Kinija prieš NATO susitikimą atmeta organizacijos „šmeižtus ir išpuolius“

  • Teksto dydis:

Kinija antradienį užsipuolė NATO „šmeižtus ir išpuolius“, Aljanso vadovui viršūnių susitikimo išvakarėse apkaltinus Pekiną parama Rusijos karui Ukrainoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį trijų dienų susitikimui priima 32 nares vienijančios NATO šalių vadovus, taip pat Australijos, Japonijos, Naujosios Zelandijos ir Pietų Korėjos lyderius.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas prieš Aljanso 75-osioms metinėms skirtą susitikimą surengtoje spaudos konferencijoje sakė, jog jų įtraukimas „parodo, kad mūsų saugumas yra ne regioninis, o [...] pasaulinis“ klausimas.

„Tai aiškiai parodyta per karą Ukrainoje, kai Iranas, Šiaurės Korėja, Kinija remia ir įgalina neteisėtą Rusijos agresijos karą prieš Ukrainą“, – pirmadienį sakė J. Stoltenbergas. Jo žodžiai cituojami NATO paskelbtoje stenogramoje.

Kinijos užsienio reikalų ministerija užsipuolė šį gynybos aljansą, įsteigtą 1949 metais siekiant užtikrinti kolektyvinį saugumą tuometinės Sovietų Sąjungos akivaizdoje.

„Vadinamojo NATO saugumo [siekiama] kitų šalių saugumo sąskaita, jos (Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos) veiksmai sukėlė itin didelių saugumo rizikų pasauliui ir regionui“, – eilinėje spaudos konferencijoje Pekine sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas.

„Kinija griežtai nepritaria NATO šmeižtams ir išpuoliams prieš Kiniją, jos norui perkelti kaltę kitiems, taip pat NATO naudojimuisi Kinija kaip dingstimi judant į rytus, į Azijos ir Ramiojo [vandenyno regioną] ir kurstant įtampą regione“, – sakė atstovas.

NATO lyderiai renkasi Vašingtone po virtinės nesėkmių Ukrainoje ir iškilus su rinkimais susijusioms nepalankioms aplinkybėms abiejose Atlanto pusėse.

J. Bidenas kovoja dėl savo politinio išlikimo po jam itin nesėkmingų debatų su varžovu prezidento rinkimuose, NATO skeptiškai vertinančiu respublikonu Donaldu Trumpu.

Viršūnių susitikimo žvaigždė turėtų būti Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, siekiantis aiškių paramos ženklų, net jei NATO ir nepakvies jo šalies tapti nare.


Šiame straipsnyje: KinijaNATOsantykiaiRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
?????? tik be satanystu.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių