Slovėnijos vyriausybė pritarė Palestinos valstybingumo pripažinimui

Slovėnijos vyriausybė ketvirtadienį pritarė pasiūlymui pripažinti Palestinos valstybingumą ir paprašė parlamento padaryti tą patį.

Ministras pirmininkas Robertas Golobas sakė, kad jo vyriausybė nusiuntė pasiūlymą dėl pripažinimo parlamentui. Šis klausimo svarstyti gali susirinkti jau kitą savaitę.

„Visas pasaulis turėtų veikti taikos kryptimi, – sakė R. Golobas po vyriausybės posėdžio. – Kelias į taiką yra dviejų valstybių sprendimas.“

„Šis sprendimas nėra nukreiptas prieš ką nors, net prieš Izraelį, bet tai yra taikos žinia“, – pridūrė jis, o ant vyriausybės būstinės Liublianoje buvo iškelta Palestinos vėliava.

Kad šis žingsnis įsigaliotų, būtinas parlamento pritarimas. R. Golobo valdančioji liberalioji koalicija 90 narių asamblėjoje turi patogią daugumą, todėl balsavimas turėtų būti tik formalumas.

Slovėnijos vyriausybė minimą sprendimą priėmė praėjus vos dviem dienoms po to, kai Ispanija, Norvegija ir Airija pripažino Palestiną. Šį jų žingsnį pasmerkė Izraelis.

Slovėnija taps 10-ąja 27 valstybių Europos Sąjungos nare, oficialiai pripažinusia Palestinos valstybingumą. Norvegija nėra ES narė, tačiau jos užsienio politika paprastai yra suderinta su bloku.

Slovėnija pradėjo pripažinimo procesą gegužės pradžioje, tačiau pareiškė, kad palauks, kol pagerės padėtis Gazos Ruože vykstančiame Izraelio ir „Hamas“ kare.

Šią savaitę R. Golobas pareiškė, kad paspartins procesą, reaguodamas į naujausius Izraelio išpuolius prieš Rafachą, dėl kurių daugiau kaip milijonas palestiniečių buvo priversti bėgti.

Palestinos valstybingumą pripažįsta daugiau nei 140 šalių – daugiau nei du trečdaliai Jungtinių Tautų.

Dėl Palestinos valstybingumo pripažinimo ES ir Izraelio santykiai pablogėjo. Ispanija ir Airija siekia, kad ES imtųsi priemonių prieš Izraelį dėl jo nuolatinių atakų prieš Rafachą Gazos Ruožo pietuose.

Gazos Ruože vyksta kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 tūkst. 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką kovotojai taip pat pagrobė 252 įkaitus, iš kurių 121, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 36 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha  portretas
Patys muslimai pardavė žemes izraeliui dabar raketas leidžia ir nori kad nebūtų atsako, patys muša patys rėkia, kokia ten valstybė valkatų besivalkiojančių paskui kupranugarių uodegas gauja.

Anonimas

Anonimas portretas
Slava Palestinie, herojam slava !

Ir kur padės iš Izraelio išmuštus žydus?

Ir kur padės iš Izraelio išmuštus žydus? portretas
Būtina aiškiai kategoriškai paskelbti: LIETUVA BE ŽYDŲ, LIETUVA UŽ ŽYDŲ DEPORTAVIMĄ IŠ LUETUVOS. Tai paprasta. Nes kitaip ŽYDŲ neišvengiamos skerdynės vėl įvyks čia, Lietuvoje. O Luetuva nėra tokia turtinga valstybė, kuri turėtų lėšų išsigimusių virusuotų idiotų žydų lavonų utilizavimui.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių