Lietuva imasi dirbtinio intelekto reguliavimo, siekia tapti jo lydere regione

  • Teksto dydis:

Įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) dirbtinio intelekto (DI) aktui, Lietuva imasi šios technologijos reguliavimo bei siekia tapti regiono lydere ją vystant, pirmadienį pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Ministerija rengiasi teikti įstatymų pakeitimų projektus, pagal kuriuos Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) būtų priskirtos DI rinkos priežiūros institucijos ir bendro kontaktinio punkto funkcijos, o Inovacijų agentūrai – notifikuojančiosios institucijos funkcijos, joje įkuriant bandomąją DI reglamentavimo aplinką.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad Lietuva turi visas galimybes būti viena iš lyderių vystant šią technologiją.

„Lietuva gali tapti DI inovacijų centru, kaip kad ir „fintech“ ar kibernetinio saugumo srityse. Mūsų tikslas – sudaryti palankiausią aplinką inovatyviems verslams kurti ir plėtoti DI sprendimus“, – pranešime sakė A. Armonaitė.

Planuojama, kad Seimui priėmus pakeitimus, RRT turės užtikrinti, jog į rinką patenkančios DI sistemos arba produktai, kuriuose šios sistemos integruotos, būtų patikimi ir saugūs.

Inovacijų agentūra vertins įmonių, mokslo ir studijų institucijų, norinčių tapti notifikuotosiomis įstaigoms, atitiktį reikalavimams. Notifikuotosios įstaigos atliks didelės rizikos DI sistemų atitikties vertinimą ir sertifikavimą.

Inovacijų agentūroje taip pat bus įkurta DI reglamentavimo bandomoji aplinka, kurioje bus skatinamos inovacijos ir sudarytos palankesnės sąlygos kurti bei testuoti DI sistemas, prieš pateikiant jas rinkai.

Lietuvos DI strategija buvo parengta 2019 metais, o Lietuva buvo antroji tai padariusi ES valstybė. Strategijoje iškeltas tikslas tapti regiono lydere DI srityje ir įsitraukti į pasaulinę šios technologijos ekosistemą.

Europos Parlamentas šių metų kovą galutinai pritarė DI reguliavimo įstatymui. Naujosiomis taisyklėmis buvo uždraustas tam tikras piliečių teisėms grėsmę keliantis DI pritaikymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Likviduokite gaujas ir gypsi su nelegaliu fantastiniu technologiju ilgameciu taikymu privaciame seimos gyvenime. Tai ne silpnapeociams. Yra mirciiu, grasina, nera logigos, nes gypsi isitrauke i veikla.Is darbo jau ismobingavo jie.

Darius

Darius portretas
Nei verkti nei juoktis...

Anonimas

Anonimas portretas
o jau kosmosa paememe ? DDDD dar reiketu uztraukti dumo ir NE to sugalvotu ....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių