Nuo šūvių į D. Trumpą iki J. Bideno pasitraukimo: 8 dienos, supurčiusios JAV politiką

  • Teksto dydis:

Savaitė gali būti ilgas laiko tarpas politikai ir tai puikiai įrodo pastarosios aštuonios JAV prezidento rinkimų kampanijos dienos – įspūdingo masto drama.

Sekmadienį paskelbtas Joe Bideno sprendimas pasitraukti iš 2024 metų rinkimų kovos vainikavo amerikiečius pribloškusią savaitę, prasidėjusią pasikėsinimu į Donaldo Trumpo gyvybę.

Žemiau apžvelgiama, kaip klostėsi savaitės įvykiai.

Šeštadienis: pasikėsinimas į D. Trumpą

Respublikonų kandidatas į prezidentus D. Trumpas išgyvena bandymą jį nužudyti per kampanijos mitingą Pensilvanijoje. Į jį nuo vieno iš aplinkinių stogų šaudė 20 metų šaulys.

D. Trumpo kruvinu veidu, išdidžiai keliančio kumštį į viršų, kai Slaptosios tarnybos agentai skubiai veda jį nuo scenos, nuotraukos tampa simboliu ir suteikia naują galingą postūmį jo šalininkams.

Pirmadienis: prasideda Respublikonų nacionalinis suvažiavimas

D. Trumpas sutvarstyta ausimi, kurią per pasikėsinimą perdrėskė kulka, pasirodo įsiaudrinusiai miniai Respublikonų nacionaliniame suvažiavime. Jis paskelbia senatorių iš Ohajo J. D. Vance'ą savo pasirinktu kandidatu į viceprezidentus.

Trečiadienis: auga spaudimas J. Bidenui

Parama J. Bidenui po itin prasto pasirodymo birželio 27-osios debatuose su D. Trumpu senka toliau; demokratai vis labiau baiminasi dėl to, ar 81 metų prezidentas sugebės rinkimuose įveikti D. Trumpą ir dirbti dar ketverius metus.

Įtakingas demokratų įstatymų leidėjas Adamas Schiffas prisideda prie sparčiai didėjančio partijos pareigūnų, raginančių prezidentą nedalyvauti rinkimuose, būrio. A. Schiffas giria prezidentą, bet sako, kad šalis atsidūrė kryžkelėje.

J. Bidenui taip pat diagnozuojama COVID-19: jis priverstas atšaukti dalyvavimą kampanijos renginiuose ir išvykti į savo namus Delavere sveikti.

Tą pačią dieną paskelbtame interviu jis sako, kad galėtų svarstyti apie pasitraukimą iš kovos dėl perrinkimo, jei gydytojai diagnozuotų jam kokią nors rimtą ligą.

Ketvirtadienis: N. Pelosi, B. Obama, D. Trumpas

Pasirodo naujų ženklų, kad demokratų parama J. Bidenui slopsta: augančią krizę spręsti bandžiusi buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, kaip teigiama, pasako Atstovų Rūmų demokratams, kad prezidentas netrukus galėtų būti įtikintas trauktis iš rinkimų kovos.

Pranešama, jog buvęs prezidentas ir buvęs J. Bideno bosas Barackas Obama pasako sąjungininkams, kad J. Bidenas turėtų rimtai apsvarstyti, ar jo kandidatūra yra perspektyvi.

Respublikonų nacionaliniame suvažiavime Milvokyje D. Trumpas oficialiai sutinka tapti partijos kandidatu ir džiūgaujančiai miniai pažada, kad ji gali tikėtis „neįtikėtinos pergalės“ lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Penktadienis: „ant kortos pastatyta daug“

Įstatymų leidėjų, raginančių J. Bideną trauktis iš rinkimų kovos, skaičius padidėja iki 25, bet prezidentas vėl tvirtina, kad kovos toliau ir sako: „Ant kortos pastatyta daug, o pasirinkimas aiškus. Drauge mes laimėsime.“

Šeštadienis: „kulka už demokratiją“

Pirmame savo mitinge po pasikėsinimo D. Trumpas entuziastingai nusiteikusiems šalininkams svarbioje Mičigano valstijoje sako: „Gavau kulką už demokratiją.“

Jis pašiepia Demokratų partiją, krečiamą precedento neturinčio spaudimo J. Bidenui: „Jie nežino, kas yra jų kandidatas.“

Sekmadienis: J. Bideno sprendimas

Sekmadienis prasideda tuo, kad svarbus, demokratų pusėn linkstantis nepriklausomas senatorius Joe Manchinas prisideda prie raginimų J. Bidenui nesiekti perrinkimo.

Dviejų apklausų rezultatai pasiunčia prastą žinią prezidentui. Viena jų parodo, kad rinkimams svarbioje Mičigano valstijoje J. Bideno populiarumas smuko, o kita – kad palankumas D. Trumpui yra didžiausias per kelerius metus.

13 val. 46 min. Vašingtono (20 val. 46 min. Lietuvos) laiku J. Bidenas socialiniuose tinkluose paskelbia pribloškiantį pareiškimą, kad nesieks būti perrinktas, nes tai „geriausiai atitinka partijos ir šalies interesus“.

Jis išreiškia paramą savo viceprezidentės Kamalos Harris kandidatūrai. Ją paremia ir tokie įtakingi demokratai kaip buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton.

D. Trumpas socialiniuose tinkluose pareiškia, kad J. Bidenas „netiko kandidatuoti“ ir „tikrai nėra tinkamas eiti“ JAV prezidento pareigas. Respublikonai, tarp jų Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas, pareiškia, kad J. Bidenas turi nedelsdamas pasitraukti iš užimamų pareigų.

Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkas Jaime'is Harrisonas paskelbia, kad partija surengs skaidrų ir tvarkingą naujo kandidato į prezidentus rinkimų procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių