„Bayraktar“ iš pradžių pasieks Lietuvos teritoriją: vyks krikštas bei vardo suteikimas

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad už suaukotus pinigus Ukrainai nupirktas kovinis turkiškas dronas „Bayraktar“ pirmiausia bus atgabentas į Lietuvą ir parodytas žmonėms. Vakar į Turkiją tartis dėl šio drono pirkimo išvyko Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška, pranešama LNK reportaže.

– Tai yra ypatinga proga atliepti visuomenės lūkesčius, prisidedant Krašto apsaugos ministerijai (KAM) su Turkijos vyriausybe pasirašyti susitarimą dėl galimybės įsigyti tam tikrą technologiją. „Bayraktar“ gamykloje taip pat pasirašysime susitarimus ir kalbėsimės dėl konkrečios ginkluotės įsigijimo.

– Ar Jūs jau matėte šias preliminarias sutartis?

– Taip, susitarimas tarp Vyriausybės ir KAM yra jau suderintas, liko tik sudėti parašus, o derybos dėl konkrečios ginkluotės vyks ketvirtadienį, tad tuomet ir sužinosiu daugiau detalių.

Tai yra pavyzdys kitoms pasaulio valstybėms, kad metas ne tik Lietuvai, bet ir kitoms visuomenėms prabusti ir prisidėti prie mūsų demokratinių vertybių išsaugojimo bei kovos už jas.

– Ar žinote, kada „Bayraktar“ dronas gali būti surinktas?

– Ant lentynų paprastai tokios ginkluotės nėra, tai nėra prekybos centras, jį reikia užsakyti, pagaminti. Mes tiek su Turkijos vyriausybės atstovais, tiek su „Bayraktar“ gamintojais esame suderinę, kad per artimiausią mėnesį, vėliausiai iki vasaros pabaigos šis kovinis dronas jau turėtų ginti Ukrainos laisvę ir šalies nepriklausomybę.

– Kokia buvo žmonių, su kuriais susitiksite, reakcija?

– Iš pradžių norėčiau pasidžiaugti, kad Lietuvoje turime tokį iniciatyvų žmogų, su nerealiomis, o kartais ir fantastiškomis idėjomis, Andrių Tapiną. Jam kilo ši mintis. KAM atliepia visuomenės lūkesčius, kartu su ministru iš karto nusprendėme dalyvauti šioje akcijoje. Turkijoje reakcija iš pradžių buvo keistoka, galbūt skeptiška, ar mes tikrai surinksime 5 mln. eurų. Bet kai surinkome 5 mln. eurų per tris dienas, manau, kad reakcija pasikeitė. Deja, mes perkame ne kokį smėlio laikrodį, o žudymo mašiną, džiaugsmo gal tiek nėra, bet kitaip negalime prisidėti prie Ukrainos kovos. Labai džiaugiuosi, kad visuomenė prisideda prie šios kovos. Tai yra pavyzdys kitoms pasaulio valstybėms, kad metas ne tik Lietuvai, bet ir kitoms visuomenėms prabusti ir prisidėti prie mūsų demokratinių vertybių išsaugojimo bei kovos už jas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip dronas bus nugabentas iki Ukrainos?

– Esame sutarę, kad dronas pirmiausia bus atvežtas į Lietuvą. A. Tapinas netrukus paskelbs konkursą dėl drono krikšto, suteiksime jam vardą. Tuomet mūsų kariuomenė perduos jį ten, kur jo labiausiai reikia, ten, kur yra apmokyta ukrainiečių kovotojų komanda, kuri jau yra dirbusi su panašiais dronais. Viską sustyguosime ir užtikrinsime sandorio skaidrumą.

– Ar šių dronų komplektacijos skiriasi?

– Pati skraidyklė yra identiška, tačiau labai svarbu turėti ginkluotę, modernias naviguojamas raketas, kurios yra pakankamai brangios. Būtent dėl to ir bus deramasi ketvirtadienį su gamintoju.

– Už pinigus pirksite ne tik skraidyklę, bet ir šaudmenis. Ar žinoma, kiek tų šaudmenų ir raketų išeina už 5 mln. eurų?

– Tikimės, kad išeis ne viena ir ne dvi, apie tikslų kiekį žinosiu galbūt ketvirtadienio vakare arba kitos savaitės pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

QWX

QWX portretas
Tik žiūrėkite, kad šis Vanagas su visa amunicija atgal į "lizdą" nesugrįžtų...

Uz gera ideja...

Uz gera ideja... portretas
Visko neskaiciau, bet klaipeda nori pas Putka panasu ar knystu? Jei taip tai ir varykit i fronta nepise proto.!

Anonimas

Anonimas portretas
ai cia jus kremliniai,aukojo veiloke ir daugiau nei po 2
VISI KOMENTARAI 138

Galerijos

Daugiau straipsnių