Į Valdovų rūmus Vilniuje atgabenta karaliaus Žygimanto Augusto gobelenų kolekcija

  • Teksto dydis:

Iš Krokuvos Vavelio karališkosios pilies į Valdovų rūmų muziejų Vilniuje parodai atvežta Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto gobelenų kolekcija.

Kaip ketvirtadienį informavo Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, tai viena sudėtingiausių ir brangiausių parodų Lietuvos muziejininkystės istorijoje.

Šią savaitę Lietuvos sostinę pasiekė paskutiniai būsimos parodos audiniai.

Didžiulis, iki šiol už Vavelio sienų nė viename kitame pasaulio muziejuje nerodytas tokios apimties Žygimanto Augusto gobelenų rinkinys į Vilnių gabentas dalimis. Specialų transportą per Lenkiją ir Lietuvą lydėjo ginkluotos apsaugos bei policijos ekipažai.

Vavelio karališkoji pilis atsiuntė geriausią dovaną Vilniaus jubiliejaus proga.

„Apie šią parodą svajojome daug metų. Vavelio karališkoji pilis atsiuntė geriausią dovaną Vilniaus jubiliejaus proga, ir už tai nuoširdžiai dėkojame“, – pranešime sakė Valdovų rūmų muziejaus generalinis direktorius Vydas Dolinskas.

Anot jo, tokia didelė unikalių istorinių audinių kolekcija ne tik niekada nebuvo išvežta iš Vavelio per pastarąjį šimtmetį, bet turbūt ir nebus išvežta per ateinantį šimtmetį.

„Įprastai parodoms skolinami vos du, trys mažesni audiniai“, – teigė direktorius.

Šįkart į Vilnių atvežta beveik 40 Žygimanto Augusto kolekcijos gobelenų, pristatančių visas serijas. Tarp jų yra devyni didelio formato figūriniai audiniai.

Neeilinei parodai skyrėme visą Atkurtų interjerų nuolatinės ekspozicijos trečiąjį aukštą.

Vilnos ir šilko siūlais, aukso ir sidabro gijomis prieš 500 metų gobelenus audė aštuonios Briuselio dirbtuvės, o visą kolekciją suformuoti Žygimantui Augustui užtruko apie dešimtį metų.

Po kelionės vertybės „ilsėjosi“. Šiomis dienomis Lenkijos ir Lietuvos tekstilės restauratoriai, dailės tyrinėtojai juos nuodugniai apžiūri, o tada kabina. Šis procesas Valdovų rūmų muziejuje truks iki kitos savaitės.

„Neeilinei parodai skyrėme visą Atkurtų interjerų nuolatinės ekspozicijos trečiąjį aukštą. Įsivaizduokite, juk iš 1500 kvadratinių metrų ploto erdvių reikėjo išnešti bemaž visus nuolatinės ekspozicijos paveikslus, baldus, gobelenus... O eksponuojant didžiulius, jautrius ir itin vertingus audinius reikia ne tik specialių žinių, bet ir ypatingo atsargumo, kruopštumo“, – sakė vienas iš parodos kuratorių Marijus Uzorka.

Žygimanto Augusto gobelenai laikomi vienu vertingiausių monumentalių meninių audinių rinkinių pasaulyje. Jie primena ir Krokuvos bei Vilniaus klestėjimo periodą – Renesanso epochą.

Gegužės 3 dieną atidaromą parodos globoja Lietuvos ir Lenkijos prezidentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
ar dar nesupratote kas visais budais i zmoniu samone diegiamas monarhizmas kai reiktu seniai atsikratyt jais nesanciais prievarta bei diktaturyne priklausomybe prancuzai pries d 100 m atsikrate ir reik pradet nuo britu kuriu monarhas turi sadistynio vengru monarho kraujo ir ju nurodymu buvo kuriamos kolonijos dar neseniai ta padare tecer PA salyne kuris priklause argentynai ir tos jurynes salys tarpusavy piratavo o ju kraujas vampyrinis reptyloidu to siekia ir siandien ka matome jau atvyrai nes skestantis griebiasi ir uz siado ir cia be A pagalbos nieko nebus ===

Anonimas

Anonimas portretas
po tūkstančio metu irgi skelbimas prie sugriūvusių valdovu rūmų skelbimas ,rasti prieš 1000 metu gyvenusio lietuvos manoma milijardieriaus suplyšę triusikai kas norit galit ateit pažiūrėt kaip gyveno ir rengėsi manoma buvusios lietuvos turtuoliai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių