Amerikiečių žurnalistas atsiprašė Lietuvos karių

Amerikietis žurnalistas, savo tinklaraštyje Afganistane dislokuotus Lietuvos specialiųjų pajėgų karius pavadinęs „ginkluotais Boratais", nusprendė atsiprašyti.

Karo žurnalistas Michaelas Yonas tvirtina, kad eskadrono „Aitvaras" karių palyginimas su garsiuoju Boratu buvo tik draugiškas šaržas, o savo rašiniu jis siekęs pagirti Lietuvos karius.

Sužinojęs, kad jo publikacija Lietuvoje sulaukė didelio atgarsio, M.Yonas parašė laišką Lietuvos specialiųjų pajėgų vadui.

„Manau, kad tikrasis Boratas šioje situacijoje esu aš pats. Tai ypatingas „sugebėjimas" įžeisti visą valstybę tik trimis žodžiais", - rašo M.Yonas.

Jo teigimu, „JAV jaučia pagarbą Lietuvai. Amerikiečiai kariai skundžiasi tik dėl vieno dalyko: tokių Lietuvos karių galėtų būti daugiau."

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus sako, jog žurnalisto publikacija buvo „šiek tiek pasiklydusi lietuviškame vertime" ir keletas publikacijos žodžių sukėlė nesusipratimą dėl kultūrinių skirtumų.

„Ne visi skaitytojai ir komentuotojai Lietuvoje suprato amerikiečio geranorišką šaržavimą. Išties, M.Yonui galime tik padėkoti už dėmesį sunkią ir pavojingą misiją atliekantiems „aitvarams", - teigė V.Tutkus.

Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras" atlieka antiteroristinę misiją Afganistano pietiniame regione, NATO vadovaujamose Tarptautinėse saugumo paramos pajėgose. Nuo 2007 liepos misijoje pasikeitė keturi eskadronai. Misija bus tęsiama pavasarį.

M.Yonas savo tinklaraštyje rašė, kad JAV ir Afganistano gerai vertina lietuvių karius, kurie mėgsta iš talibų atimtais motoroleriais gaudyti sukilėlius. Apie lietuvius esą greitai bus kuriamos legendos - kalbama, kad Talibano kovotojai bijo specialiųjų pajėgų iš Lietuvos.

Pasak žurnalisto, amerikiečiai juokauja, kad lietuvių kariai primena apsiginklavusį Boratą. Po bazę jie vaikštinėja įsispyrę tik į šlepetes ir vienais apatiniais.

„Jie atrodo kaip kalnų žmonės. Jie niekada nesiskuta, kartais nesiprausia ir dažnai užsivelka tik neperšaunamą liemenę ir pasiima ginklus. Net marškinėlių nedėvi", - vieno JAV kario žodžius citavo M.Yonas.

Anot jo, nors lietuviai atrodo šiek tiek kvaištelėję, JAV kariams patinka kartu su jais tarnauti, nes esą lietuviai mėgsta kariauti ir jais galima pasikliauti, o to, žurnalisto nuomone, ne visada galima sulaukti iš kitų NATO partnerių.

M.Yonas mano, kad lietuvių karių charakterį užgrūdino pusę amžiaus trukusi sovietų okupacija.

„Pirmoji laisvų karių karta žino, ko yra verta laisvė, ir kad už ją kartais reikia pakovoti", - rašė amerikiečių karo žurnalistas.


Šiame straipsnyje: Boratasaitvaraskariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių