V. Zelenskis teigia esantis visiškai įsitikinęs, kad Ukraina vieną dieną įstos į NATO

  • Teksto dydis:

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė esantis visiškai įsitikinęs, kad Ukraina galiausiai įstos į NATO po to, kai Aljansas pabrėžė, kad Rusijos užpulta šalis turi negrįžtamą kelią į narystę.

„Turime griežtą formuluotę dėl Ukrainos negrįžtamo kelio į NATO. Kiekvienas žingsnis iš tiesų artina mus prie narystės“, – NATO viršūnių susitikimo spaudos konferencijoje su Aljanso vadovu Jensu Stoltenbergu sakė V. Zelenskis.

„Mes darome ir toliau darysime viską, kad Ukraina būtų pakviesta ir taptų NATO nare, ir esu įsitikinęs, kad tai pasieksime“, – pabrėžė jis.

V. Zelenskio reakcija buvo gerokai šiltesnė nei prieš metus Lietuvoje vykusiame NATO viršūnių susitikime, kuriame jis buvo akivaizdžiai nusiminęs, kad nebuvo duotas tvirtesnis pažadas dėl narystės.

Šaltojo karo metais sukurta NATO yra kolektyvinės gynybos paktas, pagal kurį vieno sąjungininko užpuolimas yra laikomas visų užpuolimu.

Jungtinės Valstijos ir Vokietija labiausiai nerimauja dėl greito Ukrainos priėmimo į NATO, nes mano, kad dėl to faktiškai joms tektų kariauti su branduolinį ginklą turinčia Rusija.

Vašingtone vykstančiame NATO 75-mečio aukščiausiojo lygio susitikime trečiadienį paskelbtoje deklaracijoje teigiama, kad lyderiai pritaria Ukrainos „negrįžtamam keliui į visišką euroatlantinę integraciją, įskaitant narystę NATO“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainos siekius prisijungti prie NATO įvardijo kaip priežastį pulti šią buvusią sovietinę respubliką, atmesdamas idėją, kad ši šalis turi atskirą istorinę tapatybę.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskaras UkrainojeNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių