Paryžiuje jau leidžiasi lėktuvai su sportininkais: Olimpiniame kiemelyje – svarbi žinia

Pirmieji sportininkai jau renkasi į Paryžių – čia penktadienį prasidės Olimpinės žaidynės. Didysis sporto renginys nuo savo ištakų reikšmingas visam pasauliui, dėl jo būdavo stabdomi karai. Tad ir šiemet pasaulyje vykstant neramumams Olimpinių žaidynių dalyviai daug dėmesio skiria taikai.

Tinklininkės Monika Paulikienė ir Ainė Raupelytė – vienos pirmųjų olimpiečių, atvykusių į Paryžių.

Prancūzijos sostinėje dabar jau kiekvieną valandą leidžiasi lėktuvai su sportininkais.

„Tai – svajonės išsipildymas. Juk šitiek dėl to dirbame! Šiuo sportu užsiimu 28-erius metus ir šios žaidynės man bus trečiosios. Nekantrauju sulaukti pradžios“, – džiaugėsi Peru fechtuotoja Maria Luisa Doig Calderon.

Peru fechtuotoja bus kur kas labiau patyrusi nei Chloe Covell. Australijos riedlentininkei vos 14-ka, ji supranta, kad laukia svarbiausios varžybos gyvenime.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Žinoma, šiek tiek nervinuosi, nes tai didžiausia scena, svarbiausios varžybos, aplinkui vaikšto žymiausi žmonės, bet kartu nekantrauju. Pasipuošiau olimpine apranga ir vien būti čia su būriu sportininkų yra nuostabi patirtis“, – kalbėjo Australijos riedlentininkė Chloe Covell.

Pasipuošiau olimpine apranga ir vien būti čia su būriu sportininkų yra nuostabi patirtis.

Paryžių pasiekė ir pirmieji Ukrainos sportininkai. Šaliai atstovaus mažiausia delegacija per istoriją. Ir olimpiečiai naudojasi kiekviena proga priminti pasauliui apie šioje šalyje vykstantį karą.

„Visų pirma, esame dėkingi ginkluotosioms pajėgoms ir žmonėms, kurie liko namie. Noriu juos bent kiek pralinksminti ir atitraukti nuo visų bėdų. Suprantu, kad tai sunku ir galbūt neįmanoma, bet noriu, kad pergalės čia būtų tokios pat kaip pergalės namie“, – sakė Ukrainos irkluotoja Anastasija Koženkova.

Apie karą iš Ukrainos sportininkų lūpų teks girdėti dar ne kartą. Bet šią temą lies ir kiti sportininkai. Taiką akcentuoja ir pats tarptautinis olimpinis komitetas. Olimpiniame kaimelyje netgi pastatyta Paliaubų siena – čia sportininkai deda parašus, o organizatoriai skatina taiką pasaulyje.

„Šiandien jūs, olimpiečiai, esate taikos ambasadoriai. Būdami įkvepiantys ambasadoriai, jūs suteikiate Olimpinėms žaidynėms taikos simbolį. Tegul tai įkvepia pasaulio politinius lyderius galiausiai imtis veiksmų pasiekti taiką“, – šnekėjo Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bach.

Renginyje tarp svečių buvo ir nesutariančių teritorijų atstovai: Palestinos plaukikė Valerie Tarazi ir Izraelio futbolininkas Nivas Yeho-shua.

Apie olimpinių žaidynių svarbą pasaulyje kalba ir faktas, kad anksčiau dėl žaidynių net būdavo stabdomi karai. Tą priminė ir Popiežius.

„Sportas turi stiprią socialinę jėgą, galinčią suvienyti skirtingų kultūrų žmones. Tikiuosi, kad šis renginys padės sukurti vieningą pasaulį, o sportininkai taps taikos skleidėjais ir puikiais pavyzdžiais jaunimui. Ir, svarbiausia, pagal senąsias tradicijas, tegul Olimpinės žaidynės tampa galimybe sudaryti paliaubas karuose“, – kalbėjo Popiežius Pranciškus.

Paryžiaus Olimpinės žaidynės bus trečiosios, kuriose varžysis ir pabėgėlių rinktinė. Šiemet ją sudarys 37 sportininkai iš penkiolikos valstybių ar regionų. Viena iš jų – Irano kanojininkė Saman Soltani. Supratusi, kad gimtinėje nesaugu, ji paprašė politinio prieglobsčio Austrijoje.

„Šios olimpinės žaidynės man – pirmosios, mano didžiausia svajonė išsipildė. Didžiuojuosi būdama šios komandos dalimi. Tikiuosi, kad vieną dieną laimėsiu olimpinį aukso medalį“, – vylėsi Olimpinės pabėgėlių rinktinės narė Saman Soltani.

Olimpinių žaidynių nesulaukia amerikiečiai. Jie nekantrauja ir paskanauti prancūziško maisto, ir pasimėgauti Paryžiaus atmosfera.

„Blynai! Esant Paryžiuje reiktų valgyti kiek įmanoma daugiau blynų. O daugiau – rekomenduoju tiesiog pasivaikščioti po rajonus neturint aiškaus plano, architektūra ten neįtikėtina“, – įsitikinusi JAV paralimpinės rinktinės narė Noelle Malkamaki.

„Kruasanai, makarunai, Eifelio bokštas ir daug įvairaus maisto. Didžiuojuosi, kad turėsiu galimybę varžytis toje prašmatnioje aplinkoje“, – džiaugėsi JAV paralimpinės rinktinės narė Nicky Nieves.

Bet visa tai – tik po varžybų. O jų pradžia jau netrukus. Olimpines žaidynės startuoja po trijų dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių