JT pasveikino Izraelio pranešimą apie kovų pristabdymą palei pagalbos tiekimo maršrutą

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos sekmadienį pasveikino Izraelio sprendimą pristabdyti kovas aplink Pietų Gazos Ruožo maršrutą, kuriuo kasdien gabenama pagalba, tačiau paragino imtis daugiau konkrečių priemonių humanitarinei pagalbai palestiniečių teritorijoje stabdyti.

Izraelio kariuomenė sekmadienį paskelbė, kad kasdien šviesiu paros metu pietinio Gazos Ruožo dalyje taikys „taktinę karinių veiksmų pertrauką“, kad būtų lengviau pristatyti pagalbą.

„Sveikiname šį pranešimą“, – sakė JT humanitarinės pagalbos agentūros OCHA atstovas spaudai Jensas Laerke (Jensas Lerkė) naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime, tačiau pažymėjo, kad „kol kas tai dar nevirto didesne pagalba, kuri pasiektų žmones, kuriems jos reikia“.

„Tikimės, kad tai padės Izraeliui imtis tolesnių konkrečių priemonių, kad būtų sprendžiamos ilgalaikės problemos, trukdančios suteikti prasmingą humanitarinį atsaką Gazos Ruože“, – teigė atstovas.

Izraelio kariuomenės pareiškime sakoma, kad „vietinė taktinė karinių veiksmų pertrauka humanitariniais tikslais bus vykdoma kasdien nuo 8 val. iki 19 val. (vietos ir Lietuvos laiku) iki atskiro pranešimo kelyje, kuris veda nuo Kerem Šalomo perėjos iki Salach al Dino kelio ir toliau į šiaurę“.

Šis sprendimas buvo priimtas po diskusijų su Jungtinėmis Tautomis ir kitomis organizacijomis stengiantis „padidinti į Gazos Ruožą įvežamos humanitarinės pagalbos kiekį“, teigiama pranešime.

JT agentūros ir pagalbos grupės ne kartą skelbė pavojaus signalą, kad Gazos Ruože labai trūksta maisto ir kitų būtiniausių reikmenų, o situacija dar labiau paaštrėjo dėl sausumos patekimo į Gazos Ruožą apribojimų ir pagrindinės Rafacho sienos perėjos su Egiptu uždarymo po to, kai gegužės pradžioje ją užėmė Izraelio pajėgos.

Kariuomenės paskelbtame žemėlapyje nurodyta, kad paskelbtas humanitarinės pagalbos maršrutas tęsiasi iki Rafacho Europos ligoninės, esančios maždaug už 10 km nuo Kerem Šalomo.

Izraelis ilgą laiką gynė savo pastangas įsileisti pagalbą į Gazos Ruožą, taip pat ir per Kerem Šalomo sieną netoli Rafacho, kaltindamas kovotojus, kad šie grobia atsargas, o humanitarinės pagalbos darbuotojus, kad nesugeba jų išdalyti civiliams gyventojams.

Karas tarp Izraelio ir „Hamas“ vadovaujamų palestiniečių kovotojų prasidėjo, kai Gazos Ruožą valdančios islamistų grupuotės kovotojai spalio 7 dieną surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį.

Remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, per tą išpuolį Izraelyje žuvo 1 194 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai.

Izraelio atsakomojo karinio puolimo metu žuvo mažiausiai 37 296 žmonės, taip pat daugiausia civiliai, rodo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos paskelbti naujausi duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių