Dauguma lietuvių korupciją laiko viena didžiausių šalies bėdų

Beveik devyni iš dešimties lietuvių (89 proc.) mano, kad korupcija yra viena didžiausių šalies problemų, rodo naujausias Eurobarometro tyrimas.

Palyginti su kitomis ES šalimis, pagal šį rodiklį Lietuva yra devinta. Kaimyninėje Latvijoje korupciją viena didžiausių problemų laiko 83 proc., o Estijoje taip galvojančių dar mažiau – septyni iš dešimties (73 proc.). ES vidurkis - 73 proc., pranešė Europos Komisija.

27 proc. apklaustųjų Lietuvoje patvirtino, jog per pastaruosius metus nors kartą jų buvo prašyta ar tikimasi kyšio už suteiktas paslaugas. Latvijoje tokių gyventojų buvo 16 proc., Estijoje – 5 proc., o ES vidurkis - 8 proc.

„Beveik trys ketvirtadaliai europiečių tebemano, kad korupcija yra didelė problema ir kad ji egzistuoja visose valdžios institucijose. 8 procentai respondentų teigia, kad praėjusiais metais jie buvo paprašyti sumokėti kyšį ar iš jų to tikėtasi“, - rašoma EK pranešime spaudai.

„Nusivylimą kelia tai, kad praktiniai kovos su korupcija rezultatai visoje Europos Sąjungoje tebėra nepatenkinami. Kiek kartų sakėme, kad būtina imtis veiksmų? Europiečiai tikisi, kad nacionalinės vyriausybės imsis ryžtingų veiksmų. Atėjo laikas tą padaryti“, – sakė už vidaus reikalus atsakinga Europos Komisijos narė Cecilija Malmstroem.

Pasak Eurobarometro, dauguma europiečių (74 proc.) mano, kad korupcija yra didelė jų šalies problema. Beveik pusė visų europiečių (47 proc.) mano, kad per pastaruosius trejus metus korupcijos lygis jų šalyje padidėjo.

Dauguma europiečių mano, kad korupcija paplitusi vietos (76 proc.), regionų (75 proc.) ir nacionalinėse (79 proc.) valdžios institucijose.

Europiečiai mano, kad kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo atvejų pasitaiko visose valstybės tarnybos srityse - tą daugiausia daro nacionaliniai politikai (57 proc.) ir dėl viešųjų konkursų laimėtojų sprendžiantys pareigūnai (47 proc.).

40 proc. europiečių mano, kad korupciją skatina pernelyg glaudus verslo ir politikos ryšys. Kitos priežastys – politikai nepakankamai imasi veiksmų (36 proc.) ir valstybės lėšos leidžiamos nepakankamai skaidriai (33 proc.). Dauguma (68 proc.) mano, kad politinių partijų finansavimas yra nepakankamai skaidrus ir nepakankamai kontroliuojamas.

Apskaičiuota, kad korupcija ES ekonomikai kasmet kainuoja maždaug 120 milijardų eurų.

Tyrimas penai rugsėjo mėnesį vyko 27 ES valstybėse narėse.


Šiame straipsnyje: korupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
nieko naujo vis giliau i dumbą grmzdinama Lietuva ,o lietuvaičiai ramūs bumbekliai arba protestuojantys emigacija.

taip

taip  portretas
taip korumpuoti senai visi zino ,o kas is to kiek ju nubausta ,o visi jie yra suristi su musu seimunais .jie ir toliau tyciosis is musu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių