Paryžiuje atidaromos vasaros olimpinės žaidynės

Paryžiuje penktadienį įvyks vasaros olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija: olimpiada į Prancūzijos sostinę grįžta po šimtmečio.

Vietoj tradicinės eisenos stadione tūkstančiai sportininkų šešis kilometrus plauks Senos upe daugiau nei 90 baržų ir laivelių. Tai bus atidarymo ceremonijos pradžia, o ne pabaiga – dar vienas atotrūkis nuo tradicijų.

Sportininkai išsilaipins Trokadero aikštėje priešais Eiffelio (Eifelio) bokštą, kur įvyks iškilmingos ceremonijos kulminacija. Be kita ko, prezidentas Emmanuelis Makronas (Emaniuelis Makronas) ten pasakys kalbą.

Ceremonija prasidės 19.30 val. vietos (20.30 val. Lietuvos) laiku ir turėtų trukti daugiau nei tris valandas.

Didžiausiu ir sudėtingiausiu visų laikų olimpinių žaidynių atidarymu, kuris, pasak E. Macrono, iš pradžių atrodė kaip „beprotiška ir nelabai rimta idėja“, prasidės 16 dienų varžybų.

Iki 300 tūkst. žiūrovų, turinčių bilietus, ceremoniją stebės tribūnose ir Senos pakrantėse, dar 200 tūkst. žiūrovų, tikimasi, stebės ją iš apartamentų su vaizdu į upę.

Paryžiečiai, kuriems nepavyko gauti bilietų, ceremoniją galės stebėti 80 milžiniškų ekranų, įrengtų visame mieste.

Be parade dalyvausiančių sportininkų, atidarymo ir uždarymo ceremonijose pasirodys 3 tūkst. šokėjų, artistų ir kitų sportininkų. Detalės apie pasirodymus kol kas slepiamos.

„NBC News“ skelbė, kad į Paryžių atvyko Celine Dion (Selin Dion) ir Lady Gaga (Leidi Gaga). Spėjama, kad kuri nors ar net abi popžvaigždės koncertuos atidarymo ceremonijoje.

Anot Prancūzijos meteorologijos agentūros, penktadienį sostinėje gali palyti, tačiau ceremonijos planų tai paveikti neturėtų.

Saugumas ir tvarumas

Miestas, kuriame ne kartą įvykdyti mirtini ekstremistų išpuoliai, turi apsaugoti 10,5 tūkst. sportininkų ir milijonus lankytojų. Tarptautinės aplinkybės, susijusios su karais Ukrainoje ir Gazos Ruože, dar labiau apsunkina milžiniškas saugumo pastangas.

Iki 75 tūkst. policininkų, žandarų, karių bei privačių apsaugininkų saugos Paryžių ir jo priemiesčius. Prancūzijos pareigūnams talkina kolegos iš užsienio.

Be kita ko, Izraelio delegaciją saugo Prancūzijos elitinės specialiosios pajėgos.

Paryžius taip pat tikisi nuraminti klimatu besirūpinančiuosius žadėdamas surengti žaidynes, kurios mažiau terštų aplinką ir būtų tvaresnės nei ankstesnės.

Sportininkų kaimelio kompleksą sudaro 40 skirtingų mažaaukščių gyvenamųjų namų korpusų. Teigiama, kad pastatai pastatyti pasitelkus naujoviškus metodus, naudojant mažai anglies dioksido į aplinką išskiriantį betoną, vandens perdirbimo sistemas ir perdirbtas statybines medžiagas.

Taip pat numatyta, kad olimpinio kaimelio kambariuose užuot įrengus oro kondicionierius, bus natūrali vėsinimo sistema. Tačiau neįtikintos šiuo sprendimu, kai kurios nacionalinės delegacijos savo sportininkams užsakė apie 2,5 tūkst. nešiojamųjų vėsinimo įrenginių.

Žaidynės vyks daugybėje miesto vietų daugiau kaip 30 objektų. Tolimiausia vieta – kitoje pasaulio pusėje, Prancūzijos Ramiojo vandenyno teritorijoje Taityje, kur banglentininkai varžysis ant garsiųjų milžiniškų bangų.

Daugelis sporto objektų yra laikini, nes Paryžius nenorėjo pakartoti ankstesnių olimpinių žaidynių šeimininkų, kurie statė naujas arenas, bet vėliau jų nebenaudojo, klaidų.

Apskaičiuota, kad bendros išlaidos sieks apie 9 mlrd. eurų, iš kurių didelė dalis bus gauta iš rėmėjų bei bilietų pardavimo. Paryžiaus olimpiada, dabartiniu vertinimu, atsieis mažiau nei Tokijo, Rio de Žaneiro ir Londono olimpinės žaidynės.

Organizatoriai pabrėžia, kad žaidynės turės teigiamą poveikį Paryžiui dar ilgai po to, kai išvyks olimpiečiai ir paralimpiečiai.

Be to, į olimpines žaidynes po kelerių metų pertraukos sugrįš žiūrovų minios. Dėl koronaviruso pandemijos Tokijas buvo priverstas nukelti savo žaidynes į 2021-uosius ir neįsileisti žiūrovų, o 2022 metais Pekino surengtos žiemos žaidynės vyko stebint labai mažai žiūrovų.

Paryžius taip pat įeis į istoriją kaip miestas, surengęs pirmąsias žaidynes, kuriose dalyvaus beveik vienodas vyrų ir moterų skaičius.

Šioje olimpiadoje bus išdalyti 329 medalių komplektai. Iš viso bus išdalinta apie 1 tūkst. aukso, sidabro ir bronzos medalių, inkrustuotų šešiakampiu poliruotu geležies gabalėliu, paimtu iš Eiffelio bokšto.

Olimpinės žaidynės tęsis iki rugpjūčio 11-osios, o nuo rugpjūčio 28-osios iki rugsėjo 8-osios Paryžiuje vyks paralimpinės žaidynės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bbd ant kauno

Bbd ant kauno portretas
Tvarto fermos gyvunai dalyvaus oZys,kumelė, broileris?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių