Seimas svarstys Ignalinos atominės elektrinės pertvarkos į uždarąją akcinę bendrovę pataisas

Seimas po pateikimo pritarė Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pertvarkos į uždarąją akcinę bendrovę (UAB) įstatymų pataisoms, kurios leistų naują teisinį statusą turinčiai jėgainei nemokėti mokesčio už valstybės turto naudojimą patikėjimo teise.

Plenarinių posėdžių salėje ketvirtadienį šį Energetikos ministerijos teikiamą įstatymų paketą palaikė 43 parlamentarų, 21 buvo prieš ir 14 susilaikė.

Šiuo metu visas Ignalinos atominės elektrinės turtas valstybei priklauso nuosavybės teise, įmonė už jį nemoka mokesčių. Pakeitimai leistų tokia tvarka šį turtą valstybės patikėjimo teise valdyti ir toliau, atleistų nuo nekilnojamo turto mokesčio, tačiau nustatytų ir apribojimų.

Priėmus įstatymą, iš šio turto negalėtų būti išieškomos į UAB pertvarkytos bendrovės skolos ir kiti mokestiniai įsipareigojimai, taip pat šio turto nebūtų leidžiama įkeisti. Visgi pertvarkytai atominei elektrinei būtų leidžiama patikėjimo teise valdomą turtą nurašyti ar parduoti, o gautas lėšas skirti tolimesniam atominės jėgainės eksploatavimo nutraukimo procesui.

Šiuo metu už atominės jėgainės veiklą yra atsakinga Energetikos ministerija, tvirtinanti Ignalinos atominės elektrinės strategiją, išlaidų sąmatas, nustatanti rodiklius, skirianti bei atšaukianti įmonės generalinį direktorių, nustatanti darbo sutarties su juo sąlygas, renkanti valdybos narius, vertinanti jėgainės valdymo organų veiklą.

Kaip teigiama, pakeitus statusą valstybė išliks vienintele atominės jėgainės akcininke – privačioms įmonėms negalima bus perleisti elektrinės turto, verslas į įmonę negalės investuoti. Todėl, pasak Energetikos ministerijos, priėmus pakeitimus į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą įtraukta bendrovė į privačias rankas pereiti negalėtų.

Manome, kad pats įmonės teisinio statuso pakeitimas darys teigiamą įtaką tiek Ignalinos atominės uždarymo, tiek branduolinių atliekų sutvarkymui, nes įmonė galės šiek tiek lanksčiau veikti rinkoje pritraukiant reikalingus darbuotojus (...)

 

„Manome, kad pats įmonės teisinio statuso pakeitimas darys teigiamą įtaką tiek Ignalinos atominės uždarymo, tiek branduolinių atliekų sutvarkymui, nes įmonė galės šiek tiek lanksčiau veikti rinkoje pritraukiant reikalingus darbuotojus, taip pat bus nustatyta didesnė valdybos atsakomybė. Visos savininko teisės ir pareigos (ministerijai – ELTA) išlieka ir jos bus vykdomos“, – Seimo tribūnoje pristatydamas teikiamą įstatymą kalbėjo energetikos viceministras Albinas Zananavičius.

„Ignalinos atominė elektrinė yra vienas patraukliausių darbdavių regione, tokiu darbdaviu išlieka jau kelerius metus. Darbuotojų kaita išlieka praktiškai nulinė ir didelių nusiskundimų ar labai konkrečių darbuotojų nuogąstavimų negirdime, su profsąjunga kalbame“, – atsakydamas į jėgainės darbuotojų profsąjungos išsakomą nerimą dėl po pertvarkos prastėsiančių darbo sąlygų tvirtino viceministras.

Kaip pabrėžė A. Zananavičius, darbo kodeksas nustato, kad pasikeitus įmonės teisiniam statusui darbo užmokestis negali būti mažinamas, tad „šis pokytis tiesioginės įtakos darbuotojams padaryti negali“. Kalbėdamas apie etatų mažinimą, viceministras pabrėžė, kad tai yra „ilgą laiką neužimtų etatų mažinimas“, kuris nėra susijęs su įrangos išmontavimo darbais eksploatavimą stabdančioje elektrinėje.

Kaip aiškinama, pakeitus atominės jėgainės teisinį statusą, bus geriau valdomos įmonės veiklos rizikos, mažinama galima politinė įtaka įmonės veiklai svarbių sprendimų priėmimui, o pati bendrovė veiks efektyviau. Be to, anot Energetikos ministerijos, šie pakeitimai įgyvendina ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas.

Tiesa, įstatymu pakeitus atominės jėgainės teisinį statusą, nesikeis jame numatytos elektrinės funkcijos – bendrovė turės toliau saugiai vykdyti elektrinės eksploatavimo nutraukimo darbus bei tvarkyti radioaktyviąsias atliekas. Atominės jėgainės eksploatavimas galutinai turės būti nutrauktas iki 2038 metų.

Įstatymų paketas dar bus svarstomas Seimo Ekonomikos komitete, o į plenarinių posėdžių salėje turėtų sugrįžti rudens sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
O tai kieno čia privačia nuosavybe tampa IAE

Sukis

Sukis portretas
ir cia Kreivys kneblius? Garantuotai!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių