D. Matukienė: naują verslo liudijimų tvarką pajustų daugiau nei 100 tūkst. žmonių

Finansų ministerijai siūlant gynybos finansavimą didinti, be kita ko, keičiant smulkiųjų verslininkų, dirbančių su verslo liudijimais, veiklos tvarką, Smulkaus ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė sako, kad pokyčius pajustų apie 105 tūkst. žmonių, iš kurių apie 8 proc. yra pensinio amžiaus.

Anot jos, įpareigojus juos rinktis individualią veiklą, pajamos iš jų sumokamų mokesčių valstybės biudžetą pasiektų vėliau.

„Šitų žmonių yra 105 tūkst., apie 13 tūkst., gaunantys pensiją, iš kurios nepragyvena, ir dabar jiems sako pereiti į kitas formas. Tai atima tuos pinigus iš biudžeto, kada (verslo liudijimų turėtojai – BNS) sumoka dabar, kai perka tą verslo liudijimą. Ir jiems sakoma eiti į kitą formą, kur po metų galbūt susimokės tuos mokesčius“, – trečiadienį LRT radijui sakė D. Matukienė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė antradienį pristatydama papildomo gynybos finansavimo pasiūlymų paketą sakė, jog siūloma grįžti prie ankstesnės iniciatyvos daugiau nei dukart – nuo 45 tūkst. iki 20 tūkst. eurų – mažinti metinių pajamų ribą dirbantiems su verslo liudijimu. Daugiau nei 20 tūkst. eurų uždirbantieji turėtų registruoti individualią veiklą, kurios apmokestinimas nekeičiamas.

Pasak G. Skaistės, 84 proc. verslo liudijimų turėtojų apyvarta yra mažesnė nei 20 tūkst. eurų, todėl jų pokyčiai nepaliestų.

„Visi tie dalykai, kuriuos išvardijo finansų ministrė, iš esmės nespręs gynybos klausimų“, – pabrėžė D. Matukienė.

Ji tikino, kad smulkusis verslas Lietuvoje sumoka 75 proc. visų mokesčių, tačiau jo atstovai nebuvo kviečiami į susitikimus su premjere.

Siūlomi verslo liudijimų – mokant fiksuotą GPM – reguliavimo pokyčiai numato, kad jų turėtojai galėtų parduoti iki 20 tūkst. eurų vertės prekių ir paslaugų per metus, o juridiniams asmenims – iki 2 tūkst. eurų, nebeliktų verslo liudijimų ilgalaikei nekilnojamojo turto nuomai, o leidimai būtų išduodami 30 dienų ar ilgiau iš eilės.

Finansų ministerija siūlo papildomų lėšų gynybai surinkti vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą, pakeliant akcizą degalams, alkoholiui ir tabakui, įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių, metams pratęsti laikinąjį bankų solidarumo įnašą.

Be to, ketinama leisti gynybos obligacijas, o civilinei saugai kasmet skirti 25 mln. eurų iš savivaldybėms tenkančios gyventojų pajamų mokesčio dalies.

Gynybos finansavimas iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto didinamas siekiant greičiau išvystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje ir priimti Vokietijos brigadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o gal nereikia serti tu VAGIU ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių