V. Zelenskis: Ukraina turi kurti ir gaminti savo ilgojo nuotolio raketas

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina siekia kurti ir gaminti savo tolimojo nuotolio raketas.

„Mūsų raketų programa įgauna gerą pagreitį, ir, nors tai nelengva užduotis, pamažu artėjame prie galimybės naudoti savo pačių raketas, o ne tik pasikliauti partnerių tiekiamomis raketomis“, – sakė jis savo naktiniame vaizdo kreipimesi.

Jis sakė, kad Ukraina turi galvoti apie „savo pačių sprendimus, savo pačių galimybes“, net jei ji remiasi Vakarų karine parama kovoje su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Ukrainos raketų programa nėra pradedama nuo nulio. Sovietmečiu čia buvo pagrindinis raketų gamybos centras.

Naujų tipų raketos buvo pradėtos gaminti 2014 metais, prasidėjus kovoms rytų Ukrainoje tarp vyriausybės kariuomenės ir prorusiškų separatistų.

Be to, 2022 metų balandį ukrainiečiai atakavo ir paskandino Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną „Maskva“. Pasak Kyjivo, į laivą pataikė Ukrainoje pagamintos beveik 300 km nuotolio raketos.

Ukrainai neleidžiama vakarietiškais ginklais apšaudyti taikinių giliai Rusijos teritorijoje, iš dalies todėl, kad europiečiai ir amerikiečiai baiminasi, jog tai gali įtraukti juos į karą.

Norėdamas apeiti šį draudimą, V. Zelenskis nori ne tik padidinti raketų gamybą, bet ir sukurti ilgesnio nuotolio raketas.

Kol kas pagal raketų ugnies galią Maskva vis dar turi aiškų pranašumą.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeraketų gamybaukrainietiškos raketos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių