„Indėlių ir investicijų draudimui“ skolins 0,8 mlrd. Lt dėl Ūkio banko

Ministrų kabinetas trečiadienį posėdyje pritarė Finansų ministerijos siūlymui valstybės įmonei „Indėlių ir investicijų draudimas“ suteikti iki 800 mln. litų finansinę injekciją, kurį būtų naudojama perleidžiant dalį Ūkio banko turto Šiaulių bankui.

Premjero atstovė spaudai Evelina Lazdauskienė BNS patvirtino, jog „Indėlių ir investicijų draudimui“ suteikiama iki 800 mln. litų paskola. Jos metinė palūkanų norma yra 2,801 proc., paskolą reikės grąžinti iki 2019 metų vasario 1 dienos.

„Dalį lėšų mes turime valstybės ižde. Galbūt dalį lėšų reikės pasiskolinti ir tą mes ruošiamės padaryti vidaus rinkoje“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Ministras nedetalizavo, kokia dalis paskolos lėšų bus iš valstybės iždo, o kiek teks skolintis vidaus rinkoje. Tačiau, anot R.Šadžiaus, iki 800 mln. litų paskola „nėra ta suma, kuri netilptų į nacionalinio iždo rėmus“.

„Kadangi Vyriausybė yra “Indėlių ir investicijų draudimo„ garantas, Vyriausybė turi užtikrinti reikiamą finansavimą, niekas negali teisintis, kad valstybės įmonėje neužtenka lėšų. Todėl mes planuojame perskolinti iždo lėšas šiai įmonei, kad ji galėtų įvykdyti įsipareigojimus, kuriuos reikės įvykdyti pagal sudarytą sandorį, kurio kol kas nėra. (...) Mes tikrai surasime būdą pasiskolinti šias lėšas, greičiausiai tai bus vidaus rinkoje. Galbūt šiame etape teks išplatinti nedidelę emisiją“, - sakė R.Šadžius.

Anot jo, užbaigus derybas dėl Ūkio banko turto perleidimo gali paaiškėti, kad bendra suma, kurios prireiks, gali būti ir mažesnė. Pasiskolintas lėšas, arba dalį jų „Indėlių ir investicijų draudimas“ turėtų susigrąžinti pardavus Ūkio banko turtą, kuris nebus perleistas Šiaulių bankui.

R.Šadžiaus teigimu, skolintis vidaus rinkoje yra Vyriausybės prioritetas, nes taip galima pasiskolinti pigiai, ir šios rinkos potencialas iki šiol nebuvo gerai išnaudotas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas yra teigęs, kad sėkmingai užbaigus derybas su Šiaulių banku dėl Ūkio banko dalies turto ir įsipareigojimų perleidimo gali prireikti maždaug 800 mln. litų bendrovės „Indėlių ir investicijų draudimas“ įnašo, kuris padengtų skirtumą tarp Šiaulių banko perimamų Ūkio banko apdraustų indėlių ir „gerojo“ turto.

Šiaulių bankas antradienį pradėjo oficialias derybas dėl žlugusio Ūkio banko „gerojo“ turto ir įsipareigojimų perėmimo. Praėjusį penktadienį Šiaulių bankas jau pateikė Konkurencijos tarybai prašymą įsigyti dalį Ūkio banko turto ir įsipareigojimų bei po 100 proc. bendrovės „Ūkio banko lizingas“, gyvybės draudimo bendrovės „Bonum Publicum“ bei įmonės „Sporto klubų investicijos“ akcijų.

Šiaulių banko akcijos kotiruojamos biržos Oficialiajame prekybos sąraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valys

Valys portretas
Gražu gražu. Pelnai į Romanovo kišenę, o kada nuostoliai, tai apmokame visi mes. Reikėjo nevynioti į vatą, o iš karto įspėti indėlininkus apie gresiantį pavojų. Tegu žmonės patys rinktųsi tarp didesnių palūkanų ir didesnės rizikos.

pilietis

pilietis portretas
Jau du bankai nunese kasa ar ne laikas prezidentei atsistatydinti kaip tase spauda jos sebrai ir uz elektros perpardaxima 60 milijonu pelno gavo o plese a r negana visai zulikai valdzioja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių