Problema tampa nebevaldoma: ūkininkams įgriso gudrios žąsys

Vienoje Pietų Olandijos provincijoje draudžiama šaudyti žąsis. Gera žinia paukščiams, bloga ūkininkams, kurie patiria žalą. Pastarieji ieško kitų būdų, kaip iš laukų išbaidyti žąsis.

„Jos ne tik sulesa gyvulių pašarus, bet labai nukenčia ir lauko daržovių auginimas“, – teigė ūkininkų sąjungos atstovas Keesas Capteinas.

Ūkininkui priklauso 120 hektarų žemės ir žąsys jam labai trukdo. Jos ne tik ėdą karvėms skirtą žolę, bet ir gausiai tuštinasi. Karvės vėliau ne tik neėda žolės, bet ir negeria vandens, kuriame taip pat gausu paukščių išmatų.

„Esame pirmieji, kurie kasmet susiduriame su šia problema ir apie ją pranešame. Manau, kad į tai reikėtų atsižvelgti. Problema tikrai tampa nebevaldoma“, – nurodė K. Capteinas.

Problema tikrai tampa nebevaldoma.

Žemdirbiams už žąsų daromą žalą kompensuoja vietos valdžia, o šios išlaidos gerokai didėja. Pernai bendra žalos suma siekė 55 mln. eurų, iš jų beveik 42 mln. yra žąsų padaryta žala. Šaudyti žąsis – draudžiama. Tad ūkininkai ieško kitų būdų. Vienas iš jų – naujosios technologijos.

„Įsitikinome, kad dronu visai įmanoma vienu ypu nuo žąsų išvalyti didelius plotus. Deja, jos visada sugrįžta, puola prie skaniausios žolės. Tačiau kartu jos yra ir pakankamai protingos, kad maisto ieškotų kur nors kitur, jeigu tam tikroje vietovėje joms nuolat kyla kliūčių“, – kalbėjo „Drowgoo“ atstovas Dennisas Drostas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Taigi, dronai gali padėti žąsis nubaidyti. Kadangi žąsys skraido pakankamai aukštai, gerai ir tai, kad jos nusileidžia ne pas kaimynus, o už kelių kilometrų.

„Tik dabar tiesiog turime spręsti nacionalinę problemą, žąsų populiacija yra tiesiog per didelė ir ją reikia retinti, o tai nebūtinai pavyks pasiekti naudojant dronus“, – aiškino D. Drostas.

Galima pasidžiaugti tuo, kad pradėjus naudoti dronus, per metus žąsų sumažėjo perpus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių