R. Butautas apsisprendė po vieno skambučio

"Neabejoju, kad netrukus žaisime geriau", – po pralaimėjimo vasario 8-ąją sakė naujasis Kazachstano "Astanos" komandos strategas Ramūnas Butautas ir neprašovė pro šalį – po dviejų dienų iškovojo pergalę Europos "Iššūkio" taurės turnyre.

"Neabejoju, kad netrukus žaisime geriau", – po pralaimėjimo vasario 8-ąją sakė naujasis Kazachstano "Astanos" komandos strategas Ramūnas Butautas ir neprašovė pro šalį – po dviejų dienų iškovojo pergalę Europos "Iššūkio" taurės turnyre.

Buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris R.Butautas, 2014-ųjų birželį baigęs karjerą Rygos VEF klube, su "Astanos" ekipa pradėjo dirbti praėjusią savaitę. 50-metis kaunietis pakeitė už prastus rezultatus atleistą serbą Aleksandrą Trifunovičių.

R.Butauto debiutinis blynas prisvilo: Kazachstano čempionai Volgograde pralaimėjo VTB Vieningosios lygos rungtynes "Krasnyj Oktiabr" krepšininkams 72:84.

Vis dėlto jau vasario 10-ąją lietuvis atsigriebė: "Astana" iškovojo antrą pergalę Europos "Iššūkio" taurės turnyre – 83:75 palaužė Brindizio "Enel" (Italija) ir išsaugojo šansus prasibrauti į aštuntfinalį.

"Toliau sunkiai dirbsime", – užtikrino R.Butautas.

– Ar greitai apsisprendėte imtis darbo Astanoje? – paklausė Kazachstano žurnalistai Lietuvos trenerio.

– Po vieno telefono skambučio. Mane susirado klubo generalinis direktorius Valerijus Tichonenka. Gerai jį pažįstu ir labai gerbiu. Džiaugiuosi, kad jis man pasiūlė vyriausiojo trenerio pareigas. Be to, matau, kaip sparčiai į priekį žengia "Astana", kokie klubo užmojai ir ambicijos, čia daug padirbėta per pastaruosius trejus metus. Iš savo patirties žinau, kokių reikia investicijų sukurti profesionalų klubą, suburti aukšto lygio komandą. Todėl apsisprendžiau ilgai nedvejojęs.

– Praėjusį sezoną "Astana" taip pat neišvengė trenerių kaitos. Tada ekipa pasikeitė. Kokių reformų imsitės jūs?

– Pagrindinis mano konkurentas – laikas. Sezonas labai intensyvus – rungtynės po rungtynių, trūksta visaverčių treniruočių. Stengsimės ypač racionaliai susidėlioti prioritetus. Kitos išeities nėra. Manau, revoliucija – nebūtina, tereikia siekti aukštesnės žaidimo kokybės. Turiu galvoje ir gynybą, ir puolimą.

– Kaip vertinate komandos potencialą?

– Surinkti geri krepšininkai, bet nuo žaidimo krizės neapdrausta nė viena ekipa. Į ateitį žvelgiu optimistiškai. Garantuoju, kad padarysime viską, kas įmanoma.

– Ar jau įsiminėte žaidėjų vardus?

– Vardus – taip, pavardes – dar ne visas. Tačiau daugumą jau seniai pažįstu kaip krepšininkus, žinau jų pranašumus ir trūkumus. Kita vertus, ne mažiau svarbu pažinti pačią komandą, kaip sakoma, iš vidaus. Tikiuosi, mes suprasime vieni kitus.

– Kokius tikslus VTB Vieningojoje lygoje ir Europos "Iššūkio" taurės turnyre jums numatė klubo vadovai?

– Konkrečių užduočių man neįvardijo, bet kiekvienas treneris žino, ko tokiais atvejais iš jo tikimasi. Juo labiau kad "Astana" dar ne viską prarado abiejuose turnyruose. Sunku būtų bet kuriam kitam specialistui, tačiau tokia mūsų profesijos specifika. Aš pats pasirinkau šį darbą, niekas su šautuvu nevarė. Todėl bet kokie išbandymai man – iššūkiai. Ateitis parodys, kaip su jais susitvarkysiu.

"Iššūkio" taurės turnyro I grupėje "Astana" su 2 pergalėmis ir 2 pralaimėjimais – antra, trečia – belgų "Okapi Aalstar" (taip pat 2-2). Lyderė – rumunų ekipa "Energia TG-Jiu"  (3-1), autsaiderė – italų "Enel" (1-3).

VTB Vieningojoje krepšinio lygoje tarp 16-os klubų R.Butauto vadovaujama komanda – vienuolikta (6-11).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių