Tik 100 000 visai Lietuvai: atgaivino nostalgiškas trijų kartų etiketes

Nuo karo metais įsteigtos daržovių raugyklos iki vieno didžiausių konservuotų maisto produktų, majonezo ir padažų gamintojo Baltijos šalyse – taip išaugo 80-ąjį veiklos jubiliejų šiemet sutinkantis Kėdainių konservų fabrikas.

Nuo pat 1944-ųjų bendrovė kasdien rūpestingai ir su meile įgyvendina savo svarbiausią misiją – maitinti žmones, patiekiant jų stalui skanius bei sveikus gaminius.

Daugiau nei 500 skirtingų produktų asortimentą gaminanti fabriko komanda solidžią sukaktį kviečia švęsti drauge ir vieną mėgstamiausių savo pirkėjų gaminių – marinuotus agurkus su ąžuolo lapais – pristato su nostalgiško dizaino riboto tiražo etiketėmis. Visai Lietuvai šių ypatingų stiklainių tebus pagaminta 100 000.

Kėdainių raugykla tapo Baltijos lydere

Šiandien Kėdainių konservų fabriko gaminiai vertinami ne tik Lietuvoje. Bendrovės kuriamų produktų skonis pažįstamas penkiuose pasaulio kontinentuose. Šiuo gamintoju pasitiki ir savo šeimos stalui jo produktus renkasi net 30-ies šalių vartotojai.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Permainingus laikmečius sėkmingai išgyvenusi viena seniausių Lietuvos įmonių savo istoriją rašyti pradėjo paskutiniaisiais Antrojo pasaulinio karo metais – 1944-ųjų rugpjūčio 31-ąją, kai atsitraukus fronto linijai Kėdainiuose buvo įkurta daržovių raugykla ir taros įmonė.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Pradžioje patalpos įmonės veiklai buvo nuomojamos iš vienos Kėdainių miesto gyventojos, o laikinąją administraciją sudarė tik penki darbuotojai: direktorius, reikalų vedėjas, daržų ūkio vedėjas, sąskaitininkas ir kasininkė. Toks, palyginti, kuklus buvo Kėdainių konservų fabriko startas.

Plėtėsi ir taikė modernias technologijas

1948 m. cechas įsikūrė S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, buvusioje alaus darykloje, paskui – kareivinėse, o dar vėliau – amatų mokykloje. 1951 m. Kauno vaisių-daržovių fabrikui atsisakius priimti vaisius, Kėdainiuose pradėta gaminti obuolių tyrė. Tai tapo pradžia tolimesnei įmonės vaisių ir daržovių perdirbimo plėtrai.

1954-aisiais pastatytas pirmasis autoklavas (aut. past. – prietaisas, skirtas medžiagoms bei įrankiams sterilizuoti) ir pradėta pirmoji daržovių konservų gamyba. Be raugintų agurkų bei pomidorų, papildomai buvo gaminami marinuoti agurkai, marinuoti pomidorai ir daržovių asorti Nr. 2. Tais metais įmonė pakeitė pavadinimą ir tapo Kėdainių konservų fabriku.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

1963-iaisiais įmonė žengė reikšmingą plėtros bei modernizacijos žingsnį – įsigijo du garvežius, perėjo prie skystojo kuro, pradėjo 200 tonų talpos agurkų ir kopūstų raugyklos statybas. Ilgainiui ėmė sparčiai augti ir gamybos apimtys: 1980 m. fabrikas pagamino 6,9 mln. stiklinių indelių produkcijos, po ketverių metų – jau 8,1 mln.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

1996 m. fabrikas privatizuotas. 2004 m. Kėdainių rajono Šingalių kaime pastatytas naujas fabrikas, kuriame bendrovė veikia iki dabar. 2018-aisiais gamybą pradėjo naujasis majonezų, padažų ir kečupų gamybos padalinys.

Tęsia prieš 80 metų užsibrėžtą misiją

„Kėdainių konservų fabrikas dar karo metais savo veiklą pradėjo nuo paprastos, bet labai svarbios misijos – pamaitinti žmones, nes tuomet tiesiog reikėjo maisto, – priminė fabriko generalinis direktorius Saulius Urbonas. – Ši misija mums reikšminga ir šiandien – norime gaminti kokybišką, skanų maistą, kuriuo žmonės galėtų ne tik pasisotinti, bet ir mėgautis.

Kėdainių konservų fabriko direktorius Saulius Urbonas: Kėdainių konservų fabrikas nuolat auga, tampa vis inovatyvesnis ir plečia gaminamos produkcijos asortimentą: dabar ruošiame ne tik konservuotas daržoves bei kitus plačiai vartojamus maisto produktus, tačiau jau ir kūdikių bei vaikų maistą. Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Lietuvoje nėra daug fabrikų, turinčių tokią gilią veiklos istoriją. Džiaugiamės būdami vieni iš jų ir didžiuojamės išsaugoję ilgaamžes, mūsų šaliai itin svarbias maisto konservavimo tradicijas.

Kėdainių konservų fabrikas nuolat auga, tampa vis inovatyvesnis ir plečia gaminamos produkcijos asortimentą: dabar ruošiame ne tik konservuotas daržoves bei kitus plačiai vartojamus maisto produktus, tačiau jau ir kūdikių bei vaikų maistą.“

Vienas didžiausių konservuotų maisto produktų, majonezo ir padažų gamintojas Baltijos šalyse – Kėdainių konservų fabrikas šiemet sutinka 80-ąjį veiklos jubiliejų. Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Agurkai, kuriuos valgo ištisos kartos

Sutikdamas 80-uosius veiklos metus, Kėdainių konservų fabrikas savo pirkėjus nustebins parduotuvių lentynose pasidalindamas dalele istorijos. Bendrovė pristato itin riboto tiražo – 100 000 stiklainių – jubiliejinę marinuotų agurkų laidą su trijų kartų etiketėmis.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

„Vienas mūsų kolega, fabriko apsaugos darbuotojas, rado archyvinius septintojo dešimtmečio naujienų laidų įrašus, kuriuose rodomas Kėdainių konservų fabriko darbas, gamyba, pristatomos naujienos. Ten pamatėme ir to laikmečio gaminių etiketes.

Tada kilo idėja parodyti žmonėms, kaip visoje Lietuvoje puikiai pažįstamo skonio Kėdainių konservų fabriko agurkai atrodytų skirtingais laikmečiais, – pasakojo fabriko komercijos direktorė Rasa Naujalė. – Taigi nusprendėme pirkėjų mėgstamus marinuotus agurkus su ąžuolo lapais pagaminti su trijų skirtingų dizainų etiketėmis, kurios atspindėtų trijų laikmečių – 1964-ųjų, 1994-ųjų bei 2024-ųjų – stilių ir technologijas, bei taip pakviesti į nostalgišką kartų kelionę laiku.“

Kėdainių konservų fabriko komercijos direktorė Rasa Naujalė: nusprendėme pirkėjų mėgstamus marinuotus agurkus su ąžuolo lapais pagaminti su trijų skirtingų dizainų etiketėmis, kurios atspindėtų trijų laikmečių – 1964-ųjų, 1994-ųjų bei 2024-ųjų – stilių ir technologijas, bei taip pakviesti į nostalgišką kartų kelionę laiku. Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Etiketėje telpa laikmečio dvasia

Gaminio etiketė – kur kas daugiau nei ant stiklainio priklijuotas popierėlis. Tai iškalbinga savo laikmečio technologinių galimybių, pažangos ir netgi dvasios saugotoja.

„1964-uosius metus pasirinkome todėl, kad vaizdo reportaže aiškiai matėme, kaip tuomet atrodė etiketė, ir taip galėjome sukurti labai panašų to laikmečio dizainą, kurį lėmė ribotas spaudos spalvų pasirinkimas, pieštos iliustracijos ir šriftai bei, palyginti, paprasta pati spaudos technologija, – pasakojo R. Naujalė. – Kitas ryškus laikotarpis – devyniasdešimtieji. Žvelgdami į 1994-ųjų etikečių dizainą, matome technologijų pažangą. Išskirtinis bruožas – etiketėse pradėtos naudoti nuotraukos. Tiesa, jos nebuvo redaguojamos kompiuterinėmis programomis, tad kaip nufotografuodavo, tokius vaizdus ir naudodavo.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Pastebėtina, jog spalvų pasirinkimas jau buvo itin platus, etiketėse naudoti ryškūs spalvų deriniai, matome ir modernesnius šriftus, – tęsia pašnekovė. – Tuo tarpu šiuolaikinėse etiketėse naudojama aukštos kokybės spauda, o pats dizainas kuriamas taip, kad produktas kuo geriau išsiskirtų parduotuvių lentynose: pasitelkiami grafiniai elementai, simboliai, didžiulis pasirinkimas įvairiausių šriftų bei spalvų.

Tikimės, kad ši istorinė kelionė pirkėjams bus smagi bei apjungianti skirtingas kartas: senelius, tėvus ir vaikus paskatins susėsti prie bendro stalo ir, skanaujant marinuotus agurkus, pasidalinti prisiminimais, pasikalbėti ir taip puikiai drauge praleisti laiką, – šypsojosi R. Naujalė. – Džiugu, kad tradicija rinktis Kėdainių konservų fabriko gaminius savo stalui keliauja iš kartos į kartą.“

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Jubiliejiniai Kėdainių konservų fabriko marinuoti agurkai su išskirtinėmis riboto tiražo etiketėmis – jau didžiųjų prekybos centrų lentynose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Yra raugintu

Yra raugintu  portretas
Yra Kedainiu raugintu

kalibras

kalibras  portretas
ar skanus uspaskio actas ?

Ot

Ot portretas
Aš tik raugintus agurkėlius pripažįstu, o marinuotus ėskit patys! Nors ir actu užsigerdami.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių