Siūlo įtvirtinti fiksuotas atostogas parlamentarams

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas Algimantas Salamakinas bei jo pavaduotoja Vida Marija Čigriejienė siūlo parlamentarams įtvirtinti fiksuotas atostogas, griežtinti svarstomas sankcijas už posėdžių nelankymą, numatytas kompensacijas už automobilių nuomą keisti į Seimo kanceliarijos duotą tarnybinį transportą.

Seimo posėdžių sekretoriate EPK vadovai įregistravo tokį pasiūlymą Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektui, kuriam po pateikimo pritarta Seime.

Du parlamentarai siūlo, kad Seimo nariams būtų suteikiamos 45 kalendorinių dienų kasmetinės atostogos, visi Seimo nariai kasmetinių atostogų išeitų ir iš jų grįžtų tuo pačiu laiku, atostogos į kitus metus būtų neperkeliamos.

Projekte, kuriam po pateikimo pritarta parlamente, atostogos nereglamentuojamos, nors Konstitucinis Teismas 2004 metų liepą paskelbė nutarimą, kuriuo konstatavo, jog „įstatymų leidėjui kyla pareiga įstatymu nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę“, o įstatyminis jų įtvirtinimas turi užtikrinti, kad tarpai tarp sesijų nebūtų traktuojami kaip poilsio laikas.

Projektą rengusi Seimo darbo grupė fiksuotų atostogų nusprendė atsisakyti, nes esą toks teisinis reguliavimas būdingas postsovietinėms, o ne Vakarų demokratinėms valstybėms.

Taip pat A.Salamakinas su V.M.Čigriejiene siūlo griežtesnes sankcijas už posėdžių nelankymą, taip pat sankcijas taikyti tokiu atveju, jei Seimo narys kviečiamas neatvyksta į parlamento struktūrinio padalinio posėdį, kuriame nagrinėjamas jo elgesys arba jis kviečiamas duoti paaiškinimus.

Jie siūlo, kad Seimo nariui, nedalyvavusiam iš anksto paskelbtame Seimo plenariniame posėdyje, Seimo struktūrinio padalinio ar darbo grupės, kurios narys jis yra, posėdyje arba neatvykusiam į Seimo struktūrinio padalinio, nagrinėjančio to Seimo nario elgesį arba turinčio gauti to Seimo nario parodymus arba paaiškinimus atliekamame tyrime, posėdį, darbo užmokestis už tą dieną nemokamas.

Seime svarstomas projektas tuo tarpu numato sankcijas tik tuomet, kai Seimo narys be pateisinamos priežasties nedalyvauja daugiau kaip pusėje iš anksto paskelbtų balsavimų dėl teisės aktų priėmimo, arba daugiau kaip pusę numatytų balsavimų komitetų ar komisijų posėdžiuose. Atlyginimas būtų mažinamas 5 proc. už kiekvieną praleistą posėdį.

Taip pat EPK vadovai siūlo, kad Seimo narys gautų tarnybinį automobilį, o jį pirktų ar nuomotų kanceliarija. Siūlymas numato, kad sutartis dėl tarnybinių automobilių pirkimo ar nuomos sudaro, tarnybinius automobilius Seimo nariams suteikia, jų techninę priežiūrą ir einamąjį remontą organizuoja bei apmoka Seimo kanceliarija, o sutarčių dėl Seimo nariams skiriamų tarnybinių automobilių pirkimo ar nuomos sudarymui taikomi teisės aktų, reguliuojančių viešųjų pirkimų santykius, reikalavimai.

Tuo tarpu Seimo svarstomas reguliavimas - kad Seimo narys automobilį nuomotųsi pats, o Seimo kanceliarija už tai išmokėtų kompensaciją. Numatyta, kad šios kompensacijos maksimalų dydį kiekvienų metų sausio mėnesį nustatytų Seimo kanceliarija, apklausus ne mažiau kaip penkias automobilių verslo nuomos įmones ir paskaičiavus vidutinio automobilio, kuris ne brangesnis nei 40 VMDU (87 tūkst. šiuo metu) be pridėtinės vertės mokesčio, verslo nuomos kainos vidurkį, įskaitant pilną automobilio techninę priežiūrą bei jo parengimą žiemos-vasaros sezonams.

Projektas, kuriam A.Salamakinas ir V.M.Čigriejienė teikia pasiūlymus, yra jau antrasis bandymas priimti įstatymą dėl Seimo narių veiklos reglamentavimo. Pirmasis teisininkų grupės rengtas projektas, siūlęs gana griežtai nustatyti Seimo narių veiklos sąlygas, rudens sesijoje po pateikimo buvo atmestas.

Naujasis jau Seime darbo grupės parengtas projektas - kur kas palankesnis parlamentarams, jam, projektą šiek tiek priartindami prie buvusio griežtesnio teisininkų varianto, pasiūlymą ir teikia EPK vadovai.


Šiame straipsnyje: Seimasparlamentaraiatostogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

motas

motas portretas
Padariai darba -i atostogas! Sedekit darba darikyt.

ppppp

ppppp portretas
kur jus matet ,kad seimunai pasiblogintu sau gyvenima.

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Kreipimasis į Seimo narius "Dėl Seimo narių privilegijų sumažinimo" 2012 03 14 Gerbiami kolegos, Kova su privilegijomis prieš 24 metus išvedė minias į Sąjūdžio mitingus gatvėse. Dalis dabartinių Seimo narių tada stojo vakarietiškos demokratijos pusėn ir smerkė nomenklatūrines privilegijas. Kodėl dabar bandome įtvirtinti akivaizdžius neteisingumus – dvigubus standartus? Tai sukelia piliečių nepasitenkinimą Seimu ir partijomis, nusivylimą valstybe, pažeminimo jausmą, kuris yra viena iš emigracijos priežasčių. Jei toks Seimo narių išskirtinumo didinimas tęsis, vieną dieną vėl susirinks minios, tik ne prie Komunistų partijos pastato kaip anais laikais, o prie Seimo. Seimo nariai neturi teisės būti privilegijuotesni už eilinius piliečius, kurie dirba privačiose ir valdiškose įstaigose ir kurie gauna ūkinių išlaidų veiklai. Matau, kaip tarp sesijų dalis Seimo narių atostogauja „alpėse ir maldyvuose“. Tuo metu visi darbingi piliečiai dirba ne mažiau kaip 8 valandas. Kiti dirba keliuose darbuose. Arba pvz. didesnių prekybos centrų darbuotojai tuo metu dirba 13 valandų per dieną už minimumą, kuris mažesnis už vidutinę Seimo nario algą 6000/800=7,5 karto – dėl per mažo minimo turėtų būti gėda Seimo nariams-slidinėtojams ir paplūdimistams. Kodėl Seimo nariai negali eiti kasmetinių atostogų, kaip pvz. teisėjai, kurie išeina vienu metu 1 mėnesiui su trupučiu? Jei Seimas ignoruos primygtinį Konstitucinio teismo sprendimą šiuo klausimu, visuomenė dar labiau ignoruos Seimą, partijas, rinkimus ir įstatymus, bei gerus papročius. Jei Seimo narių padėjėjai padėtų Seimo nariams APTARNAUTI lankytojus kasdien, tai nekiltų pasipiktinimo dėl padėjėjų skaičiaus. Seimo nariai už valdiškas lėšas nuomojasi prabangius automobilius, kuriems jie iššvaisto nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų per mėnesį tų lėšų, kurios skirtos ne asmeniniam komfortiškam važinėjimui, o gyventojų aptarnavimui. Tokiu būdu jie dėl savo patogumo nuskriaudžia rinkėjus, kurie negauna tinkamo priėmimo ir jų problemų sprendimo Seimo narių biuruose. Kuo didesnis mėnesinis nuomos įnašas, tuo mažesnė likutinė šių automobilių vertė, tuo pigiau po kadencijos Seimo nariai galės juos išsipirkti. Dalis tokių ketinimų ir neslepia. Siūlymas tai įteisinti griautų teisingumą. Kas čia blogai, jei tuos automobilius nuomotų kanceliarija? Po to galėtų juos parduoti, kaip parduoda po 4-5 metų lizingo taksi firmos (šiuo atveju po kadencijos). Seimo nariams ne taip patogu? O kokia Seimo narių misija? Ar kad jiems būtų gerai, ar kad rinkėjams? Būtų kuklu, padoru, neerzintų žmonių ir kas svarbiausia būtų teisingiau, jei nuomotų paprastus automobilius centralizuotai per viešus pirkimus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių