ISW: Rusija vis labiau priklausoma nuo techninės Šiaurės Korėjos, Kinijos ir Irano paramos

  • Teksto dydis:

Tikėtina, kad Rusija vis dažniau susidurs su sunkumais gaminant ir įsigyjant ginklus, kurių jai reikia karui Ukrainoje tęsti, todėl Kremliui teks vis labiau pasikliauti užsienio partneriais, kad patenkintų savo techninio aprūpinimo poreikius, teigiama Karo tyrimų instituto (ISW) straipsnyje.

Pranešama, kad rusų pajėgos vis dažniau naudoja atnaujintus sovietmečio ginklus ir karinę techniką, įskaitant šarvuotąsias transporto priemones, kad galėtų nemažindamos tempo tęsti puolimą Ukrainoje. „Sovietmečiu pagamintos technikos atsargoms senkant, Rusijos vyriausybei greičiausiai teks toliau mobilizuoti Rusijos ekonomiką ir gynybos pramonę bei skirti lėšų jos pajėgumams didinti, jei Rusijos kariuomenė ketina vidutinėje ir tolimojoje perspektyvoje palaikyti esamus savo operacijų tempus, tačiau nėra aišku, ar Rusijos gynybos pramonė net ir po mobilizacijos sugebės pagaminti tokius kiekius, kurių pakaktų kompensuoti didžiulius įrangos nuostolius, kuriuos rusų pajėgos patiria Ukrainoje“, – teigia analitikai.

ISW pirmiau yra paskelbęs, kad, jo vertinimu, Rusijos pastangos stiprinti savo karines pajėgas vidutinėje ir tolimojoje perspektyvoje greičiausiai bus bergždžios, o tam įtakos turės prognozuojamas darbo jėgos stygius ir Vakarų sankcijos.

Straipsnyje taip pat pabrėžiama, kad rusų valdžia pastaruoju metu ėmė glaudžiau bendradarbiauti su Šiaurės Korėja karinėje srityje – apie tai leidžia manyti rugsėjo 13 d. įvykęs Rusijos saugumo tarybos vadovo Sergejaus Šoigu vizitas Pchenjene ir paties Vladimiro Putino apsilankymas Šiaurės Korėjoje 2024 m. birželį, kai abejų šalių vadovai pasirašė sutartį dėl visapusiškos strateginės partnerystės.

„Vis stiprėjantis Rusijos karinis bendradarbiavimas su Šiaurės Korėja atspinti tuos santykius, kuriuos Rusija norėtų sukurti su Iranu, Kinija ir kitais pageidaujamas partneriais. Rusija greičiausiai susidurs su ginklų ir technikos trūkumu bei sunkiai pajėgs jį kompensuoti, nebent jai pavyks tam tikru mastu apeiti Vakarų sankcijas ir ženkliai išplėsti bendradarbiavimą su užsienio partneriais, siekiant užtikrinti aprūpinimą technine įranga, dalimis ir dvejopos paskirties prekėmis“, – sako gynybos analitikai.

Pranešama, kad Šiaurės Korėja, nekreipdama dėmesio į sankcijas, toliau tiekia Rusijai artimojo nuotolio balistines raketas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojerusijos ginkluotėrusijos rėmėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių