Prasideda Europos archeologijos dienų renginiai

  • Teksto dydis:

Penktadienį Lietuvoje prasideda penktus metus vykstantis tarptautinis renginys – Europos archeologijos dienos, skirtas archeologijos mokslo bei archeologinio paveldo pristatymui, pranešė organizatoriai.

Anot Lietuvos nacionalinio muziejaus, šiais metais programoje dalyvauja daugiau nei 26 dalyviai iš visos Lietuvos.

Gausi programa kvies apžiūrėti parodas, dalyvauti edukacijose, prisijungti prie ekskursijų, klausyti paskaitų, dalyvauti piliakalnių tvarkymo akcijose ir žygiuose. Renginiai vyks visose Lietuvos apskrityse, jie yra nemokami.

Pasak muziejaus, visos Europos archeologijos dienų programos Lietuvos nacionaliniame muziejuje tema – akmens amžius. Tai ilgas ir svarbus žmonijos priešistorės laikotarpis, trukęs net kelis milijonus metų. Būtent šiuo laikotarpiu žmogus išmoko sukurti laužą, prisijaukino gyvūnus, išrado ratą, nupiešė pirmąjį piešinį, nulipdė pirmąjį puodą.

Lietuvos nacionalinis muziejus, kaip šių dienų organizatorius, teigia pasiūlysiantis plačiausią programą.

Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.

„Senojo arsenalo lankytojams pasiūlysime nemokamą archeologijos ekspozicijos lankymą, naują parodą „Paveldas – mano, visuomenės, valstybės“, daugybę edukacinių veiklų su moliu, titnagu ir gintaru. Muziejaus restauratoriai pristatys savo veiklą, bus galima pasimatuoti akmens amžiaus rūbus ir apavą, papramogauti mėtant medinę ietį į tolį, išbandyti jėgas traukiant virvę, turėsime ir mažųjų lankytojų pamėgtą archeologinę perkasą“, – sakė projektų koordinatorė Agnė Putelytė.

Paroda „Paveldas – mano, visuomenės, valstybės?“ iliustruos nelegaliai Lietuvoje randamų ir neteisėtai laikomų archeologinių radinių ir kilnojamųjų kultūros vertybių gausą bei įvairovę, išryškins nelegalios prekybos šiomis vertybėmis daromą žalą istorijos pažinimui ir kultūros paveldo išsaugojimui.

Pasak muziejaus, paroda atsakys į daugelį aktualių klausimų, pavyzdžiui, ką daryti radus trijų kapeikų monetą ar žalvarinę pasaginę segę, ar galima archeologinius radinius pasilikti, parduoti, o jei atiduoti, tai į ką ir kur kreiptis. Taip pat, ar galima metalo ieškikliu naudotis kaimyno lauke bei kasinėti savame miške.

Programos ašimi taps akmens amžiaus puodžių gyvensenos ir veiklos rekonstrukcija. Jos kulminacija – 8 valandas Gedimino kalno papėdėje rusensiantis laužas su liepsnose žaižaruojančiomis akmens amžiaus keraminių indų rekonstrukcijomis.

Šį procesą Lietuvos nacionalinio muziejaus vidiniame kiemelyje bus galima stebėti penktadienį ir šeštadienį. Pirmą dieną bus sukraunamas laužas ir iki vėlaus vakaro degami indai. Šeštadienį bus išimami lauže išdegti keraminiai indai, pristatomos išdegtos akmens amžiaus puodų rekonstrukcijos ir aptariami rezultatai.

Aštuonias valandas trunkančio puodų degimo metu dirbiniai įkais net iki 750–850 laipsnių temperatūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių