Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas žengia į „Urban HUB“ – investuos 30 mln. eurų

  • Teksto dydis:

SBA grupės nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovė „SBA Urban“ savo prekybos ir verslo miestus „Urban HUB“ plėtos su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB). Su naujuoju strateginiu investuotoju pasirašyta akcininkų sutartis dėl 30 mln. eurų vertės nuosavo kapitalo investicijos į jau vystomus projektus Vilniaus ir Kauno rajonuose bei ateities projektus Baltijos šalyse bei Centrinėje ir Rytų Europoje.

Pamatas tolesnei projektų plėtrai

„Mums svarbu, kad galime bendradarbiauti su „SBA Urban“ bei prisidėti prie tokios inovatyvios nekilnojamojo turto koncepcijos, kurią sukūrė partneriai. Projektas itin patrauklus mažoms, vidutinėms įmonėms taip pat ir miestų regionams bei jų ekonominiam augimui. Mūsų partnerystė padidins modernių ir tvarių pastatų prieinamumą rinkoje bei paspartins nekilnojamojo turto sektoriaus dekarbonizaciją“, – sakė Vlaho Kojakovic, EBRD Nekilnojamojo turto ir turizmo direktorius. 

Vlaho Kojakovic. Partnerio nuotr.

„Strateginė partnersytė su ERPB ir 30 mln. eurų investicija ne tik liudija „Urban HUB“ projektų išskirtinumą ir perspektyvas, bet ir deda tvirtą pamatą tolesnei projektų plėtrai. Nuo pat pradžių ypač daug dėmesio skyrėme strateginėse didmiesčių vietose vystomų verslo erdvių universalumui ir tvarumui, architektūrinei išraiškai, lankytojų bei darbuotojų gerovei. Tai kuria aiškią vertę pritraukiant nuomininkus ir solidžius institucinius investuotojus. Partnerystė su ERPB leis laiku įgyvendinti ambicingus, beveik 100 000 kv. m. ploto siekiančius, esamus projektus bei planuoti tolesnę plėtrą kitose Europos rinkose“, – sakė „Urban HUB“ vadovas Giedrius Muliuolis.

Giedrius Muliuolis. Partnerio nuotr.

Pagal pasirašytą akcininkų sutartį ERPB tapo strateginiu finansiniu investuotoju į esamų bei ateities „Urban HUB“ projektų plėtrą Lietuvoje, kitose Baltijos šalyse bei Centrinėje ir Rytų Europoje. Šiuo sandoriu ERPB įsigis 40 proc. „Urban Hub holding“ akcijų, kuriai netiesiogiai priklauso šiuo metu vystomi projektai Vilniuje ir Kaune. Į „Urban HUB“ miestus Vilniuje ir Kaune 11 mln. Eur jau investavo verslininkui Tautvydui Barščiui ir jo sūnui priklausanti investicijų bendrovė „TABA Invest“. Po pritrauktų investicijų, „SBA Urban“ išliks didžiausias „Urban HUB“ projektų investuotojas ir valdytojas.

ERPB yra tarptautinis bankas ir vienas lyderiaujančių institucinių investuotojų Lietuvoje bei Baltijos šalyse. Bankas priklauso 72 valstybėms, Europos Komisijai ir Europos investicijų bankui. 2023 m. ERPB Baltijos šalyse investavo per 323 mln. eurų, o daugiausiai, 150 mln. iš jų – Lietuvoje.

„Urban HUB“ archiktektūra. Partnerio nuotr.

Antrojo etapo startas – anksčiau nei planuota

Šiuo metu vystomų projektų Vilniuje ir Kaune užimtumas siekia apie trečdalį viso ploto, čia kuriasi prekybos, maitinimo, pramogų paslaugas siūlantys verslai. Lanksčios, nuo 100 iki 5000 kv. m „Urban HUB“ patalpos suteikia galimybę pritaikyti jas įvairioms paskirtims, parduotuvėms, biurui, mažesnėms ir didesnėms parduotuvėms, sandėliavimui. Projektuose jau šiais metais įsikurs IKI prekybos centras, „Lonas“ parduotuvė, inovatyvi „Paulini“ drabužių valymo linija ir klientų aptarnavimo centras bei kiti nuomininkai.

2023 m. birželį „SBA Urban“ pradėjus statyti daugiau kaip 70 tūkst. kv. m projektą Kaune, netrukus finišuos pirmasis plėtros etapas su 22 tūkst. kv. m ploto pastatais. Planuojama, kad pirmieji verslai čia įsikurs jau vasarą. Sausio mėnesį gautas antrojo projekto etapo, 28 tūkst. kv. m, 4 pastatų statybų leidimas bei jau pradėti dalies statybos darbai. 2023 m. rugsėjį „SBA Urban“ sėkmingai išplatino viešą 8 mln. Eur vertės dvejų metų trukmės obligacijų emisiją, skirtą finansuoti pirmojo projekto etapo vystymą. Taip pat 16,5 mln. Eur dydžio paskolą projektui suteikė Šiaulių bankas.

„Urban HUB“ statybos Kaune. Partnerio nuotr. 

2023 m. „SBA Urban“ taip pat pradėjo „Urban Hub“ projekto statybas ir Vilniaus rajone. Apie 4,3 ha ploto sklype šalia Avižienių vystomo projekto statybos darbai pradėti liepą, o atidarymas planuojamas šių metų viduryje. Investicijos į 22 tūkst. kv. m erdves sieks virš 30 mln. Eur. Šiam projektui 21,6 mln. Eur paskolą suteikė Estijos kapitalo bankas „Bigbank“.

Abiejų projektų generalinis rangovas yra YIT Lietuva.

„SBA Urban“ yra  SBA grupės NT vystymo įmonė. Jai priklauso verslo centrai „Green Hall“ Vilniuje ir BLC Kaune, šalia SBA atnaujintos tarptautinį pripažinimą pelniusios Vienybės aikštės. Kartu su „Urban HUB“ miesteliais įmonė taip pat plėtoja „Nemunaičių“ rajoną Kaune, apartamentų projektą „Kopų slėnis“ Palangoje bei „Vėjo miestelį“  Svencelėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grafas Tiškevičius-Tiškus

Grafas Tiškevičius-Tiškus portretas
Ar savo arkliui galiu išsinuomoti tvartą, su automatiniu mėšlo pašalinimu, tame Hube ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių