- Rūta Grigolytė, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Miestuose prasideda lauko kavinių sezonas. Papietauti ar užkąsti saulei šviečiant norisi daugeliui, tačiau kaip žinoti, ar lauke patiekiamas maistas, ypač per karščius, yra saugus?
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Loreta Selskienė pažymėjo, į ką reikėtų atkreipti lauko kavinėje nusprendusiems pavalgyti klientams.
„Lauko kavinėse, kurios dirba kaip atskiri vienetai, paprastai gaminamas mažesnis ir paprastesnis asortimentas, nei stacionariose kavinėse, todėl jos beveik visos priskiriamos mažos rizikos grupei ir planine tvarka tikrinamos vieną kartą per dvejus metus. Tose lauko kavinėse, kurios yra prie stacionarių kavinių, paprastai maistas negaminamas, o atnešamas iš pagrindinės kavinės, todėl atskirai planine tvarka šios kavinės netikrinamos, o tikrinamos tada, kai tikrinama pagrindinė kavinė. Galimi ir neplaniniai lauko kavinių patikrinimai, jei gaunami vartotojų skundai, arba įmonės pačios kreipiasi prašydamos įvertinti pasikeitusias veiklos sąlygas“, – sakė tarnybos specialistė.
L. Selskienės teigimu, pagrindiniai lauko kavinių vertinimo kriterijai yra šie: turi būti karštas vanduo, vieta, kur bus plaunami indai, taip pat gamybinis inventorius, užtikrinami maisto produktų laikymo temperatūriniai režimai, tinkamai įrengta maisto gaminimo zona ir svarbi sąlygą, kad maisto gamybos zona būtų apsaugota nuo išorinės taršos (dulkių, lietaus ir pan.).
Kadangi maistas tiek stacionarioje kavinėje, tiek lauko kavinėje yra gaminamas klientui užsakius, jis turi būti pateikiamas kokybiškas, paruoštas iš tinkamų žaliavų ir patiekalas turi atitikti tiems maisto produktams, iš kurių jis paruoštas, būdingą skonį ir kvapą. „Kavinės klientams karštas maistas turi būti patiekiamas apie 60 C, ir, kas svarbu, lauko kavinėse turi būti apsaugotas nuo išorinės taršos, todėl jei lauko kavinė, yra toliau nuo pagrindinės kavinės, pavyzdžiui, maistą reikia nešti per gatvę, turi būti naudojami gaubtai, kurie užtikrina ne tik tai, kad maistas nebūtų užterštas, bet ir apsaugo, kad būtų išlaikyta karšto patiekalo temperatūra“, – komentavo specialistė.
Pernai birželį VMVT sustabdė lauko kavinės B. Radvilaitės gatvėje veiklą. Sprendimas priimtas Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams planinio patikrinimo metu kavinėje nustačius grubius privalomųjų higienos reikalavimų pažeidimus.
„Patikrinus kavinę paaiškėjo, kad, prieš pradedant veiklą, Vilniaus VMVT pateiktas kavinės patalpų ir maisto tvarkymo proceso projektas, išdavus leidimą, buvo visiškai pakeistas. Lauko kavinei priklausančios patalpos įrengtos netinkamai, inventoriaus paviršiai sunkiai valomi ir nešvarūs, trūko valymo bei dezinfekavimo medžiagų. Neveikė šios maisto tvarkymo įmonės savikontrolės sistema“, – tuomet sakė Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja Vaida Barkovskienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Po skandalo dėl „Teltonikos“ – liūdnos išvados: niekas nežino, kaip išlipti iš biurokratų pelkės4
Niekas negali pasakyti, kaip išlaisvinti valstybę iš biurokratų pelkės. Naudos Lietuvai turinčios siekti valstybės įmonės ne tik nesusikalba, bet netgi konkuruoja. Stringa tiek daug projektų, kad lėtėja visos valstybės vystymasis. Akiv...
-
Kėdainių rajone griežtinama afrikinio kiaulių maro kontrolė
Kėdainių rajone šį mėnesį nustačius afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejį griežtinama situacijos stebėsena. ...
-
Siūloma didinti baudas azartinių lošimų, alkoholio ir narkotikų vartojimo „taškams“
Mišrios Seimo narių grupės nariai siūlo numatyti administracinę atsakomybę už „taškų“, kur yra vartojamos narkotinės, psichotropinės ar kitos psichiką veikiančios medžiagos, turėjimą. ...
-
Seimas imasi dirbtinio intelekto reguliavimo, siekia patikslinti startuolio sąvoką
Seimas svarstys patikslinti kriterijus, pagal kuriuos įmonės patenka į startuolių kategoriją ir gali gauti valstybės paramą, taip pat Lietuvoje imsis reguliuoti dirbtinio intelekto (DI) naudojimą. ...
-
Siūlo išeitį ilgalaikiam nedarbui: trūksta bendruomenės poreikius atliepiančių veiklų2
Šią savaitę Trišalei tarybai buvo pristatytos Vakarų šalių patirtis įgyvendinant kovai su nedarbu skirtas darbo garantijos programas. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovės Ingos Liubertės, darbo garantijos...
-
Tarnyba: didelė dalis vyresnių žmonių susiduria su sunkumais naudojantis skaitmeninėmis paslaugomis3
Skaitmeninės paslaugos sunkiai prieinamos didelei daliai vyresnio amžiaus žmonių. Neretai šie asmenys, neužtikrinus alternatyvų paslaugoms internetu, lieka socialinio gyvenimo paraštėse, konstatavo skaitmeninės atskirties tyrimą atlikusi...
-
Situacija Lietuvoje – tragiška: brangsta mėgiamas tautiečių produktas100
Pieno produktai vis labiau brangsta ir viskas dėl Europoje nykstančių mažųjų ūkių. Mažėjant pieno pasiūlai, didėja jo paklausa, o kartu auga ir pieno produktų kainos. Pirkėjai baiminasi, kad jeigu pienas brangs ir toliau, teks jo atsisakyti. ...
-
Panaikinus „Foxpay“ licenciją VPT siūlo įsivertinti atsiskaitymo būdų alternatyvas
Lietuvos bankui (LB) penktadienį panaikinus finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pirkimų vykdytojams siūlo įsivertinti kitų atsiskaitymo būdų alternatyvų pasiūlymą klientams. ...
-
I. Trinkūnaitė Lietuvos banko sprendimą panaikinti „Foxpay“ licenciją vadina susidorojimu6
Lietuvos banko (LB) sprendimą už šiurkščius ir nuolatinius pažeidimus panaikinti finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją, jos vadovė Ieva Trinkūnaitė vadina susidorojimu bei siekiu pagrįsti kuo griežtesnę ba...
-
Alytuje atidaryta nauja „Kauno grūdų“ gamykla2
Žemės ūkio ir maisto gamybos grupės „Akola group“ valdoma bendrovė „Kauno grūdai“ Alytuje atvėrė dar vieną gamyklą. ...