I. Genytė-Pikčienė: kylantys atlyginimai ir kritusi infliacija didina vartotojų perkamąją galią

  • Teksto dydis:

Šiaulių banko vyr. ekonomistės Indrės Genytės-Pikčienės teigimu, nuo 2020 metų prasidėjusi infliacijos banga baigėsi, o šiuo metu esanti defliacija, kartu su toliau augančiais atlyginimais, lemia augančią Lietuvos vartotojų perkamąją galią.

„Kylantis atlyginimai ir visiškai išsikvėpusi infliacija didina vartotojų perkamąją galią ir tau jau leidžia mažmeninės prekybos apimtims stiebtis ir viršyti praeitų metų rezultatus (...). Tikėkimės, kad šie veiksmai veiks ir toliau ir jie stiprės artėjant rudeniui“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė I. Genytė-Pikčienė.

Ekonomistė Lietuvos ekonomikos kylimą pirmus du šių metų ketvirčius įvardina „subalansuotu ir viršijančiu lūkesčius“, ypač mokestinių pajamų surinkimo srityje.

„Kas džiugina, tai sėkmingas mokestinių pajamų surinkimas. Metų pradžioje nuogąstavome, kad atsitraukianti infliacijos banga sukurs problemų, kad PVM bus surenkama nepakankamai“, – kalbėjo ji.

Liepos mėnesio defliacija, I. Genytės-Pikčienės teigimu, yra ne tik atitraukusios infliacijos bangos pasekmė, bet ir liepai būdingų sezoninių pasiūlos ir vartojimo pokyčių pasekmė.

„Liepos mėnuo yra išpardavimų ir lentynų valymo laikotarpis, matome kainų pokyčius avalynės, drabužių segmentuose, taipogi yra vietinio daržovių ir vaisių derliaus įtaka, kad šių kategorijų kainos krenta“, – teigė ekonomistė.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, metinė infliacija liepą, lyginant su šiuo laikotarpiu pernai, sudarė 1,1 proc., o apskaičiuotoji pagal vartotojų kainų indeksą (VKI) – 0,9 proc.

Vartojimo prekių ir paslaugų kainos 2024 m. liepą, lyginant su birželiu, kaip ir apskaičiuotos pagal VKI, mažėjo 0,1 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių