darbui, profilaktiniam aplinkos nukenksminimui, galbūt erkių ar tarakonų naikinimu patalpose, tai yra galima. Tik tuos insekticidus reikia vartoti ten, kur galima, taip, kaip galima. Labai aiškiai tie dalykai yra surašyti ir pateikti ant etikečių ir leidžiamųjų dokumentų. Tai įmonės nėra nelegalios, bet daro nelegalų darbą. Ir įvairūs ekspertai spaudoje reiškiasi ir skatina šitokį būdą erkių naikinimo. Tikrai to nereikėtų. Labai svarbu, kad žmonės neužsakinėtų tokių paslaugų, nes jie kenkia ir sau, ir gamtai, ir gyvūnams.

Labai svarbu, kad žmonės neužsakinėtų tokių paslaugų, nes jie kenkia ir sau, ir gamtai, ir gyvūnams.

– Ir savo piniginei gali pakenkti, nes paslauga tikrai nėra pigiausia. Kai kurie žmonės, kurie pasinaudojo šia paslauga, sako, kad erkių vis tiek randa savo pievose, sako, kad gal universaliomis priemonėmis buvo naikinamos erkės ir kai kurie preparatai neveikia.

– Tai kas gali paneigti? Erkes sunaikinti nepakenkiant arba mažiau pakenkiant aplinkai yra labai sunku. Kitas dalykas, kaip jų nebus? Mes puikiai žinom, kaip atsiranda erkės. Jos atsiranda atnešamos paukščių, taip pat ant savo kailio atneša maži laukiniai gyvūnai. Tai vienoj vietoj išnaikinsi, čia pat tuoj vėl atsiras.

– Tai kaip kovoti? Ar neleisti žolei užaugti, prižiūrėti savo aplinką?

– Būtent. Kai žolė mažesnė nei 10 cm, tai yra efektyvus būdas erkių kontrolei. Nereikšmingų krūmų naikinimas, genėjimas. Be abejonės, žmonės turi irgi saugotis, jei eina į gamtą, apsižiūrėti iš gamtos grįžus. Pagrindinė profilaktikos priemonė yra skiepai. Ir einant į gamtą galima naudoti repelentus. Tai medžiagos, kurios atbaido, kurių kvapo nemėgsta erkės. Tik reikia juos naudoti taip, kaip parašyta. Jeigu reikia kas dvi valandas, tai kas dvi valandas ir purkštis, o ne kas dvi dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Purskimas ir sienavimas -

Purskimas ir sienavimas -  portretas
tikrai turi poveiki! Bet,skiepyti - pelningiau! Va ir visa "politika".

Ai

Ai portretas
Lakstydavom vaikystėj basi po laukus, po miškus trankydavomės nenusipurškę, įkąsdavo ir uodas, ir dar koks būžiukas, ir erkė kartais įsisiurbdavo, bet kažkaip neišdvėsėm, sveiki išaugom...

darbas genetikams

darbas genetikams portretas
Galima gi pakeisti erkiu skoni patrauklesni pauksteliams ir pati erke usikretusi encifalitu nudustu nuo atmetimo kaip po covid skiepu.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių