Ar nuotolinės konsultacijos su gydytojais pakeis realius vizitus?

  • Teksto dydis:

Jau nieko nebestebina, jog gydytojus galime pasiekti visur, kur veikia interneto ryšys. Štai Lietuvoje naudojimasis nuotolinėmis medicinos paslaugomis netgi viršijo Europos Sąjungos vidurkį. Gydytojai taip pat pastebi, jog atsiradus šiai galimybei sumažėjo savigydos atvejų, mat, pacientai su medikais gali konsultuotis ir pietų pertraukos metu, ir vėlai vakare ar savaitgalį.

Ar nuotolinė konsultacija prilygsta gyvam vizitui, plačiau pakomentavo „Hila“ skaitmeninės medicinos centro vadovė Justina Aleksaitė.

– Kaip išpopuliarėjo nuotolinės konsultacijos ir kaip žmonės priėmė šią idėją?

– Esame atlikę visuomenės tyrimą ir žinome, kad bent 7 iš 10 konsultacijų nėra būtina atvykti į gydytojo kabinetą. Kai žmonės turi vaikų arba serga ūmia liga ir negali išeiti iš namų, tai labai patogu yra kreiptis tiesiog internetu ir sutaupyti dalį laiko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kalbant apie nuotolines konsultacijas, ar jos yra tiek pat efektyvios, kaip ir gyvas vizitas?

– Jeigu lūžo koja arba žmogus kraujuoja, tai, žinoma, kad nuotoliu to neišspręsime. Bet tiems atvejams, dėl kurių pacientas paprastai kreiptųsi į savo šeimos gydytoją, tinka ir nuotolinės konsultacijos. Galime padėti suprasti, kokios srities specialistų žmogui reikia, išrašyti ar pratęsti vaistus.

– Nuotoliu galima kreiptis bet kokiu paros metu, bet kokią savaitės dieną?

– Gydytojai dirba septynias dienas per savaitę. Viduryje nakties dažniausiai nedirba, tačiau dienos metu laikų tikrai yra įvairių. Matome, kad didžiausias pacientų srautas išlieka nuo ryto iki antros dienos pusės.

– Didžiausias pacientų srautas būna gyvoms konsultacijoms ar jau nuotoliu?

– Vis dar didžiausias pacientų srautas yra gyvoms konsultacijoms, nes tai nėra visai įprasta paslauga. Nors per pandemiją išaugo nuotolinių konsultacijų suprantamumas ir poreikis.

Vaikų ligų gydytoja Miglė Trumpickaitė papasakojo, kad labai dažnai tenka konsultuoti vaikų tėvus.

– Dėl ko dažniausiai žmonės kreipiasi nuotoliniu būdu?

– Dėl tyrimų paaiškinimų, rezultatų. Kadangi esame vaikų skyrus, tai turime daug tėvelių, kurie nori konsultuotis dėl, pavyzdžiui, kūdikių maitinimo. Dažnai nuotoliniu būdu nori pasikonsultuoti sunkių lėtinių ligų turinčių pacientų tėvai, kurie, kaip ir yra jau susipažinę su savo vaikų būkle, bet turi kažkokių naujų klausimų.

– Ar nuotolinės konsultacijos pakeis gyvas konsultacijas?

– Manau, kad tiek, kiek galima jau dabar yra tikrai pakeitę. Dar yra turbūt galimybių plėsti tas konsultacijas, bet kartu yra labai daug galimybių ir siaurinti spektrą. Įstaigoje dirbame tokiu principu, kad pacientui būtų geriau, saugiau ir, kad priežiūros kokybė būtų kuo aukštesnė. Labai dažnu atveju aukštesnė priežiūros kokybė ir pacientų saugumas priklauso nuo to, kad gydytojas iš tikrųjų turėtų kontaktą su pacientu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių