- Valentina Gudienė, ELTA
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvoje įvairius kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus nedideliais kiekiais šiuo metu namų virtuvėse gamina ir tiesiogiai vartotojams parduoda per pusantro šimto asmenų. Prieš metus įsigalioję Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) parengti supaprastinti reikalavimai sudomino nemažai šalies gyventojų. Nuo 2019 metų gruodžio, kai šie reikalavimai įsigaliojo, VMVT užregistruota apie 160 smulkiųjų maisto gamintojų.
Jų vykdomos veiklos – labai įvairios, daugelis siūlo savo namuose keptų kepinių ir miltinių produktų gaminių, nemažai ėmėsi ir paruoštų valgių ir patiekalų gaminimo tiesiogiai klientams, sakoma tarnybos pranešime.
Planuojantys mažais kiekiais gaminti maistą savo namų virtuvėse ir tiekti jį tiesiogiai vartotojams, pirmiausia turi pasirinkti vieną iš dviejų leidžiamų veiklos rūšių – kepinių ir miltinių produktų gamybą arba paruoštų valgių ir patiekalų gamybą. Vertinant tai, kad namų virtuvėje nebus galimybių įgyvendinti visų reikalavimų, taikomų stambioms įmonėms, nustatyti asortimento bei kiekio apribojimai.
Apsisprendusiems imtis šios veiklos, nebūtina įsirengti atskirų patalpų, tačiau turimoms patalpoms keliami esminiai tinkamos higienos reikalavimai, įranga turi būti geros būklės, švari ir nuolat prižiūrima, pabrėžiama VMVT pranešime. Taip pat būtina užtikrinti karšto ir šalto geriamojo vandens tiekimą, turėti atliktus vandens laboratorinius tyrimus, tinkamai tvarkyti darbo vietoje susidarančias atliekas.
Visi šie reikalavimai leidžia smulkų verslą pradėti namuose be didelių investicijų į namų virtuvę, tačiau veiklą būtina užregistruoti VMVT, be to, skelbiant apie parduodamą produkciją internete – privalu nurodyti veiklos registracijos VMVT numerį. Tai, kad šie reikalavimai yra nesunkiai įgyvendinami, patvirtina ir bendras gaminančių namuose maistą ir tiekiančių jį tiesiogiai vartotojams skaičius: 2019 m. pabaigoje, vos tik įsigaliojus reikalavimams, veiklą užregistravo 9 asmenys, po metų, 2020 m. gruodį, šis skaičius siekia jau 165. VMVT pateiktais duomenimis, daugiausiai smulkių maisto gamintojų užregistruota Vilniaus (36), Kauno (33), Marijampolės (21) bei Utenos (13) regionuose.
Prieš VMVT išduodant maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą, inspektoriai įvertina patalpas ir gamintojo pasiruošimą. Tokių patikrų metu fiksuojama, jog kai kuriais atvejais susiduriama ir su tam tikrais sunkumais, kaip paženklinti gaminius (pavyzdžiui, vartotojams neparengiama informacija apie alergenus pagal gaminamų maisto produktų asortimentą). Kaip teisingai vartotojams pateikti informaciją apie alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas, galima rasti VMVT interneto svetainėje.
Taip pat ne visi maisto gaminimu užsiima pasitikrinę sveikatą ir išklausę privalomąjį higienos žinių kursą. Pasitaiko situacijų, kai gamintojai negali pateikti atliktų reikiamų geriamojo vandens tyrimų, neturi pakankamai priemonių dezinfekuoti rankas ir maisto tvarkymo paviršius. Šiais metais nustatę tokių neatitikimų VMVT specialistai administracinio poveikio priemonių netaikė, gamintojams buvo paaiškinta ir nurodyta pašalinti nustatytus veiklos trūkumus.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Atskleista, kiek per metus papilnėjo turtuolių piniginė: sąraše – ir V. Germanas10
Lietuvoje – šeši milijardieriai. Žurnalas „Top“ paskelbė 500 turtingiausių Lietuvos žmonių sąrašą. O šiųmečio reitingo netikėtumas – už finansinius nusikaltimus teistas ir dabar už grotų dėl &bd...
-
R. Pocius: dujų kainos kitą pusmetį turėtų išlikti stabilios
Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas sako, kad dujų kainos kitų metų sausį–birželį turėtų išlikti stabilios, o priešingą tendenciją lemtų geopolitiniai veiksniai. ...
-
Lietuva neįgyvendina elektronikos atliekų tvarkymo tikslų: tai lemia ne tik sąmoningumo trūkumas?
Lietuvoje elektros ir elektronikos įrangos atliekų surenkama per mažai, sako elektronikos atliekų tvarkymo ekspertai ir pažymi, kad tokią situaciją iš esmės lemia dvi priežastys – gyventojų sąmoningumo trūkumas ir nelegali tokių atlie...
-
Verslo bendruomenė steigia komisiją prieš biurokratizmą4
Šalies verslui kalbant apie biurokratines kliūtis įvairiems projektams Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) iniciatyva steigiama visuomeninė Efektyvios valstybės komisija. Jos iniciatoriai, be to, kviečia naują Vyriausybę steigti Dvišalę ...
-
Maisto produktų importui augant, pirkėjas renkasi lietuvišką kokybę2
Periodiškai atliekamos apklausos rodo, kad šalies pirkėjai pirmenybę teikia lietuviškiems populiariausiems maisto produktams ir vertina jų kokybę. Tačiau statistiniai duomenys byloja, kad daugelio panašių gaminių vis daugiau ...
-
Kandidantas į susisiekimo ministrus E. Sabutis: vienas svarbiausių darbų – kelių fondas3
Naujiems valdantiesiems žadant įkurti naują kelių fondą ir taip didinti investicijas į kelius, kandidatas į susisiekimo ministrus Eugenijus Sabutis sako, kad tai bus vienas svarbiausių jo darbų. ...
-
VERT: gruodį didėja ir vidutinė šilumos kaina
Vidutinė centralizuotos šilumos kaina Lietuvoje gruodį sieks 7,72 cento (be PVM) už kilovatvalandę (kWh) – 7,2 proc. daugiau nei lapkritį, skelbia Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). ...
-
L. Savickas dėl deportuojamų vietnamiečių: reikės išsiaiškinti, kaip dirba Migracijos departamentas5
Kandidatas į ekonomikos ir inovacijų ministrus Lukas Savickas sako, kad svarbu turėti lanksčią migracijos politiką, kuri siektų išlaikyti verslą kuriančius užsieniečius Lietuvoje, o ne taikytų griežčiausias sankcijas remdamasi formalumais....
-
Prezidentas iš I. Ruginienės tikisi sprendimų dėl antros pensijų pakopos1
Prezidentas iš būsimos socialinės apsaugos ir darbo ministrės Ingos Ruginienės pirmiausia tikisi sprendimų dėl galimybės anksčau laiko pasitraukti iš antros pakopos pensijų sistemos, sako šalies vadovo patarėja. ...
-
VERT patvirtino kainas: kai kuriems vartotojams nuo sausio už dujas ir elektrą teks mokėti brangiau
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį patvirtino maždaug 4 proc. didesnius bendrovės „Ignitis“ visuomeninius elektros tarifus 2025 metų pirmajam pusmečiui. ...