P. Kiznis Valdovų rūmams Vilniuje dovanojo dar šešis paveikslus

  • Teksto dydis:

Pramonininkas ir mecenatas Pranas Kiznis Valdovų rūmų muziejui Vilniuje padovanojo dar šešis vertingus XV–XVII amžiaus Vakarų Europos dailės darbus.

Dovanoti paveikslai yra iš naujosios P. Kiznio galerijos salės, kuri šį rudenį papildė jau kelerius metus muziejuje pristatomą mecenato paveikslų galeriją.

„Nuo šiol iš 26 antrojoje salėje matomų ilgalaikiam eksponavimui perduotų kūrinių šeši – jau muziejaus nuosavybė. Dovana vertinama šešiaženkle eurų suma, o antrojoje salėje deponuotų kūrinių vertė siekia septynženklę sumą“, – penktadienį pranešė muziejus.

M. Kaminsko nuotr.

Valdovų rūmams dovanoti du nežinomo italų dailininko XVII amžiaus poriniai natiurmortai su vazomis, italų dailininko Filippo Gagliardi (Filipo Galjardžio, 1606–1659), vadinamo išgalvotos architektūros kompozicijų pradininku, paveikslas „Architektūrinė kompozicija“, prancūzų kilmės dailininko Charleso Dauphino (Šarlio Dofino, apie 1620/1628–1677/1678) XVII amžiaus drobė „Romėnų mitologijos medžioklės ir augmenijos deivė Diana“.

Papildydamas muziejaus kolekciją P. Kiznis taip pat įteikė nežinomo vokiečių dailininko XV amžiaus pabaigos–XVI amžiaus pradžios triptiką su Kristaus gyvenimo ir kančios scenomis.

Pramonininkas ir mecenatas Pranas Kiznis (antras iš kairės). M. Kaminsko nuotr.

Nuo šiol Valdovų rūmų muziejui priklausys ir žinomo manierizmo bei ankstyvojo baroko epochų Neapolio dailininko Fabrizio Santafede (Fabricijaus Santafedės, apie 1555–1626) kūrinys „Kūdikėlio Jėzaus maudynės“. Paveikslas yra su autoriaus parašu, jis rastas tik restauravus drobę Lietuvoje.

Anksčiau mecenatas jau yra dovanojęs muziejui ir ilgam laikui saugoti bei eksponuoti paskolinęs paveikslų, dovanojęs ar deponavęs skulptūrų, parėmęs muziejaus kultūrinę ir švietėjišką veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Puiku, kad Valdovų rūmai sulaukia tokių dovanų. Galime džiaugtis ;)

Anonimas

Anonimas portretas
Kas gali garantuoti kad tai ne klastotės ???

Anonimas

Anonimas portretas
ATSIKRATO KIČO IR ŠIUKŠLIŲ....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių