- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Norėdami sutaupyti, gaminame namuose: pasiruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums ar įsidėti į darbą. Be to, pavyksta gyventi tvariau, nes galime sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą. Tokiu atveju troškiniai ir apkepai su makaronais – puikus pasirinkimas.
Edita Gavelienė teigia, kad maistingiausi yra viso grūdo makaronai, taip pat pagaminti iš kietagrūdžių kviečių ar grikių, papildyti daržovėmis.
Nors makaronų patiekalai dažniausiai yra labai mėgstami vaikų, mitybos ekspertė siūlo jais nepiktnaudžiauti, tačiau nepulti ir į kitą kraštutinumą – dėl angliavandenių baimės visiškai jų neišbraukti iš savo mitybos raciono. Svarbu, kiek makaronų suvartojama ir kaip jie paruošti.
„Didelė klaida, kai kontroliuodami svorį žmonės bijo valgyti įvairų maistą. Naudingiau yra planuoti kiekvienos dienos maisto kiekį, išlaikyti valgymo režimą ir nebadauti. Makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais ir nors nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar papildyti špinatais ar burokėliais, tampa maistingesni“, – teigia E. Gavelienė.
Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami al dente. „Jeigu makaronai neišbrinkę, jų glikeminis indeksas bus mažesnis, vadinasi, ir cukraus lygis kraujyje kils lėčiau. Be to, taip ilgiau jausimės sotūs“, – paaiškina pašnekovė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei vieną du kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų varginami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti.
„Jeigu tai kvietiniai, ruginiai ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti. Taip pat, savaime suprantama, nereikėtų valgyti nė trupinėlio duonos, sausainių ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra glitimo. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad glitimo turi ne tik kviečiai, miežiai ar rugiai, bet ir kuskusas, manų, perlinės ir bulguro kruopos, net speltos miltai“, – įspėja gydytoja dietologė.
Makaronų apkepas su daržovėmis, mėsa ir sūriu
400 g makaronų,
2 skardinės konservuotų pomidorų,
125 g mocarelos,
50 g fermentinio sūrio,
400 g turimos mėsos ar dešrelių likučių,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukšteliai cukraus,
1 svogūnas,
3 susmulkintos česnako skiltelės,
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio,
žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių (nebūtinai).
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite svogūną 8–10 minučių, kol suminkštės ir pradės karamelizuotis. Įmaišykite česnaką, kepkite dar 1–2 minutes. Sudėkite smulkintus pomidorus, raudonėlį, aitriąją papriką ir 2 šaukštelius cukraus, pagardinkite prieskoniais ir užvirkite. Keptuvę uždenkite dangčiu ir patroškinkite pomidorus 15–20 minučių, kol padažas sutirštės. Įmaišykite virtą ar keptą mėsą, kurią norite panaudoti. Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Makaronus virkite minutę trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, arba tol, kol jie bus al dente. Nukoškite, bet pasilikite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Suberkite makaronus į padažą ir išmaišykite, jei reikia, įpilkite šiek tiek pasilikto vandens. Sudėkite makaronus į kepimo indą, užbarstykite tarkuotu sūriu. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir kepkite apkepą apie 10–15 minučių, kol sūris ims burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)2
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?11
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...