LB Ūkio banką siūlo perimti Šiaulių bankui, prasidės derybos

Ūkio banko laikinasis administratorius pradės derybas su Šiaulių banku dėl turto, teisių ir įsipareigojimų perdavimo. Tokį Lietuvos banko sprendimą pranešė LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

LB valdyba, išklausiusi laikinojo administratoriaus ataskaitą ir pasiūlytų būdų, kaip spręsti ŪB problemą, nusprendė, kad tikslinga pasirinkti, V.Vasiliausko teigimu, trečią alternatyvą iš keturių pasiūlytų, tai yra pasiūlyti administratoriui pradėti derybas su Šiaulių banku dėl turto, teisių ir įsipareigojimų perdavimo.

Lietuvos bankas sprendimą pradėti derybas su Šiaulių banku motyvuoja tuo, jog kiti Lietuvoje veikiantys bankai ar užsienio bankų filialai, nors ir buvo kviesti, laikinajam administratoriui nepateikė analogiškų ir Lietuvos bankų įstatyme nustatytus reikalavimus atitinkančių siūlymų perimti Ūkio banko įsipareigojimus, turtą, teises ir sandorius.

„Įpareigojančios derybos dar tik prasideda. Matysim, kuo juos baigsis: ar sandorio parafavimu, ar niekuo“, -- V.Vasiliauskas pabrėžė, kad tai – tik derybų pradžia.

„Prioritetas tas, kad artimiausiu laiku, per trumpiausią laiką, bankas turi pradėti veikti. Derybas reikia baigti per šią savaitę, kad būtų galima kalbėti apie palaipsnių operacijų atnaujinimą“, -- sakė V.Vasiliauskas.

„Tai – Lietuvoje pirmos tokio pobūdžio derybos“, - pridūrė V.Vasiliauskas.

„Kol vyks derybos, banko veikla negalės būti atnaujinta“, - sakė V.Vasiliauskas.

Laikinasis ŪB administratorius A.Audickas, paklaustas, kada, tikėtina, bus galima disponuoti ŪB laikytais pinigais, svarstė, kad viskas priklausys nuo derybų su Šiaulių banku baigties.

„Jei pavyktų susiderėti, limituotos banko operacijos galėtų prasidėti kitą savaitę. Jeigu pasisektų. Banko kortelių operacijos gal užtruktų ilgiau, nes reikėtų pasirašyti naujas sutartis. Jeigu viskas sekasi labai gerai, limituotos operacijos gali prasidėti kitą savaitę. Jei nepavyks susiderėti, reikės svarstyti kitas alternatyvas“, -- sakė A.Audickas.

Skelbiama, kad sprendimą LB valdyba priėmė įvertinusi, kad pasiūlytas probleminio banko pertvarkos būdas pareikalautų mažiausiai piniginių išteklių ir leistų daugumai banko indėlininkų per gana trumpą laiką atgauti galimybę disponuoti banke laikomomis lėšomis ir kitomis finansinėmis paslaugomis.

Spaudai išplatintame pranešime nurodoma, kad Lietuvos banko valdyba konstatavo, kad banko turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimas geriau apsaugotų indėlininkų pasitikėjimą bankų sistemos stabilumu ir patikimumu bei kitus viešuosius interesus nei akcinės bendrovės Ūkio banko likvidavimas dėl bankroto.

Įvertinusi laikinojo administratoriaus ataskaitoje pateiktą išvadą, kad Ūkio banko įsipareigojimai yra didesni nei turtas, Lietuvos banko valdyba Ūkio banką pripažino nemokiu ir visam laikui atšaukė jo veiklos licenciją.

Lietuvos banko atstovai yra skelbę apie 500 mln. litų trūkumą Ūkio banke. Vėliau sumos tikslintos. Kalbėta apie 700-800 mln. litų trūkumą.

Vasario 12 d. Lietuvos bankas paskelbė Ūkio banko veiklos moratoriumą ir paskyrė laikiną administratorių. Priežastis – kapitalo pakankamumo normatyvo nevykdymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Viskas eina pagal scenariju. Paskui Šiaulių banka nupirks kiti

Copy

Copy portretas
As nesuprantu...veikia bankas,bankomatai, isduodamos paskolos, mokamos palukanos, normaliai cirkuliuoja pinigai, netgi kai kuriu ir biudzetiniu istaigu, jokiu velavimu, neismokejimu, jokiu delsimu, dirba zmones...tik viena ryta, pypt kaip is giedro dangaus perkunas-bankas bankrutavo- pareiskia Vasiliauskas. Taip buvo ir su Snoru, taip atsitiko ir su Ukiu.. KLAUSIMAS: kam tai naudinga? O labiausiai gaila zmoniu, kurie gyvena nuo menesio iki menesio is gaunamu pinigeliu, o kazkoks riebus ponas per telika jiems pareiskia, kad pinigu jie neatgaus, o visai neseniai per tv jis karksedamas garantavo, kad po Snoro dramos visi kiti bankai tikrai stabilus ir nebankrutuos. Vasiliauskai, tu degsi pragare, uz dusios pardavima mafijai. O gal kuri jau savo banka ir taip sluoji konkurentus? Idomu, kuri dabar banka po dar vienu metu suesi?

As

As portretas
Atsakymas: Šiaulių ir Medicinos bankai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių