Norvegijos vyriausybę po praėjusį mėnesį pralaimėtų vietos rinkimų palietė pokyčiai

  • Teksto dydis:

Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store (Jonas Garas Stiorė) pirmadienį pertvarkė savo ministrų kabinetą po to, kai praėjusį mėnesį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose jo centro kairiąją partiją pirmą kartą nuo 1924 metų nugalėjo centro dešinioji opozicija.

Premjeras atleido užsienio reikalų ministrę Anniken Huitfeldt (Aniken Huitfelt), kilus su jos vyro akcijų prekyba susijusiam skandalui ir vykdant platesnio masto pertvarkymą vyriausybėje.

Diplomatijos vadovo poste A. Huitfeldt pakeitė Espenas Barthas Eide (Espenas Bartas Eidė), kuris iki šiol dviejų partijų koalicijoje ėjo klimato ir aplinkos ministro pareigas. Užsienio reikalų ministro pareigas jis ėjo ir anksčiau, 2012–2013 metais.

A. Huitfeldt, ilgą laiką laikyta J. G. Store protežė, rugpjūčio 30 dieną pripažino, kad jos vyras 2021 metais jai tapus užsienio reikalų ministre nusipirko akcijų daug didesniais kiekiais, nei ji anksčiau manė.

Investicijos, įskaitant į gynybos grupę „Kongsberg Gruppen“, karo Ukrainoje metu pasipelniusią iš Norvegijos valstybinių sutarčių, sukėlė klausimų dėl galimų interesų konfliktų.

„Labai atsiprašau, kad padariau klaidų, susijusių su mano nešališkumu“, – sakė 53-ejų pasitraukianti ministrė iš Darbo partijos.

Parlamentinis komitetas pradėjo šio atvejo tyrimą, nors policija pareiškė nematanti tam reikalo.

„Akcijų pirkimo ir pardavimo klausimas yra viena iš jos pasitraukimo priežasčių, tačiau ne vienintelė“, – žurnalistams sakė J. G. Store, teigdamas, kad atleisti ją buvo sunkus sprendimas.

Ministras pirmininkas pridūrė, kad tam įtakos turėjo ir rinkėjų nepasitikėjimas, kurį atskleidė prasti jo Darbo partijos rezultatai rugsėjo pradžioje vykusiuose vietos valdžios rinkimuose.

„Tikiu Anniken versija, kad ji nežinojo“ apie vyro akcijas, kalbėjo jis.

Kilus A. Huitfeldt skandalui paaiškėjo, kad opozicinės konservatorių partijos lyderės Ernos Solberg (Ernos Sulberg) vyras – taip pat, kaip ji teigė, jai beveik nežinant, – 2013–2021 metais, kai ji buvo ministrė pirmininkė, atliko tūkstančius akcijų sandorių.

Pasak politikos apžvalgininkų, tikimasi, kad A. Huitfeldt pasitraukimas sustiprins J. G. Store pozicijas prieš E. Solberg ir sumažins jos galimybes, kurios šiuo metu laikomos didelėmis, susigrąžinti valdžią 2025 metais vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Pats J. G. Store atmetė šiuos teiginius.

Trys ministrai paliko vyriausybę, o du buvo perkelti į naujas pareigas. Ministrų kabinetas buvo išplėstas iki 20 narių, nes buvo įsteigtas naujas postas, susijęs su skaitmenizavimu.

„Šį pakeitimą darome todėl, kad yra tam tikrų politikos sričių, kurioms ateityje turime skirti dar daugiau dėmesio“, – sakė J. G. Store bei pridūrė norintis atlikti pakeitimus savo komandoje, kurie užtikrintų didesnę galią ateityje.

Tačiau A. Huitfeldt pasitraukimo priežastis, pasak jo, yra akcijų skandalas.

Rugsėjo 11 dieną rinkimuose į vietos tarybas 356 Norvegijos savivaldybėse ir 11 apskričių J. G. Store Darbo partija, kuri dešimtmečius buvo didžiausia Norvegijos partija vietos rinkimuose, užėmė antrąją vietą, surinkusi apie 22 proc. balsų – 3,1 procentinio punkto mažiau nei per paskutinius rinkimus 2019 metais.

Konservatorių partija gavo beveik 26 proc. balsų – beveik 6 procentiniais punktais daugiau nei 2019 metais. E. Solberg, kuri konservatoriams vadovauja nuo 2004-ųjų gegužės, 2021 metais nacionaliniuose rinkimuose iš posto išstūmė Darbo partija.

Po to, kai Norvegijos karalius Haraldas oficialiai paskyrė naujojo ministrų kabineto narius, jie išsirikiavo nuotraukai prie Oslo karališkųjų rūmų.

2021-ųjų spalį J. G. Store sudarė valdančiąją koaliciją su euroskeptiška Centro partija, trečia pagal dydį Norvegijos partija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pakrante

Pakrante portretas
Dabar ruskeliams bus riesta prie Norvegijos vandenų !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių