Kinija ir Rusija surengė bendrą patruliavimą Ramiojo vandenyno šiaurėje ir vakaruose

  • Teksto dydis:

Kinija ir Rusija surengė bendrą patruliavimą Ramiojo vandenyno šiaurinėje ir vakarinėje dalyje, sekmadienį pranešė Pekino gynybos ministerija.

Pekinas ir Maskva pastaraisiais metais itin suartėjo ir dažnai pabrėžia, kad jų draugystei nėra ribų.

Nuo 2022 metų, kai prasidėjo Maskvos plataus masto invazija į Ukrainą, Kinija dar labiau sustiprino diplomatinius, ekonominius ir karinius ryšius su Rusija.

Kinija tvirtina esanti neutrali karo Ukrainoje klausimu, tačiau ji sulaukė kritikos, kad tiesiai nepasmerkė Maskvos invazijos. Vakarų lyderiai taip pat kritikuoja Pekiną dėl politinės ir ekonominės paramos Rusijai.

„Vadovaudamiesi metiniu planu ir Kinijos bei Rusijos sutarimu, Kinijos ir Rusijos kariniai laivai neseniai ketvirtą kartą bendrai patruliavo vakarinėje ir šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje“, – sakoma Kinijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime.

„Ši operacija nėra nukreipta prieš jokią trečiąją šalį ir niekaip nesusijusi su dabartine tarptautine ir regionine padėtimi“, – pridūrė Gynybos ministerija.

Tačiau išsamesnė informacija, įskaitant laivų maršrutus, tikslias jų buvimo vietas ar dalyvaujančių pajėgų pobūdį, nebuvo pateikta.

Penktadienį Kinija paskelbė, kad kartu su Rusija rengia bendras karines pratybas palei savo pietinę pakrantę.

Apie tai kinai paskelbė po Vašingtone vykusio NATO viršūnių susitikimo ir po to, kai Japonija perspėjo dėl didėjančios grėsmės, kurią kelia glaudūs Pekino ryšiai su Maskva.

Kinijos gynybos ministerija teigė, kad abiejų šalių kariuomenės pratybas, pavadintas „Joint Sea-2024“, pradėjo liepos pradžioje ir kad jos truks iki šio mėnesio vidurio.

Pratybomis vandenyse ir oro erdvėje aplink Džandziangą pietinėje Guangdongo provincijoje siekiama „pademonstruoti abiejų šalių pasiryžimą ir gebėjimus bendrai kovoti su grėsmėmis jūrų saugumui ir išsaugoti pasaulinę bei regioninę taiką ir stabilumą“, pridūrė ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių