Kurtieji krepšininkai pasiryžę iš Europos čempionato parvežti medalius

  • Teksto dydis:

Lietuvos kurčiųjų vyrų ir moterų rinktinės išvyko į Ispanijoje vyksiančius 13-ąjį vyrų ir 9-ąjį moterų Europos krepšinio čempionatus.

Vyrai pirmenybes pradės birželio 22 d. rungtynėmis (18 val. Lietuvos laiku) su Slovėnijos komanda, moterys – dieną vėliau maču (14 val.) su ukrainietėmis.

Birželio 24 d. rungtyniaus abi rinktinės. Vyrai susirems su italais (15.30 val.), moterys – su graikėmis (16.30 val.).

Vyrai grupės varžybas baigs 25 d. susitikimu su šeimininkais (18 val.). Tądien savo grupėse antrąsias ir trečiąsias pozicijas užėmusios moterų ekipos kausis dėl vietų pusfinalyje.

Vyrų rinktinės strategui Rolandui Rakučiui tai bus pirmasis Senojo žemyno čempionatas, tačiau praėjusiais metais jis prikėlė kurčiuosius krepšininkus pergalėms, Graikijoje tapusiais pasaulio vicečempionais.

„Manyčiau, kad mūsų grupėje tarp varžovų pajėgiausi bus ispanai. Su šeimininkais visada sunku kovoti. Neabejoju, kad tvirtą rinktinę deleguos Turkija. Joje bus fiziškai stiprių, aukštų krepšininkų. Su Italijos komanda visada tenka kautis visa jėga, – varžovus vertino R. Rakutis. – Apskritai laukia labai įdomus čempionatas, kuriame kova vyks ne tik dėl medalių, titulų, bet ir dėl penkių kelialapių į vasaros deflimpines žaidynes, vyksiančias kitais metais Japonijoje. Mūsų tikslas yra vienas – laimėti medalius ir kelialapį. Esame pasirengę, todėl turime įgyvendinti planą.“

Užpernai prie rinktinės vairo stojęs specialistas tik iš kalbų žino apie Lietuvos vyrų ekipos negandas pastarosiose Europos pirmenybėse Italijoje, 2021-aisiais. Dėl susirgimų koronavirusu lietuviai nebaigė pirmenybių – buvo sustabdytas jų dalyvavimas.

Į Ispaniją R. Rakutis pasirinko 12 krepšininkų: Beną Šimanauską, Karolį Simaitį, Lauryną Pumputį, Karolį Birietą, Gediminą Žuką, Vitalijų Zapolską, Paulių Ordą, Luką Gužauską, Giedrių Švedą, Lauryną Sankauską, Deivį Gindrūną ir Luką Laurinaitį.

Po pasirengimo stovyklų treneris palinkėjo sėkmės keturiems kandidatams, o į rinktinę grįžo senbuviai, ne vieną titulą iškovoję K. Birieta ir G. Žukas.

Apie medalį ilgesį ir kelialapį į Japoniją prasitarė ir moterų komandos vyriausiasis treneris Andrius Vaicekauskas.

Nors pastarajame Senojo žameyno čempionate lietuvės iškovojo bronzos medalius, tačiau rinktinei tąsyk dar vadovavo Lina Dambrauskaitė. Ją pakeitusio A. Vaicekausko komandai nei deflimpinėse žaidynėse, nei pasaulio pirmenybėse nepavyko tapti prizininke. Tad normalu, kad naujasis strategas prakalbo apie ilgesį medaliams.

„Jei demonstruosime tokį žaidimą, kokį demonstravome pastaruoju metu, manau, kad užimsime aukštą vietą“, – teigė A. Vaicekauskas.

Lietuvos moterų rinktinei atstovaus Agnė Valkiūnienė, Gražina Jočytė, Justina Burbaitė–Mačiulienė, Aušra Milašauskė, Sonata Bareikienė, Deimantė Navikaitė, Gabrielė Valaitytė, Kamilė Vosyliūtė, Rugilė Vosyliūtė, Ramunė Eskertaitė, Jurgita Šegždaitė ir debiutantė Deimantė Jurčiūtė.

Lietuvoje liko senbuvės Deimantė Naruševičiūtė, dėl asmeninių priežasčių, ir Jurgita Jankutė – dėl neišsigydytos traumos.

Pirmasis Europos kurčiųjų vyrų krepšinio čempionatas įvyko 1975-aisiais Suomijoje.

Lietuvos vyrai prizininkais tapo šešis kartus, moterys – septynis. Nors vyrai yra iškovoję mažiau medalių, tačiau tarp jų yra du auksiniai (1992-aisiais Tel Avive, 2008-aisiais Bamberge), o moterys šešis kartus žaidė finaluose, ir visuose pralaimėjo.

Gali ši prakeikta tradicija bus nutraukta Ispanijoje?

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių