Lietuvos verslas domisi Gruzijos rinka

  • Teksto dydis:

Su Gruzija Lietuva sėkmingai plėtoja ne tik politinius santykius, bet ir mezga tvirtus ekonominius ryšius. Gruzijos verslininkus domina ES rinka, galimybės čia turėti verslo partnerius.

Sausio 27–28 dienomis Gruzijoje rengiamoje verslo misijoje dalyvaus gausus Lietuvos maisto ir gėrimų pramonės įmonių atstovų desantas.

,,Tikimės, kad verslo misija sustiprins ir politinį, ir ekonominį mūsų šalių bendradarbiavimą. Neabejojame, kad Lietuvos įmonių dalyvavimas šioje misijoje padės mūsų partneriams iš Gruzijos pasisemti patirties įsiliejant į ES rinką ir tuo pačiu bus sukurtos palankios sąlygos dvišaliam įmonių bendradarbiavimui”, – sako Premjero vadovaujamos delegacijos narys, žemės ūkio viceministras Saulius Cironka, verslo renginių metu Gruzijoje pristatysiantis Lietuvos žemės ūkio bei maisto sektorių.

Norą dalyvauti verslo misijoje Gruzijoje ir susitikti su mažmeninių prekybos tinklų atstovais bei importuotojais jau pareiškė net 12 įmonių: „Mantinga“, „Biovela“, „Pieno žvaigždės“, „Vilkyškių pieninė“, „Naujasis Nevėžis“, Kėdainių konservų fabrikas, „Marijampolės pieno konservai“, Vilniaus paukštynas bei kt. Daugiausia iš jų yra pieno sektoriaus įmonių.

„Galiu tik pasidžiaugti, kad jau kurį laiką visos institucijos, sprendžiančios maisto sektoriaus ir ypač jo eksporto klausimus, sugeba puikiai dirbti kartu ir bendram tikslui“, – situaciją apibūdina į Gruziją vykstantis Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos direktorius Giedrius Bagušinskas.

Gruzija pagal prekybos apyvartą yra viena pagrindinių Lietuvos partnerių Kaukaze. Gruzijoje klesti ir smulkusis, ir stambusis verslas. Daugiau nei pusė verslo įmonių čia priklauso prekybos sektoriui, taip pat populiarios statybų, transporto paslaugų veiklos sritys. Gruzija vertinama kaip palanki verslui valstybė. ,,Geri Gruzijos ir Lietuvos santykiai lėmė ir labai teigiamą požiūrį į Lietuvos žmones bei verslininkus. Ši verslo misija yra puiki proga ieškoti verslo partnerių ir kontaktų“, – neabejoja S. Cironka.

2013 m. žemės ūkio ir maisto produktų eksportas į Gruziją siekė 4,2 mln. eurų, o importas – 10,8 mln. eurų. Lietuviškos kilmės produktai sudarė 87 proc. viso eksporto. 2013 metais daugiausia eksportuota nugriebto pieno miltelių, nedenatūruoto etilo alkoholio, baltojo cukraus, margarino, o importuota – mineralinio vandens, lazdyno riešutų, vyno. Statistikos duomenys rodo, kad prekybos apimtys turi tendenciją augti: pernai per 10 mėnesių, lyginant su 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu, eksportas į Gruziją padidėjo daugiau kaip 2 kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių