- Rūta Grigolytė, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Miestuose prasideda lauko kavinių sezonas. Papietauti ar užkąsti saulei šviečiant norisi daugeliui, tačiau kaip žinoti, ar lauke patiekiamas maistas, ypač per karščius, yra saugus?
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Loreta Selskienė pažymėjo, į ką reikėtų atkreipti lauko kavinėje nusprendusiems pavalgyti klientams.
„Lauko kavinėse, kurios dirba kaip atskiri vienetai, paprastai gaminamas mažesnis ir paprastesnis asortimentas, nei stacionariose kavinėse, todėl jos beveik visos priskiriamos mažos rizikos grupei ir planine tvarka tikrinamos vieną kartą per dvejus metus. Tose lauko kavinėse, kurios yra prie stacionarių kavinių, paprastai maistas negaminamas, o atnešamas iš pagrindinės kavinės, todėl atskirai planine tvarka šios kavinės netikrinamos, o tikrinamos tada, kai tikrinama pagrindinė kavinė. Galimi ir neplaniniai lauko kavinių patikrinimai, jei gaunami vartotojų skundai, arba įmonės pačios kreipiasi prašydamos įvertinti pasikeitusias veiklos sąlygas“, – sakė tarnybos specialistė.
L. Selskienės teigimu, pagrindiniai lauko kavinių vertinimo kriterijai yra šie: turi būti karštas vanduo, vieta, kur bus plaunami indai, taip pat gamybinis inventorius, užtikrinami maisto produktų laikymo temperatūriniai režimai, tinkamai įrengta maisto gaminimo zona ir svarbi sąlygą, kad maisto gamybos zona būtų apsaugota nuo išorinės taršos (dulkių, lietaus ir pan.).
Kadangi maistas tiek stacionarioje kavinėje, tiek lauko kavinėje yra gaminamas klientui užsakius, jis turi būti pateikiamas kokybiškas, paruoštas iš tinkamų žaliavų ir patiekalas turi atitikti tiems maisto produktams, iš kurių jis paruoštas, būdingą skonį ir kvapą. „Kavinės klientams karštas maistas turi būti patiekiamas apie 60 C, ir, kas svarbu, lauko kavinėse turi būti apsaugotas nuo išorinės taršos, todėl jei lauko kavinė, yra toliau nuo pagrindinės kavinės, pavyzdžiui, maistą reikia nešti per gatvę, turi būti naudojami gaubtai, kurie užtikrina ne tik tai, kad maistas nebūtų užterštas, bet ir apsaugo, kad būtų išlaikyta karšto patiekalo temperatūra“, – komentavo specialistė.
Pernai birželį VMVT sustabdė lauko kavinės B. Radvilaitės gatvėje veiklą. Sprendimas priimtas Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams planinio patikrinimo metu kavinėje nustačius grubius privalomųjų higienos reikalavimų pažeidimus.
„Patikrinus kavinę paaiškėjo, kad, prieš pradedant veiklą, Vilniaus VMVT pateiktas kavinės patalpų ir maisto tvarkymo proceso projektas, išdavus leidimą, buvo visiškai pakeistas. Lauko kavinei priklausančios patalpos įrengtos netinkamai, inventoriaus paviršiai sunkiai valomi ir nešvarūs, trūko valymo bei dezinfekavimo medžiagų. Neveikė šios maisto tvarkymo įmonės savikontrolės sistema“, – tuomet sakė Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja Vaida Barkovskienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniaus rajono savivaldybė Bezdonių aikštelę ir sklypus Riešėje skirs gyventojų poreikiams
Vilniaus rajono savivaldybės taryba nusprendė Bezdonyse esančios aikštelės teritoriją ir du Riešės žemės sklypus pritaikyti visuomenės poreikiams. ...
-
EK turėtų išmokėti Lietuvai dar 463 mln. eurų RRF subsidijos bei paskolos
Europos Komisija (EK) preliminariai teigiamai įvertino trečią Lietuvos prašymą išmokėti dalį paramos bei paskolos iš Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF). ...
-
V. Lopeta palieka „Swedbank“3
Vieno didžiausių bankų Lietuvoje „Swedbank“ Komunikacijos ir tvarumo tarnybos vadovas Valdas Lopeta traukiasi iš pareigų. ...
-
Ekonomistai skeptiškai vertina būsimos Vyriausybės žadamus pokyčius1
Pirmadienį pasirašius būsimos valdančiosios koalicijos sutartį, ekonomistai įvertino naujosios valdžios žadamus pokyčius. Nors ekspertai sako pritariantys poreikiui didinti valstybės biudžeto pajamas, jie įspėja, kad planuojami pokyčiai gal...
-
Juodąjį penktadienį kviečia pakeisti Žaliuoju
Kasmet visame pasaulyje minint Juodąjį penktadienį, šiemet asociacija „Investors’ Forum“ kartu su partneriais kviečia atkreipti dėmesį į tvaresnį bet atsakingesnį vartojimą tądien minint Žaliąjį penktadienį. ...
-
V. Ąžuolas siūlo valstybės biudžete numatyti beveik 17 mln. eurų Mažeikių sporto arenos statybai1
Seimo narys, „valstietis“ Valius Ąžuolas registravo pasiūlymą 2025–2027 metų valstybės biudžeto projektui, kuriuo siūloma skirti 16,87 mln. eurų planuojamam statyti Mažeikių sporto ir pramogų centrui. ...
-
LEA: vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ išaugo 5,5 proc.
Vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržoje pirmoje lapkričio pusėje buvo 5,5 proc. didesnė nei spalio mėnesį ir siekė 0,096 Eur/kWh be PVM. Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, praėjusios savaitės vidutinė elektro...
-
Seimas ėmėsi siūlymo naikinti akcizus biodujoms1
Seimas antradienį ėmėsi siūlymo, kuris skatintų gaminti daugiau biodujų bei didintų jų vartojimą, joms bei jų daliai energinių produktų mišiniuose netaikant akcizų. ...
-
Tyrimas: dauguma vartotojų nebepasitiki nuo sukčių nukentėjusiomis įmonėmis
Sukčiavimas pasinaudojant įmonių pavadinimais Lietuvoje tampa vis didesne problema. Fintech bendrovės „Adyen“ užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad Lietuvoje nuo sukčių yra nukentėję ketvirtadalis gyventojų, ir beveik keturi i&scar...
-
D. Kreivys: Airijos „N1 Capital“ planuose – 500 MW vandenilio gamybos pajėgumai Lietuvoje4
Airijos atsinaujinančios energetikos projektų vystytoja „N1 Capital“ svarsto investuoti į iki 500 megavatų (MW) galios žaliojo vandenilio gamybos pajėgumus Lietuvoje, pranešė energetikos ministras Dainius Kreivys. ...